Κίνδυνος να χαθεί οριστικά η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

Με τον αραμπά πληρώνει τα χρέη του το Δημόσιο - Στην αναμονή λόγω γραφειοκρατίας συνταξιούχοι και προμηθευτές του κράτους - «Κίτρινη κάρτα» από Ρέγκλινγκ

του Αργύρη Παπαστάθη

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι κατάφερε να μετατρέψει σε θρίλερ μια φαινομενικά απλή διαδικασία θέτοντας σε κίνδυνο την εκταμίευση της τελευταίας υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ (από τη δεύτερη αξιολόγηση) εφόσον καθυστερεί την αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς την αγορά, αλλά και την έκδοση νέων συντάξεων, κρατώντας χιλιάδες δικαιούχους στην αναμονή.

Το θέμα αρχίζει να παίρνει διαστάσεις,

καθώς, πέρα από το χθεσινό Euro Working Group στις Βρυξέλλες, η ανησυχία των Ευρωπαίων καταγράφεται και σε όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλνγκ. Παρά τις διαβεβαιώσεις τις κυβέρνησης ότι τα στοιχεία θα ήταν έτοιμα, ο Ρέγκλνγκ είπε ότι «δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος Σεπτέμβρη, θα χρειαστούν ακόμα περίπου τέσσερις εβδομάδες. Υποθέτω ότι θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας στο τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να εκταμιεύσουμε».

Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Οκτωβρίου -που με βάση το πρόγραμμα των τριμηνιαίων αξιολογήσεων θα έπρεπε να ολοκληρώνεται η τρίτη αξιολόγηση- η κυβέρνηση θα πασχίζει για την εκταμίευση μιας υπο-δόσης που κανονικά ήταν διαθέσιμη από την 1η Σεπτεμβρίου βάσει της σχετικής ανακοίνωσης του ESM από τον Ιούλιο.

Αν το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία δεν καταφέρουν να απορροφήσουν το συνολικό ποσό των 1,2 δισ. ευρώ και να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους αποδεικτικά στοιχεία ως το τέλος Οκτωβρίου, η δόση χάνεται.

Διότι για να εγκριθούν τα 800 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν όχι μόνο τα προηγούμενα 800 εκατ. από τη δόση που έλαβε η κυβέρνηση τον Ιούλιο (ως μέρος του ποσού των 7,7 δισ. ευρώ) αλλά και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τους πόρους του προϋπολογισμού.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group είχε στόχο να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, όπου αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το συνολικό πακέτο των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Ρέγκλινγκ από την πλευρά του έστειλε πάντως και ένα θετικό μήνυμα: Τόνισε ότι είναι εφικτή η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 αλλά εκτίμησε ότι αυτό θα είναι δυνατό μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της και πρόσθεσε ότι η εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε την πορεία της χώρας γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθούμε. Ωστόσο είναι άλλο πράγμα το να βρίσκεται μια χώρα σε πρόγραμμα και άλλο να τελεί υπό εποπτεία» σχολίασε.

Keywords
Τυχαία Θέματα