Κίσινγκερ: Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την τεχνητή νοημοσύνη
Η ανθρώπινη κοινωνία είναι απροετοίμαστη για την ανάδυση και εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιεί ο Χένρι Κίσινγκερ. Ο «γερόλυκος» της αμερικανικής πολιτικής, ο οποίος φημιζόταν πάντα για το ρεαλισμό του, αν όχι για τον κυνισμό του, παρά την προχωρημένη ηλικία του των 95 ετών, έκρινε σκόπιμο να παρέμβει στο αμερικανικό περιοδικό "Atlantic", με άρθρο του που έχει τον δυσοίωνο τίτλο «Πώς τελειώνει ο Διαφωτισμός».
Το κεντρικό μήνυμα του είναι απλό: φιλοσοφικά, διανοητικά, τεχνολογικά και με κάθε άλλο τρόπο η ανθρωπότητα δεν είναι καθόλου έτοιμη να διαχειρισθεί την
«Μήπως είναι δυνατό η ανθρώπινη ιστορία να πάρει το δρόμο των Ίνκας, όταν αντιμετώπισαν μια ακατανόητη γι' αυτούς ισπανική κουλτούρα, που τους προκαλούσε δέος;», αναρωτιέται. Με άλλα λόγια, μήπως είμαστε οι Ίνκας των μηχανών και άρα μας περιμένει η εξαφάνιση;
Αφού αναφέρει ότι η σύγχρονη παγκόσμια τάξη διαμορφώθηκε από την Εποχή του Ορθού Λόγου που αντικατέστησε την Εποχή της Θρησκείας, τονίζει ότι αυτή η διεθνής τάξη βρίσκεται σήμερα σε μεγάλη αναταραχή εν μέσω μιας ακόμη πιο ριζοσπαστικής τεχνολογικής επανάστασης, «της οποίας τις συνέπειες έχουμε έως τώρα αποτύχει να αντιμετωπίσουμε και που η κορύφωσή της μπορεί να είναι ένας κόσμος εξαρτώμενος από μηχανές, που θα βασίζονται στα δεδομένα και στους αλγόριθμους και ο οποίος δεν θα κυβερνάται πλέον από ηθικούς ή φιλοσοφικούς κανόνες».
Η αρχή έγινε, όπως λέει, με το Ίντερνετ που μετέτρεψε τους ανθρώπους σε δεδομένα, με συνέπεια η ανθρώπινη σκέψη να χάσει τον προσωπικό χαρακτήρα της. Η «σοφία» των αλγόριθμων και ο κατακτυσμός των ανθρώπων από πλήθος απόψεων χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τους ανθρώπους πιο ρηχούς. «Η αλήθεια έχει γίνει πια σχετική, η πληροφορία απειλεί να εξαφανίσει τη σοφία», γράφει.
Η πολυδιάσπαση αυτή κάνει ολοένα πιο δύσκολη τη συναίνεση στο πολιτικό επίπεδο, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες όλο και πιο δύσκολα σκέφτονται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όραμα. Το «κερασάκι» είναι πια η τεχνητή νοημοσύνη. Ο Κίσινγκερ υπογραμμίζει ότι αυτή διαφέρει από την παλαιότερη αυτοματοποίηση, η οποία απλώς ήταν ένα μέσο για κάποιο στόχο προγραμματισμένο από τους ανθρώπους. «Η τεχνητή νοημοσύνη, αντίθετα, αφορά τους στόχους, βάζει τους δικούς της στόχους» και, γι΄αυτό, «είναι εγγενώς ασταθής» και επικίνδυνη, σύμφωνα με τον Κίσινγκερ.
Κίνδυνος για μεγάλα λάθη
Όπως λέει, «η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσει μια ικανότητα, την οποία προηγουμένως είχαν μόνο τα ανθρώπινα όντα. Κάνει στρατηγικές κρίσεις για το μέλλον». Αναπόφευκτα, προσθέτει, «πρέπει να περιμένουμε ότι θα κάνει λάθη ταχύτερα και μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι κάνουν οι άνθρωποι».
«Πώς θα ζήσουμε σε αυτό το νέο κόσμο; Πώς θα διαχειρισθούμε την τεχνητή νοημοσύνη, πώς θα τη βελτιώσουμε ή τουλάχιστον πώς θα την αποτρέψουμε από το να μας βλάψει», αναρωτιέται και δεν αποκλείει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, όπως έχει προβλέψει η επιστημονική φαντασία προ πολλού, θα παρερμηνεύσει τις ανθρώπινες εντολές και θα στραφεί ενάντια στους δημιουργούς της.
Προειδοποιεί ότι «αν η τεχνητή νοημοσύνη αφεθεί μόνη της, αναπόφευκτα θα αναπτύξει ελαφριές παρεκκλίσεις, οι οποίες μπορεί σταδιακά να διογκωθούν σε καταστροφικά αποτελέσματα». Στην πορεία, μπορεί επίσης να αλλάξει ακόμη και τις ανθρώπινες αξίες, π.χ. κάνοντάς τις ακόμη πιο ανταγωνιστικές από ό,τι ήδη είναι. «Θέλουμε τα παιδιά να μαθαίνουν τις αξίες, συζητώντας με ανεξέλεγκτους αλγόριθμους;», ρωτά ο Κίσινγκερ.
Κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό, όπως λέει, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί όντως να επιφέρει βελτιώσεις σε διάφορα πράγματα και διαδικασίες, αλλά θα αδυνατεί να εξηγήσει με ανθρώπινα κατανοητό τρόπο πώς και γιατί κάνει κάτι τέτοιο. «Μήπως η διαδικασία λήψης αποφάσεων από την τεχνητή νοημοσύνη ξεπεράσει τις ερμηνευτικές δυνατότητες της ανθρώπινης γκλώσσας και λογικής;» και, σε αυτή την περίπτωση, όπως το θέτει, «τι θα γίνει η ανθρώπινη συνείδηση, αν η εξηγητική δύναμή της υπερκερασθεί από την τεχνητή νοημοσύνη και άρα οι κοινωνίες δεν είναι σε θέση πλέον να ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους;».
Ο Κίσινγκερ, αφού βάλει και άλλα ερωτήματα, όπως «ποιός είναι υπεύθυνος για τις πράξεις της τεχνητής νοημοσύνης και για τα λάθη της;», θέτει το πρακτικό πρόβλημα του «τι κάνουμε». Επικρίνει τον επιστημονικό και τον τεχνολογικό κόσμο ότι σκέφτονται μόνο με τεχνικούς και οικονομικούς όρους, αλλά και τον πολιτικό κόσμο ότι ασχολείται κυρίως με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε θέματα ασφάλειας, κατασκοπείας κ.α. Από την άλλη, λέει, οι φιλόσοφοι και οι κοινωνικοί επιστήμονες -οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο παρελθόν- είναι τώρα απόντες, επειδή δεν καταλαβαίνουν την τεχνητή νοημοσύνη.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δυνητικά κυριαρχική τεχνολογία, που αναζητά μια καθοδηγητική φιλοσοφία», τονίζει και προσθέτει ότι για κάθε χώρα αποτελεί πλέον εθνική προτεραιότητα να μελετήσει την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιπτώσεις της, κυρίως σε σχέση με τις ανθρωπιστικές παραδόσεις, συστήνοντας μια επιτροπή ειδικών στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.
Παράλληλα, καλεί τους ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη να βγουν από το καβούκι τους και να θέσουν οι ίδιοι τέτοια ερωτήματα, ώστε μετά να ενσωματώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις στα έξυπνα μηχανήματα που θα φτιάξουν. Και καταλήγει: «Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Αν δεν ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια σύντομα, δεν θα αργήσουμε να ανακαλύψουμε ότι ξεκινήσαμε υπερβολικά αργά».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ο πολυσυλλεκτικός Τζιτζικώστας και οι νέοι μνηστήρες του δήμου
- Το φυσικό αέριο πηγαίνει σε 18 πόλεις της Μακεδονίας, της Θράκης και της Στερεάς Ελλάδας
- Κίσινγκερ: Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την τεχνητή νοημοσύνη
- Δύο συν δύο στρατόπεδα αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη–Η κρισιμότητα του Ζιάκα
- Aυστραλία: Δεκάδες εμπορευματοκιβώτια φορτηγού πλοίου έπεσαν στη θάλασσα
- Ζώδια: Τι προβλέπουν τα άστρα για σήμερα Κυριακή 3 Ιουνίου
- Η Τουρκία άρχισε να σκέπτεται τις “απειλές” Moody’s και Fitch
- Πάνος Λασκαρίδης: «Θέλει πολλή δουλειά, υπομονή και πείσμα για να είσαι ο πρώτος στον κόσμο»
- Μ. Ψαλιδόπουλος: Σε ρόλο τεχνικού συμβούλου πιθανότατα στο εξής το ΔΝΤ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Κίσινγκερ: Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την τεχνητή νοημοσύνη
- Πάνος Λασκαρίδης: «Θέλει πολλή δουλειά, υπομονή και πείσμα για να είσαι ο πρώτος στον κόσμο»
- Ψαλιδόπουλος: Σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στο εξής το ΔΝΤ
- Στα Προϊόντα Μειωμένου Κινδύνου το μέλλον της βιομηχανίας καπνού
- Το μέλλον του συλλογικού συνεργατισμού
- Ανεβαίνει και άλλο η θερμοκρασία - Μέχρι 34 σήμερα
- Αγεφύρωτη η διαφορά για το χρέος - Τρέχουν μέχρι τέλος Ιουνίου
- Τελευταία Νέα New Money
- Κίσινγκερ: Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την τεχνητή νοημοσύνη
- Το μέλλον του συλλογικού συνεργατισμού
- Ψαλιδόπουλος: Σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στο εξής το ΔΝΤ
- Ανεβαίνει και άλλο η θερμοκρασία - Μέχρι 34 σήμερα
- Στα Προϊόντα Μειωμένου Κινδύνου το μέλλον της βιομηχανίας καπνού
- Πάνος Λασκαρίδης: «Θέλει πολλή δουλειά, υπομονή και πείσμα για να είσαι ο πρώτος στον κόσμο»
- Αγεφύρωτη η διαφορά για το χρέος - Τρέχουν μέχρι τέλος Ιουνίου
- Αλαλούμ χωρίς τέλος με τις βεβαιώσεις και τις δηλώσεις 2017
- Ερντογάν προς ΗΠΑ: Μη μας αναγκάσετε να αγοράσουμε από αλλού μαχητικά
- «Nein» σε ελάφρυνση του ιταλικού χρέους λέει η Μέρκελ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σεντένο: Η ελάφυνση του χρέους της Ελλάδας θα είναι αξιόπιστη για τις αγορές
- Ειδικοί φρουροί: Απούσα η αστυνομία από τα Εξάρχεια
- Πόσο ενωμένη είναι η Ευρώπη; Οι δασμοί, ο Νότος και το προσφυγικό
- airBaltic: Νέες πτήσεις τσάρτερ προς Πελοπόννησο
- Το φυσικό αέριο πηγαίνει σε 18 πόλεις της Μακεδονίας, της Θράκης και της Στερεάς Ελλάδας
- Ψαλιδόπουλος: Δεν συζητείται θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος
- Τι κερδίζει, τι χάνει ο ελληνικός Τουρισμός από Κίνα, ΗΑΕ και Ινδία
- Μ. Ψαλιδόπουλος: Σε ρόλο τεχνικού συμβούλου πιθανότατα στο εξής το ΔΝΤ
- Σωματική χειραγώγηση από νέες τεχνολογίες παρακολούθησης