Κοινωνία και δανειστές ο διπλός «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό


Του Σπύρου Γκουτζάνη


Εν αναμονή της έλευσης των θεσμών στην Αθήνα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εν τω μεταξύ δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου έστειλε μήνυμα προς το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την θέση του.

Οι θεσμοί δεν δείχνουν να βιάζονται και έτσι η επιστροφή τους στην Αθήνα που αναμενόταν χθες μεταφέρθηκε για άλλη ημέρα μέσα στην εβδομάδα. Αν και είναι εμφανές ότι οι θεσμοί διατηρούν

τις επιφυλάξεις τους ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε:

«Δεν κάνω διαπραγμάτευση με διαρροές, δεν έχουμε πάρει καμιά επίσημη απάντηση στην πρότασή μας για το ασφαλιστικό, δεν έχει τοποθετηθεί το Ταμείο».

Όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις, η ελληνική κυβέρνηση επείγεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση και να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς διαφορετικά το πρόγραμμα δεν θα βγει και δεν θα υπάρξουν οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία στις οποίες όλοι ποντάρουν.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί παρά τις επιμέρους διαφορές ανάμεσά τους δεν δείχνουν να βιάζονται και προβλέπουν μαραθώνια διαδικασία που μπορεί να φθάσει μέχρι και τους τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τοποθετούν δε την ολοκλήρωσή της κοντά στο Πάσχα. Η κυβέρνηση θέλει να επιταχυνθεί η διαδικασία και να έλθει πιο κοντά για ουσιαστικούς και για πολιτικούς λόγους η έναρξη της συζήτησης για το χρέος καθώς είναι το επιχείρημά της στο εσωτερικό της χώρας. Γιατί έαν η μία πίεση στο θέμα του ασφαλιστικού είναι από τους θεσμούς και το ΔΝΤ, η άλλη είναι από το εσωτερικό από την πλειοψηφία των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων οι οποίοι απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Στο δρόμο αυτό βρίσκονται τα συνδικάτα των εργαζομένων αλλά και το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημονικών φορέων, ενώ ξεχωριστό θέμα είναι και οι αγρότες.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την σκληρή θέση της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου ήδη ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αναγκάσει το νέο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει την θέση του.

Εάν το ένα πεδίο της συζήτησης έχει να κάνει με τον χρόνο το δεύτερο έχει να κάνει με το περιεχόμενο της αξιολόγησης και την στάση των θεσμών.

Το αίτημα για χαλάρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα μεταφέρει στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα ξεκινώντας από τις επαφές που θα έχει στο Νταβός.

Το επιχείρημα του κ. Τσίπρα είναι ότι η ελληνική οικονομία έδειξε μεγαλύτερες αντοχές από αυτές που αναμενόταν μέσα στο 2015 και θα πρέπει να της δοθεί το περιθώριο να ανακάμψει, τόσο όσον αφορά το καθαρό οικονομικό πεδίο των υπολογισμών των δημοσιονομικών μεγεθών όσο και στο πολιτικό πεδίο της διατήρησης της κοινωνικής θερμοκρασίας. Το εάν οι δανειστές θα δείξουν κατανόηση είναι άγνωστο, πάντως μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί στις διαρροές του ΔΝΤ όσον αφορά το ασφαλιστικό και το μεσοπρόθεσμο και έχουν αποφύγει δηλώσεις που να πυροδοτούν το κλίμα σημειώνοντας ότι «έχει γίνει πρόοδος από την ελληνική πλευρά ωστόσο θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα». Στις δεσμεύσεις οι εκπρόσωποι των δανειστών περιλαμβάνουν και την δημιουργία του ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσακαλώτος υπέβαλε σχέδιο στον Σόιμπλε κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Το ΔΝΤ πάντως με τις διαρροές που έχει κάνει φαίνεται να ζητά μείωση στην κατώτερη σύνταξη, κατάργηση του εφάπαξ και αντικατάσταση ΕΚΑΣ από την βασική σύνταξη η οποία όμως θα συναρτάται με εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα ζητά επιπλέον μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του προϋπολογισμού του 2016 όσο και για το μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2018. Υπάρχει η μόνιμη διάσταση με τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι ζητά συγκεκριμένα νούμερα και αρνείται να δεχθεί τους υπολογισμούς επί των θετικών εξελίξεων στην οικονομία ή στο σκέλος της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα