Κοινή διευρυμένη σύσκεψη ΚΥΣΟΙΠ-ΚΥΣΚΟΙΠ για τα νησιά

Οι κυβερνητικές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με στόχο τη στήριξη των νησιών, παρουσιάστηκαν στη σημερινή κοινή διευρυμένη σύσκεψη εργασίας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.), με τη συμμετοχή και βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που εκπροσωπούν νησιωτικές περιοχές.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη "Νησιωτικότητα και τη Νησιωτική

Πολιτική", κατατέθηκε παράλληλα πλήθος προτάσεων "οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου δράσης που θα στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των νησιών και στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης". Όπως επίσης αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, η διαμόρφωση του εν λόγω σχεδίου θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα που δημιουργεί η φυσική θέση των νησιών και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στην παροχή βασικών υπηρεσιών, καθώς και τις ανισότητες που εντοπίζονται μεταξύ των νησιών.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε άτυπη συντονιστική ομάδα εργασίας που θα προχωρήσει ταχύτατα στην επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στη σημερινή σύσκεψη, με στόχο εντός του φθινοπώρου να ανακοινωθεί η πρώτη δέσμη κυβερνητικών μέτρων που θα αντιμετωπίζει τα πιεστικά προβλήματα των νησιωτών.

Συγκεκριμένα, τα επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και στα οποία θα αναζητηθούν λύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα είναι τα ακόλουθα:

1. Εφαρμογή ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια
2. ΦΠΑ: Μέτρα αντιστάθμισης της αύξησης των συντελεστών και βελτίωσης της εισπραξιμότητας
3. Μεταφορικό ισοδύναμο
4. Ενίσχυση των κοινωνικών/δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες
5. Διαμόρφωση θεσμών για τη χάραξη και υλοποίηση της νησιωτικής πολιτικής
6. Υποδομές
7. Χωροταξικά θέματα
8. Εργαλεία χρηματοδότησης μικρής κλίμακας
9. Καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και παραοικονομίας
10. Νέο μοντέλο ανάπτυξης (καινοτομία, ενεργειακή αυτάρκεια, τηλεϊατρική κ.ά.) με πιλοτικές εφαρμογές σε επιλεγμένα νησιά.

Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας σχετικά με το νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου

Την εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα σχετικά με το νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), που συνεδρίασε σήμερα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει επάρκεια υδατικών πόρων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και παράλληλα θα συμβάλλει σε σημαντικές εξοικονομήσεις για το Δημόσιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προκήρυξε δύο δημόσιους διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς στα νησιά Πάτμο, Αρκιούς και Καστελλόριζο για την ανάδειξη ανάδοχου επεξεργασίας θαλασσινού νερού από μονάδες αφαλάτωσης (περιλαμβάνονται η κατασκευή και η ολοκλήρωση συνοδών έργων, η αδειοδότηση, η συντήρηση κ.λπ.) για πέντε έτη, με δυνατότητα πενταετούς ανανέωσης.

Ειδικότερα, το νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την υδροδότηση των νησιών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:

Α) Βάζει τέλος στην αναχρονιστική και κατεστημένη πρακτική της μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία, αλλά και σε ένα καθεστώς που ευνοούσε αδιαφανείς διαδικασίες.

Β) Εξασφαλίζει επάρκεια υδατικών πόρων για τα νησιά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τουρισμό.

Γ) Μειώνει δραστικά το ύψος της κρατικής επιχορήγησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα η μεταφορά νερού κόστιζε 10,30 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, πλέον ΦΠΑ, ενώ μετά τον διαγωνισμό για τα νησιά Πάτμο και Αρκιούς το κόστος παραγωγής πόσιμου νερού δεν θα ξεπερνά τα 0,64 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, πλέον ΦΠΑ.

Όπως αναφέρεται, μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού αυτού προγράμματος, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και θα μελετηθεί η διαδικασία για την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού γι' όλα τα υπόλοιπα άνυδρα νησιά, έπειτα από προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους.

Παράλληλα, το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. αποφάσισε να διερευνηθούν και εναλλακτικές δυνατότητες υδροδότησης των άνυδρων νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, αξιοποιώντας και σχετικές επιστημονικές μελέτες, προκειμένου στο τέλος να επιλεγούν οι βέλτιστες λύσεις για τις τοπικές κοινωνίες με την πλέον ορθολογική αξιοποίηση των δημόσιων πόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα