Κομισιόν για τράπεζες: Ως τα τέλη του 2022 μονοψήφιος αριθμός NPEs
Στα 29,4 δισ. ευρώ από 68,5 δισ. στο τέλος του 2019, έριξαν οι τιτλοποιήσεις τα κόκκινα δάνεια στο τέλος Ιουνίου 2021. Τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας θα φανούν το 2022. «Σιωπηρή» η ζήτηση για νέα δάνεια, καθώς οι επιχειρήσεις δημιούργησαν buffer ρευστότητας τα προηγούμενα τρίμηνα.
O πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσίευσε χθες στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης της χώρας, ποσοστό 7% των δανείων που είχαν μπει σε καθεστώς αναστολής ξαναγίνονται κόκκινα. Πρόκειται για ποσοστό χαμηλότερο των αρχικών ανησυχιών, το οποίο, όμως, δεν κρίνει και το τελικό μέγεθος των νέων κόκκινων δανείων της πανδημίας που θα φανεί το 2022. Αυτό διότι η ομαλή αποπληρωμή των δανείων υποστηρίζεται τώρα από τα προγράμματα επιδότησης «Γέφυρα» 1 και 2, και τα προγράμματα «step up» των τραπεζών.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» επιλέξιμοι κρίθηκαν 101.962 οφειλέτες, με δάνεια 8,6 δισ. ευρώ, τα οποία σε ποσοστό 86,6% ήταν εξυπηρετούμενα. Οι Αρχές ενέκριναν τρίμηνη παράταση του προγράμματος για να διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση στην αποπληρωμή δανείων δανειοληπτών που επλήγησαν από την πανδημία.
Στο «Γέφυρα 2» υποβλήθηκαν 40.315 αιτήσεις και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου μόνο 13.787 κρίθηκαν επιλέξιμες. Αυτές αντιστοιχούν σε δάνεια 6,7 δισ. ευρώ, κατά 86% εξυπηρετούμενα.
Η Έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει τη μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων που πέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες μέσω των τιτλοποιήσεων (πρόγραμμα «Ηρακλής») μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρει, το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2022, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει τον μονοψήφιο δείκτη NPE.
Χάρη στις συναλλαγές τιτλοποιήσεων, στο τέλος Ιουνίου 2021 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε δραστικά στο 20,3% από 30,1% στο τέλος του 2020 και 40,6% στο τέλος του 2019. Ο δείκτης NPE παραμένει, ωστόσο, ο υψηλότερος στην ευρωζώνη. Η μείωση του δείκτη αντιστοιχεί σε μείωση του αποθέματος NPE από 68,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και 47,2 δισ. στο τέλος του 2020, σε 29,4 δισ. τον Ιούνιο του 2021.
Αναφορικά με τις εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Έκθεση αναφέρει ότι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες συνέχισαν να καταγράφουν στο β΄ τρίμηνο 2021 καθαρές εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό και στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο δανείων.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, το σημαντικού μεγέθους ξεκαθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνει τα κεφάλαια των τραπεζών, αυτά, όμως, υποστηρίζονται από τις δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που υλοποιούν οι τράπεζες. Στο τέλος του β΄ τριμήνου 2021 ο μέσος δείκτης βασικών εποπτικών CET 1 και ο δείκτης συνολικής επάρκειας σε ενοποιημένη βάση διαμορφώθηκε σε 12,5% και 15% αντίστοιχα (από 13,6% και 15,6% το προηγούμενο τρίμηνο). Η επιτυχής ολοκλήρωση κεφαλαιακής ενίσχυσης 800 εκατ. ευρώ από μία συστημική τράπεζα (σ.σ. Alpha Bank) στις αρχές Ιουλίου και μία ακόμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις αρχές Μαΐου (σ.σ. Τράπεζα Πειραιώς), καθώς και μια σειρά επόμενων κεφαλαιακών δράσεων, θα επιτρέψουν στις ελληνικές συστημικές τράπεζες να προχωρήσουν τη στρατηγική τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, αυτές οι προσπάθειες θα διευκολυνθούν περαιτέρω από την πρόσφατη υιοθέτηση νομοθετικής τροποποίησης για την απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, η οποία παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες για να προχωρήσουν σε πωλήσεις και τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Έκθεση αναφέρει ότι, αν και υψηλότερα των κανονιστικών απαιτήσεων, η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών παραμένει από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε. Η χαμηλή ποιότητα κεφαλαίων παραμένει εστία προβληματισμού λόγω της υψηλής συμμετοχής κεφαλαίων από αναβαλλόμενο φόρο, η οποία έφτασε στο 74% των κεφαλαίων του δείκτη CET1 το β΄ τρίμηνο 2021 από 59% στο τέλος του 2020.
Στο σκέλος των νέων δανείων, η Έκθεση αναφέρεται στην επιβράδυνση των καθαρών εισροών νέων δανείων στον επιχειρηματικό τομέα. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των καθαρών νέων εισροών στις επιχειρήσεις υποχώρησε στο 2,8% από 6,7% τον Απρίλιο και 10% τον Δεκέμβριο 2020, κυρίως εξαιτίας της πτώσης των εισροών στις μεγάλες επιχειρήσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα νοικοκυριά παραμένει αρνητικό (-2,7%), σχεδόν αμετάβλητο το τελευταίο 12μηνο.
Η ανωτέρω πτωτική τάση για τις νέες καθαρές χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος οφείλεται στον θετικό αντίκτυπο που είχαν στα νούμερα του 2020 τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη στήριξη των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 (ΤΕΠΙΧ, Εγγυοδοτικό). Στο τέλος Αυγούστου 2021 οι εγγυήσεις που είχαν δοθεί με το Εγγυοδοτικό της ΕΑΤ ανέρχονταν σε 1,7 δισ. ευρώ και καμία δεν έχει αναφερθεί ότι κατέπεσε. Στους πρώτους 8 μήνες του 2021, οι εκταμιεύσεις από τα δύο προγράμματα της ΕΑΤ ανήλθαν σε 1,3 δισ. έναντι των 6,4 δισ. για το σύνολο του 2020.
Ο προϋπολογισμός των σχημάτων αυτών αρχίζει σταδιακά να εξαντλείται, καθώς περισσότερο στοχευμένα προγράμματα παίρνουν τη θέση τους.
Σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εξελίξεις στο μέτωπο της ροής πιστοδοτήσεων αντανακλούν μία σιωπηρή πιστωτική ζήτηση, καθώς οι επιχειρήσεις μπορούν να βασιστούν στα buffers ρευστότητας που έχουν δημιουργήσει τα προηγούμενα τρίμηνα. Η τρέχουσα εικόνα επηρεάζεται επίσης από τις μεγάλες αποπληρωμές δανείων κάποιων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες αντικαθιστούν τον τραπεζικό δανεισμό με φθηνότερη χρηματοδότηση μέσω εκδόσεων εταιρικών ομολόγων.
Αναφορικά με το κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, υποχώρησε οριακά τον Σεπτέμβριο (2,7% συγκρινόμενο με 3% στο τέλος του 2020) και παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού των ανωνύμων εταιρειών (5,1%) ή των νοικοκυριών (4,9%).
Διαβάστε ακόμη:
Τα χοντρά πορτοφόλια στο Greek Sale του Βοnhams στο Παρίσι, τα παζάρια Εllington και ΑΝΕΚ, οι «τραβηχτικές» του Αστέρα και το καρδιοχτύπι του Σάκη
Pandora Papers: Οι βασιλικές οικογένειες στα Εμιράτα και τα κρυμμένα δισεκατομμύρια
Telecoms: Τι λένε για επενδύσεις και συνδεσιμότητα οι CEOs των ΟΤΕ, Vodafone, Wind και Νova
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Noval: Kατοικίες και data centers στο στόχαστρο
- Στους «16» του Champions League Ρεάλ, Ίντερ, Σπόρτινγκ, Σίτι και Παρί
- Άλλαξαν χέρια ακίνητα «φιλέτα» στο Γκάζι σε πλειστηριασμό-θρίλερ
- Ποιοι είναι οι "πλούσιοι" που θα πληρώσουν τις δημόσιες δαπάνες Μπάιντεν
- Πώς ερμηνεύεται η σύνθεση και το πρόγραμμα της νέας γερμανικής κυβέρνησης
- Γιατί οι καταναλωτές “γυρνάνε την πλάτη” στη φετινή Black Friday
- Άυλο διαζύγιο, μεταβιβάσεις ακινήτων και ακόμη 4 νέες ψηφιακές εφαρμογές
- Wonder Woman 1984: Το πολυαναμενόμενο sequel με την Γκαλ Γκαντότ κάνει πρεμιέρα στη Nova
- Δωρεάν για 4 μέρες η πλατφόρμα ΕΟΝ της Nova
- Κομισιόν για τράπεζες: Ως τα τέλη του 2022 μονοψήφιος αριθμός NPEs
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τελευταία Νέα New Money
- Κομισιόν για τράπεζες: Ως τα τέλη του 2022 μονοψήφιος αριθμός NPEs
- Άλλαξαν χέρια ακίνητα «φιλέτα» στο Γκάζι σε πλειστηριασμό-θρίλερ
- Ρέτσος: Στα 10 με 10,2 δισ. ευρώ τα έσοδα του τουρισμού φέτος – Ρεαλιστικός ο στόχος των 15 δισ. το 2022
- ΕΝΦΙΑ: Με εκπτώσεις και με δόσεις το 2022
- Χρυσός: Απώλειες για το πολύτιμο μέταλλο
- Πετρέλαιο: Οριακές απώλειες για το αργό
- Μητσοτάκης: Απάντηση σε κάθε σκοταδιστική δοξασία η έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη να εμβολιαστούν όλοι
- Μικτά πρόσημα στη Wall Street – Μικρά κέρδη για S&P 500 και Nasdaq
- Τουρκία: Στους δρόμους οι πολίτες για την ακρίβεια – Ζητούν να παραιτηθεί η κυβέρνηση
- Βρετανία: Χωρίς ποτά και σαμπάνιες τα Χριστούγεννα λόγω έλλειψης οδηγών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γιατί οι καταναλωτές “γυρνάνε την πλάτη” στη φετινή Black Friday
- ΤΧΣ: Το πρώτο 6μηνο του 2022 κληρώνει για το μέλλον του Ταμείου - Οι εξελίξεις στην Attica Bank
- Νέα κυβέρνηση Γερμανίας: Αναφορά στις σχέσεις με Ελλάδα, Πολωνία, Ουκρανία στην προγραμματική συμφωνία
- Τουρκία: 175 θάνατοι και 27.600 κρούσματα κορονοϊού 24 ώρες
- ΕΟΔΥ: Τα σημεία των δωρεάν rapid test σήμερα Πέμπτη 25 Νοεμβρίου
- Άυλο διαζύγιο, μεταβιβάσεις ακινήτων και ακόμη 4 νέες ψηφιακές εφαρμογές
- ΑΔΜΗΕ: Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η διασύνδεση Νάξου - Σαντορίνης
- Noval: Σε ποια ακίνητα θα επενδύσει 316 εκατ. ευρώ
- ΦΑΓΕ: Στην Ολλανδία το νέο εργοστάσιο
- Microsoft Mesh for Teams: Η «αντεπίθεση» στο metaverse του Facebook με 3D χώρους εργασίας