Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η κίνηση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη να καταθέσει -μετά την σχετική απόφαση του πρωθυπουργού- σχέδιο νόμου στην βουλή για την κατάργηση των περιορισμών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας τους.

Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, έπειτα από δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,

Θεοδώρας Τζάκρη ότι οι περιορισμοί που ισχύουν είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» κι ότι, αν το κόμμα της επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας, θα τους καταργήσει.

Το θέμα ανέδειξε με σχετική αναφορά και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση των κριτηρίων: δηλαδή, την προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. «Με την συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Πελώνη, ζητώντας από τους βουλευτές της Κουμουνδούρου να στηρίξουν τη δυνατότητα ψήφου για τον απόδημο Ελληνισμό χωρίς περιορισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, δια των κ.κ Γ. Κατρούγκαλου, Κ. Ζαχαριάδη αλλά και της Θεοδώρας Τζάκρη, χαρακτηρίζει «πυροτέχνημα» την κίνηση του υπουργού Εσωτερικών, στον οποίο «χρεώνει» προσπάθεια να «διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς». Με κοινή τους δήλωση υποστηρίζουν ότι «τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της συνέντευξης της κυρίας Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» επανέρχεται στην δική του πρόταση την οποία εκ νέου καταθέτει και προβλέπει ότι: έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

Η κυβέρνηση πάντως, προχωρώντας στην κατάθεση του νέου σχεδίου νόμου υιοθετεί την άποψη ότι η προϋπόθεση που πρέπει να διατηρηθεί είναι να είναι οι απόδημοι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού προεδρικού διατάγματος. «Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων», απαντούν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να γίνει δεκτή η δική τους τροπολογία που συμπεριλαμβάνει την δική τους πρόταση και προβλέπει τα εξής:

«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη».

Διαβάστε ακόμα:

Mastercard: Πώς το ηλεκτρονικό εμπόριο «έσωσε» τους λιανοπωλητές στην πανδημία (γραφήματα)

Ιταλός υπουργός Τουρισμού: Να προσφέρουμε και εμείς νησιά covid free όπως η Ελλάδα

Στα 29 του «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων με περιουσία $8,7 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα