Κομισιόν: Αυστηρή προειδοποίηση σε Γαλλία και Ιταλία για το χρέος

Στην έκθεσή της η Κομισιόν καλεί τις δύο χώρες να λάβουν μέτρα ώστε τα προβλήματα των οικονομιών τους να μην βλάψουν και τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης

Προειδοποίηση σε Γαλλία και Ιταλία ότι η αδύναμη πορεία των οικονομιών τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλες χώρες, εξέδωσε η Κομισιόν, θεωρώντας ότι οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ισχυρότερες οικονομικές ανισορροπίες.

Η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της

Ευρωζώνης καθώς και η Πορτογαλία αλλά και δύο χώρες εκτός ευρώ (Βουλγαρία και Ουγγαρία) βρίσκονται αντιμέτωπες με «εξαιρετικές ανισορροπίες», όπως αναφέρει έκθεση της Επιτροπής. Μάλιστα τονίζεται ότι οι πολιτικές δαπανών που ακολουθούν οι παραπάνω χώρες θα βρεθεί στο στόχαστρο της Ε.Ε., καθώς τα χρέη τους ακολουθούν ανοδική πορεία.

«Οι βασικοί λόγοι ανησυχίας οφείλονται στο υψηλό χρέος, κρατικό και ιδιωτικό αλλά και τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού τομέα και στην υποχώρηση της ανταγωνιστικότητάς τους», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο.

Με δεδομένο ότι η Ε.Ε. εκτιμά ότι η ανάπτυξη στα 28 κράτη-μέλη της θα φθάσει φέτος στο 1,9% και η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9%, οι πολιτικοί αναζητούν τρόπους να μειώσουν την αδυναμία που εμφανίζουν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Δημόσιο χρέος

«Η ανάκαμψη της Ε.Ε. διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο και είναι εύθραυστη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων, να στηριχθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν πιο ανταγωνιστικές οικονομίες», τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής και προστίθεται ότι «η ανάκαμψη είναι αδύναμη, τόσο βάσει των ιστορικών δεδομένων όσο και σε σύγκριση με τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες».

Στην έκθεση η Κομισιόν ασκεί κριτική στην πολιτική του Φρανσουά Ολάντ να αυξήσει το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, με ταυτόχρονη μείωση της παραγωγικότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητάς της. Τονίζει, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να έχει συνέπειες και για άλλες χώρες.

Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος – ως ποσοστό επί του ΑΕΠ – στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Αυτό αλλά και η «σταθερά χαμηλή παραγωγικότητα» μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλους, εκτιμά η Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει, πλέον, επιβάλει την παρακολούθηση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της μετά και την ελληνική κρίση χρέους που ξεκίνησε το 2010. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επιβάλει κάποια «ποινή» σε κάποια χώρα για τον προϋπολογισμό της, η παρακολούθηση γίνεται για να τεθούν σε συναγερμό οι κυβερνήσεις των προβληματικών οικονομιών.

Εκπρόσωποι της Κομισιόν θα συζητήσουν, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο μηνών, με κυβερνητικούς αξιωματούχους τα προβλήματα των χωρών στις οποίες αναφέρεται η έκθεση. Αν και δεν έχουν κάποια δύναμη να αλλάξουν τους προϋπολογισμούς αυτών των χωρών, έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν συμβουλές για κάθε χώρα τον Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα