Κλειστά τα δικαστήρια την Πέμπτη - Απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι


Κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια και οι Εισαγγελίες σε όλη τη χώρα, καθώς και τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία της χώρας, την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 λόγω της 24ώρης προειδοποιητικής Πανελλαδικής κλαδικής απεργίας των 6.000 περίπου δικαστικών υπαλλήλων, που κήρυξε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ανήμερα της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικηγόρου».

Την ημέρα της απεργίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΔΥΕ,

θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, το οποίο (εφόσον δεν υπάρχουν απεργοσπάστες) θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τις επείγουσες υποθέσεις στις οποίες ο κατηγορούμενος είναι υπόδικος και λήγουν, σε κάθε περίπτωση, τα όρια προσωρινής κράτησής τους, είναι κρατούμενος με την αυτόφωρη διαδικασία, έχει θέσει τον εαυτό του υπό κράτηση - σε εκτέλεση ποινής, καθώς και στις υποθέσεις και περιπτώσεις Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων και των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων που την ημέρα της απεργίας παραγράφεται το αξιόποινο της πράξης ή το δικαίωμα του πολίτη και της πολιτείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΔΥΕ, αμέσως μετά την πραγματοποίηση της απεργίας, θα επανεκτιμήσει και θα σχεδιάσει τις περαιτέρω δράσεις της για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ανάλογα και με τις όποιες τυχόν απαντήσεις λάβει από τον υπουργό της Δικαιοσύνης και τους συναρμόδιου υπουργούς.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι απεργούν διεκδικώντας ως γενικό αίτημα την έμπρακτη (και όχι μόνο στα λόγια) αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας των επί πολλά χρόνια οξυμένων, ειδικών και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας μας, υπηρετώντας καθημερινά και μάλιστα με ένταση εργασίας τους πολίτες, τους διαδίκους, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς λειτουργούς.

Όλες οι άλλες δίκες και εργασίες ματαιώνονται.

Βεβαίως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «όπου υπάρχουν απεργοσπάστες όλες οι εργασίες και οι δίκες θα γίνονται κανονικά με τους απεργοσπάστες».

Τι διεκδικούν οι δικαστικοί υπάλληλοι

« 1. α) Την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης από όλες τις προκηρύξεις και πηγές (ΑΣΕΠ και ΟΑΕΔ), οι οποίες καθυστερούν απαράδεκτα για πολύ πολύ καιρό, ιδιαίτερα οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ (προκηρύξεις 1Κ, 8Κ και 2Κ/2017), οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν... αύριο κιόλας!

β) Την άμεση έκδοση υπουργικής απόφασης για την ανακατανομή των οργανικών θέσεων,

γ) Την επιτάχυνση των διαδικασιών επιμόρφωσης,

δ) Την επέκταση των υποδομών σε όλη τη χώρα (μηχανοργάνωση, ηχογράφηση-αποηχογράφηση και στα ποινικά κ.α.) και

ε) Την άμεση έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για την επαναλειτουργία του Λογαριασμού Αλληλεγγύης που έχει έσοδα από την αμοιβή των (Δικαστικών Υπαλλήλων, κ.ά.) γραμματέων διαιτησιών, για την οικονομική ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

2. Οικονομικά αιτήματα – έμπρακτη αναγνώριση των οξυμένων, ειδικών και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας:

(α) Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας (αντίστοιχο με των Δικαστικών Λειτουργών...), στο ύψος που ήταν πριν καταργηθεί ή έστω και κατά το ήμισυ στην αρχή, ακόμα και για οποιοδήποτε άλλο ποσό!

(β) Παρόμοια με αυτή των Εφοριακών ρύθμιση για να χορηγηθεί προσωπική διαφορά σε όσους διορίστηκαν από 1/11/201,

(γ) Αύξηση του ποσού που θα εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το υπουργείο μας, για υπερωρίες το 2019. Κάποτε ήταν 2.500.000€, ενώ πέρυσι ήταν 525.000 ΕΥΡΩ μόνο και σχεδιάζουν να είναι και φέτος 526.000€, με αποτέλεσμα να μην πληρώνεται ούτε η πραγματική υπερωριακή απασχόληση των δικαστικών υπαλλήλων, ούτε η υπεραπασχόληση φυσικά και

(δ) Έγκαιρη πληρωμή των οδοιπορικών για υποχρεωτικές μετακινήσεις των δικαστικών υπαλλήλων για εκτός της έδρας τους υπηρεσιακούς λόγους».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα