Τσίπρας - Ζάεφ προανήγγειλαν την ίδρυση πρεσβειών

Από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά γράφουμε διαρκώς ιστορία, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η χώρα μας φιλοξενεί σήμερα την πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα παρουσία πολλών επιχειρηματιών, είπε και τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική συνάντηση.

Σημείωσε ότι αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και ξεκινούμε ένα ταξίδι προς το μέλλον με κοινά συμφέροντα. Είμαστε δύο λαοί που

δείξαμε στον κόσμο ότι με θαρραλέες αποφάσεις, επιθυμία και ενότητα όλα είναι πιθανά.

Η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως, συνέχισε, και τόνισε ότι τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πλήρως τις εμπορικές σχέσεις.

Θα γίνει ειδική επιτροπή για την ονομασία και τα εμπορικά σήματα. Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών. Συνεργασία για την γεωργία, την υγεία. Το απόγευμα θα ξεκινήσει το επιχειρηματικό φόρουμ ανάμεσα σε επιχειρηματίες από τη χώρα μου και την Ελλάδα. Θέλουμε να χτίσουμε σχέση φιλίας με τη γείτονα χώρα»

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Σημείωσε τον στόχο να δημιουργηθούν οι πλήρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από αυτές τις συμφωνίες. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και εγώ θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ που θα συμμετέχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα, είπε και χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας αυτή τη συνάντηση. Ανέφερε ότι η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι τους προηγούμενους μήνες έκανε έναν πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι πολύ καλός φίλος μου και της χώρας μου», σημείωσε.

Παίρνοντας το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική για τις δύο χώρες και τα Βαλκάνια. προσπαθούμε να υπηρετήσουμε αφήγημα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης. Η επιτυχία είναι όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τα Βαλκάνια και τηνη Ευρώπη. Εχουμε χάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες και πρέπει να καλύψουμε αυτό το κενό. Συνεδριάσαμε με τους υπουργούς μας στο πρώτο ανώτατο συμβούλιο των δύο χωρών μας, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Υπογράψαμε μια σειρά από συμφωνίες και μνημόνια και μια σειρά από δράσεις.

Στον διπλωματικό τομέα ιδρύουμε πρεσβείες και καταργούμε τα γραφεία συνδέσμων. Υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και συνεργασία για παροχή τεχνογνωσίας, μετά την ένταξη.
Ο κ.Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο επιχειρηματικό φόρουμ, λέγοντας ότι μετέχουν «δεκάδες επιχειρηματίες» και μίλησε για άρση εμποδίων στην φορολογία που υπήρχαν επειδή επί τριάντα χρόνια δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο κ.Τσίπρας συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: Η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας θα γίνεται από την ελληνική αεροπορία. Στον τομέα των Μεταφορών δώσαμε ιδαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης- Σκοπίων - Βελιγραδίου. Η Ελλάδα θα εκπαιδεύει ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και υα βοηθά στην ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, αλλά και για διασυνδέσεις ηλεκτρισμού, καθώς και ψηφιακής τεχνολογίας.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα της υγείας. Οπως είπε «καλλιεργούμε μια πολυεπίπεδη σχέση, που για να προχωρήσει πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια. Για να γίνουν τα θεμέλια στέρεα και να αντέξουν στον χρόνο πρέπει να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας. Πρέπει να συνεχίσουμε με γρήγορα βήματα. Κλείνουν με θετικό τρόπο οι διαβουλεύσεις για τα σχολικά εγχειρίδια, είναι θέμα που επηρεάζει τον τρόπο που βλέπει η μία χώρα την άλλη, τον τρόπο που βλέπουν τα παιδιά μας τη γειτονική χώρα. Μέχρι τα μέσα Μαϊου θα γίνει η σύσταση της ομάδας ειδικών για να διευθετηθούν προβλήματα ανάμεσα σε επιχειρηματίες και το καταναλωτικό κοινό, η επιτροπή, δηλαδή, που θα βρει λύσεις στα ζητήματα των εμπορικών ονομασιών και σημάτων. Και στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ελλάδα βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο των fake news. Προβλήματα που η συμφωνία αντιθέτως, προβλέπει να λυθούν. Αποφασίσαμε την ενεργοποίηση της Επιτροπής, ώστε όσο πιο γρήγορα, σε βάθος δύο- τριών ετών να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Ζήτημα είναι πως θα έχουμε θεσμούς άμεσης συνεννόησης. Θα υπάρχει ένα συμβούλιο σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών που θα παρακολουθεί, αλλά και ένα δεύτερο σε επίπεδο υπουργείων οικονομικών που θα παρακολουθεί τα των εμπορικών συνεργασιών. Η σημερινή συνάντηση είναι ιστορική και για τις χώρες μας και για τα Βαλκάνια. Είμαστε εδώ για να χτίζουμε γέφυρες και να γκρεμίζουμε τα τείχη. Διδασκόμαστε, δεν εγκλωνιζόμαστε από την ιστορία, αλλά χτίζουμε και τη δική μας Ιστορία. Η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στη Βόρεια Μακεδονία και στις προσπάθειές της να ενταχθεί στην ΕΕ. Θα στηρίξουμε την ενταξιακή σας πορεία», είπε και ευχαρίστησε «τον αγαπημένο μου φίλο Ζόραν που μας υποδέχθηκαν με πολλή αγάπη και αισθήματα φιλίας. ξεκινάμε να οικοδομήσουμε αγάπη μεταξύ των λαών μας».

Ακολούθησαν ερωτήσεις προς τους δύο πρωθυπουργούς, με πρώτο ερώτημα να αφορά στις αντιδράσεις για τη Συμφωνία. «Οταν καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε τις οικονομικές συναλλαγές, τις συνδεσιμότητες, τότε σιγά σιγά θα αρχίσει να καταλαβαίνει και ο ελληνικός λαός και οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας πόση ζημιά είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών εμπεριέχει τον τρόπο που θα επιλυθούν όλα τα ζητήματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η Συμφωνία προβλέπει τη σύνθεση ομάδας εμπειρογνωμόνων, για να λύσει αυτά τα θέματα». Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για υποκριτές που ενώ είχαν δουλειές στη Βόρεια Μακεδονία τώρα υψώνουν τους τόνους. «Θα υπάρξει σήμανση για τα πολιτιστικά μνημεία, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, είναι μνημεία παγκόσμια, και θα χαρούμε όταν τοποθετήσετε αυτές τις σημάνσεις με τις αναφορές ότι αυτά τα μνημεία είναι από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Από την πλευρά του, ο κ.Ζάεφ είπε ότι η Συμφωνία θα συμβάλλει στη φιλία των δύο λαών, λέγοντας ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν πολέμιοί της. Πολιτικές είναι οι αντιδράσεις, οι πολίτες θα δουν τα ωφέλη σε όλα τα επίπεδα, στην οικονομία, στις συναλλαγές. Η οικονομία ενισχύθηκε, θα δούμε τα ωφέλη για τα οποία μίλησε ο Αλέξης, θα δούμε τη φιλία που αναπτύσσεται, που πολεμήθηκε επί τριάντα ολόκληρα χρόνια, όταν όλοι θα δουν τα ωφέλη, θα καταλάβουν. Και οι πολέμιοι και οι πιο συντηρητικοί. Η Συμφωνία είναι Συμφωνία φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Το θέμα των εμπορικών σημάτων θα συζητηθεί από την επιτροπή. Θα καταφέρουμε να επιλύσουμε οποιαδήποτε διαμάχη υφίσταται ακόμη. Σας προσκαλώ όλους να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοινές, Τσίπρα - Ζάεφ, Σκόπια Live,koines, tsipra - zaef, skopia Live