«Κόκκινα» δάνεια: Μείωση €6,2 δισ. σε ένα τρίμηνο για Εθνική, Eurobank και Πειραιώς

«Μαχαίρι», ύψους 6,2 δισ. ευρώ, στο «κόκκινο» χαρτοφυλάκιό τους έβαλαν το γ’ τρίμηνο του 2021 οι Εθνική, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, με τις διοικήσεις τους να εστιάζουν ήδη στην επόμενη ημέρα που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μέσω αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου (σ.σ. εκκρεμεί την ερχόμενη εβδομάδα η σχετική ανακοίνωση

από Alpha Bank), η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε το γ’ τρίμηνο μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 300 εκατ. ευρώ (από τέσσερα δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Ιουνίου σε 3,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο), εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ αφορούσε σε οργανικές ενέργειες και το υπόλοιπο σε λογιστικές διαγραφές. Από την αρχή του 2021 δε, η τράπεζα πέτυχε να περιορίσει το προβληματικό της χαρτοφυλάκιο κατά 600 εκατ. ευρώ, ενώ συγκριτικά με το γ’ τρίμηνο του 2020 η μείωση ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στον δείκτη NPE, αυτός διαμορφώθηκε σε 11,9%, μειωμένος κατά 90 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, με το ποσοστό αφερεγγυότητας να «αγγίζει» το 27,7% στις μικρές επιχειρήσεις, το 19,5% στα καταναλωτικά δάνεια, το 12,1% στα στεγαστικά και το 9,9% στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 70,1%, ενισχυμένος περίπου κατά 370 μ.β. σε τριμηνιαία βάση και 730 μ.β. από την αρχή του έτους.

«Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, τα σημαντικά αποτελέσματα που έχουμε επιτύχει από το πρόγραμμα μετασχηματισμού μας και η αναθεώρηση του μοντέλου λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών της ΕΤΕ, συμπεριλαμβανομένης της εντυπωσιακής μετάβασης προς τα ψηφιακά κανάλια, συμπίπτουν με μία μοναδική οικονομική συγκυρία, με τη συμβολή πολλών θετικών δυνάμεων: τις δεκαετείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη μακροοικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως και την εισροή σημαντικών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, για να προσθέσει: «Είμαστε, λοιπόν, σε προνομιακή θέση να στηρίξουμε και να συμβουλέψουμε τους πελάτες μας ως προς την επίτευξη των μελλοντικών τους στόχων, μέσω και του προγράμματος για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Εθνική 2.0’, με την Εθνική Τράπεζα στο πλευρό τους: την τράπεζα πρώτης επιλογής».

Η Eurobank από την πλευρά της, περιόρισε τα «κόκκινα» ανοίγματά της κατά 2,8 δισ. ευρώ (από 5,7 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο σε 2,9 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2021), πετυχαίνοντας να είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη NPE στο 7,3%. Ο δείκτης προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκε στο 72,8%, αυξημένος κατά 10,3 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στο 15,7% (CET1 στο 13,3%). «Η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που αφήνει πίσω της το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βρισκόμαστε, επομένως, σε πλεονεκτική θέση να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το θετικό οικονομικό περιβάλλον σε όλες τις βασικές αγορές μας. Στηρίζουμε τους πελάτες μας, ώστε να επωφεληθούν από τον ανοδικό κύκλο και τις κοινωνίες που
υπηρετούμε, προκειμένου να επιτύχουν βιώσιμη και ισόρροπη ευημερία», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε τα «κόκκινα» δάνεια κατά 3,1 δισ. ευρώ, με το απόθεμά της στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου να «αγγίζει» τα 5,9 δισ. ευρώ έναντι εννέα δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021. Σε σύγκριση δε, με το τέλος του 2020 το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο περιορίστηκε κατά 16,6 δισ ευρώ. Ο δείκτης NPE μειώθηκε σημαντικά στο 16% έναντι 23% στις 30 Ιουνίου 2021, κυρίως λόγω της κατηγοριοποίησης ως διακρατούμενων προς πώληση των περιμέτρων NPE Sunrise 2 και Leasing, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το γ’ τρίμηνο του 2021, ύψους περίπου τριών δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) διαμορφώθηκε στο 11,3% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 15,9%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.

«Η αξιοποίηση ευκαιριών και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας αποτελούν βασικά σημεία της στρατηγικής μας. Αναλαμβάνουμε νέες πρωτοβουλίες, με στόχο να στηρίξουμε την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αξιοποιώντας την αύξηση της υγιούς πιστωτικής ζήτησης και τους πόρους του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», υπογράμμισε με την σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου.

Διαβάστε ακόμα:

Εθνική Τράπεζα: Οι όροι της νέας εθελούσιας – Bonus έως €180.000 σε όσους πατήσουν το κουμπί της εξόδου

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί: Τα λάθη που στοιχίζουν 100-750 ευρώ στο επίδομα θέρμανσηςΕρντογάν: Aνένδοτος ο «σουλτάνος» σε μία ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων
Keywords
Τυχαία Θέματα