Κόντρα για την απελευθέρωση των απολύσεων

Πυρά Βρούτση και κατηγορίες κατά Αχτσιόγλου για απόκρυψη της αλήθειας και πέρασμα «από την πίσω πόρτα» του ανοίγματος των απολύσεων - Κυβερνητική αμηχανία για ένα θέμα «ταμπού» για την Αριστερά

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης αναφορικά με ένα θέμα «ταμπού» για την Αριστερά. Αυτό της απελευθέρωσης των απολύσεων. Ήδη από χθες το πρωί ο τέως υπουργός Εργασίας και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης καταγγέλλει

πως στις σελίδες 27 – 28 της νέας συμφωνίας ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την πραγματοποίηση ανοικτών απολύσεων.

Μάλιστα με απανωτά tweets του ο κ. Βρούτσης κάλεσε την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, να πάρει θέση παραθέτοντας το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο το οποίο μιλά για απλή κοινοποίηση των απολύσεων μεγίστης διάρκειας τριών μηνών κι όχι για ξεκάθαρη προστασία όπως η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάζει.

Αν και η υπουργός Εργασίας κα. Αχτσιόγλου τεχνητά δημιουργεί με δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις της ένα κλίμα «νίκης» στα εργασιακά εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν αυξήθηκε το όριο απολύσεων, καμία αναφορά δεν υπάρχει στο γεγονός πως ουσιαστικά διευκολύνεται η πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων καθώς καταργείται η προέγκρισή τους από την κυβέρνηση και το δικαίωμα του υπουργού να τις αποτρέψει. Βάσει του αγγλικού κειμένου, η προέγκριση των απολύσεων αντικαθίσταται από μια διαδικασία απλής κοινοποίησης μέγιστης διάρκειας τριών μηνών.

Την απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις θα λαμβάνει μία τριμερής επιτροπή (με 4 εκπροσώπους της κυβέρνησης, 4 εκπροσώπους των εργαζομένων και 4 εκπροσώπους των εργοδοτών) που θα συνιστά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας με στόχο να ελέγξει μόνο τη νομιμότητα της απόφασης ( αν είναι σύμφωνη με το νόμο). Πουθενά όμως δεν αναφέρεται η αποτροπή. Μόνο ο έλεγχος της νομιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα, για να είναι νόμιμες οι απολύσεις πρέπει:

- Να έχει προηγηθεί διαβούλευση 30 ημερών με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων.
- Η εταιρεία να ανακοινώσει στον ΟΑΕΔ τη λίστα των απολυθέντων υπαλλήλων, προκειμένου να εγγραφούν για να επιδοτηθούν.
- Κατά τη διαβούλευση με το σωματείο, η εταιρεία πρέπει να υποβάλει ένα «κοινωνικό σχέδιο», το οποίο θα περιγράφει συνοδευτικά μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών συνεπειών των απολύσεων.

Έτσι, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της επιχείρησης ,το κοινωνικό σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα ανακατανομής ή επανεκπαίδευση, κατάρτιση, παροχή συμβουλών, έξτρα αποζημίωση καθώς και η δέσμευση για πρόσληψη των απολυμένων κατά προτεραιότητα αν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Όμως αυτή η Επιτροπή δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποτρέψει πλήρως απολύσεις αλλά ουσιαστικά να τις ελέγχει, όπως καταγγέλλει ο κ. Βρούτσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα