Κομισιόν: Οι καταναλωτές χρειάζονται μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Λύση στο γόρδιο δεσμό του ενεργειακού κόστους καλείται να δώσει η Κομισιόν, για να αντιμετωπίσει το δύσκολο χειμώνα που έρχεται και την εκρηκτική άνοδο των τιμών στο φυσικό αέριο και τα δικαιώματα ρύπων που πλήττουν ευθέως  νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Χθες στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου παρουσιάστηκε και η ελληνική πρόταση για ένα μηχανισμό αντιστάθμισης (temporary hedging mechanism), ο οποίος θα συνδέεται με το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής CO2 έγινε σαφές ότι η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει ένα σύνθετο ζήτημα. Ωστόσο οι λύσεις που θα δοθούν

δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τους κανόνες της αγοράς.

Η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες μελετούν ήδη τις κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να τις ανακοινώσουν στα κράτη μέλη τις επόμενες εβδομάδες. Όπως ανέφερε υπάρχουν εργαλεία στα οποία μπορούν να προσφύγουν άμεσα οι χώρες για να μειώσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Η Επίτροπος ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ που έχει ήδη υιοθετήσει η Ισπανία, την άμεση στήριξη των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, λέγοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει τις κυβερνήσεις στην λήψη αντίστοιχων πολιτικών ανακούφισης από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Οι χώρες μέλη ζήτησαν ξεκάθαρη κατεύθυνση για το είδος των προσωρινών μέτρων που μπορούν να υιοθετήσουν, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ώστε να προστατεύσουν τους ευάλωτους καταναλωτές, εξήγησε η κ. Σίμσον.

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου παγκοσμίως, συνέπεια της οποίας είναι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος παντού στην Ευρώπη, «καταδεικνύει ότι χρειάζεται να βάλουμε τέλος στην εξάρτησή μας από τα ξένα ορυκτά καύσιμα, το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Φάνηκε πάντως ότι η μεγάλη ενεργειακή κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο στην ΕΕ, καθώς χώρες όπως η Γερμανία δήλωσαν ότι δεν θεωρούν ότι απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση ενώ η Αυστρία επισήμανε ότι η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι άλλη από την γρήγορη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας, παρουσίασε στη Λιουμπλιάνα, την ελληνική πρόταση για τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, πρόταση όμως που εκτιμάται ότι αλλάζει την αρχιτεκτονική του μηχανισμού εμπορίας ρύπων και απαιτεί χρόνο για να δώσει αποτέλεσμα.

Ο Έλληνας υπουργός έχει ενημερώσει με επιστολή για την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans και την αρμόδια Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simpson. Στην επιστολή επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ιδίως για τους πιο ευάλωτους και πως η άμεση λήψη μέτρων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από το αυξημένο κόστος καθίσταται επιβεβλημένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα