Κόντρα στη Βουλή για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση -Αναμένεται νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Σύγκρουση εφ' όλης της ύλης και σε επίπεδο κορυφής αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την συζήτηση για το νομοσχέδιο που προωθεί διατάξεις από το λεγόμενο «παράλληλο» πρόγραμμα.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο σφοδρής πολιτικής

αντιπαράθεσης μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξήχθη στις 26 Ιανουαρίου για το ασφαλιστικό.

Στην ατζέντα των δύο πολιτικών αρχηγών αλλά και των επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα είναι οι εκρηκτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό και που φθείρουν αμείλικτα τις αντοχές της κυβέρνησης και των βουλευτών που την στηρίζουν αλλά και το προβληματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη για την χώρα μας λόγω του προσφυγικού.

Στην θεματολογία της σημερινής συζήτησης βρίσκονται και πάλι η αύξηση εισφορών που φέρνει το νέο ασφαλιστικό, τα αγροτικά μπλόκα, η σχεδιαζόμενη φορο-καταιγίδα, οι εκρηκτικές συνθήκες που δημιουργεί το προσφυγικό –μεταναστευτικό και η άλωση του Κράτους από κομματικούς και συγγενείς. Πάντως, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ήδη στήνονται οι επικοινωνιακές παγίδες προκειμένου ο κ. Τσίπρας να διασκεδάσει τις σοβαρές πολιτικές συνέπειες που έχουν δημιουργήσει, η υποβολή παραίτησης του υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη μετά τις δηλώσεις τους περι προεκλογικής εξαπάτησης του λαού από τον σημερινό πρωθυπουργό αλλά και το αλαλούμ μετά την ενέργεια του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Νίκου Τόσκα να «καρατομήσει» τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη. Είναι ενδεικτικό ότι χθες αργά το βράδυ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε δημοσιοποίηση εγγράφων του υπουργείου Εξωτερικών σχετικών με την περίφημη «λίστα Μπόργιανς».

Βροχή τροπολογιών

Εκτός αυτών, σφοδρή κριτική αναμένεται να ασκηθεί και για τις προωθούμενες διατάξεις αλλά και για την βροχή «νυχτερινών» τροπολογιών.

Ηδη, το νομοσχέδιο έχει «φορτωθεί» με 18 τροπολογίες πολλές εκ των οποίων εκπρόθεσμες. Ωστόσο, αυτή που κατέθεσε μόλις χθες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δημιουργεί έντονο προβληματισμό και εστία νέων σκανδάλων ξεσηκώνοντας την αντιπολίτευση που υποστηρίζει ότι τα έργα κατασκευής των hotspots και οι προμήθειες για την φιλοξενία των προσφύγων θα γίνονται με απευθείας αναθέσεις. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που υπογράφουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση έργων, δίχως προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή των hotspots, καθως και για τα ζητήματα σίτισης.

Οι συμβάσεις, που δύναται να συνάψει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τρίτους αφορούν στους τομείς της σίτισης, της στέγασης, της υγειονομικής περίθαλψης και των μεταφορών των προσφύγων και των μεταναστών!

«Οι προαναφερόμενες ανάγκες μπορεί για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, να συνάπτονται κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Πάντως, στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν παρατίθεται η επιβάρυνση επί του κρατικού προϋπολογισμού, παρά μονάχα ότι το περαιτέρω κόστος θα καλυφθεί από τις πιστώσεις είτε του Τακτικού Προϋπολογισμού είτε του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού «αναλάβαμε ευθύνες επιτάχυνσης των έργων ώστε είμαστε έτοιμοι για την φιλοξενία των προσφύγων». Σημείωσε ότι η τροπολογία αφορά το ρόλο που θα παίξει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και πως αντιμετωπίζει άμεσες και επείγουσες ανάγκες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με πρόχειρους διαγωνισμούς. «Κάποια ζητήματα μπορούμε να τα λύσουμε με πρόχειρους διαγωνισμούς που θέλουν 3 μέρες. Ομώς για την σίτιση τι θα πουμε στους ανθρώπους; Περιμένετε 3 ημέρες για να φάτε;».

Από την ΝΔ διαμαρτυρήθηκε ο κ. Γιάννης Βρούτσης που είπε «Δεν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο τέτοιας τροπολογίας που εξουσιοδοτεί τον ΥΠΕΘΑ να υπογράφει απευθείας αναθέσεις. Δεν λύνει απρόβλεπτο πρόβλημα. Ηταν γνωστή η υποχρέωσή μας να φτιάξουμε τα hot spots. Πείτε μας το κόστος! Είπαμε ότι θα σταθούμε με εθνική στάση στο προσφυγικό. Άλλο αυτό άλλο. Δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή».

Επίσης, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε τον κ. Βίτσα: «Είναι απρόβλεπτη δαπάνη όταν για τα hot spots μιλάμε από τα τέλη Οκτωβρίου; Είμαστε με τα καλά μας;» και πρόσθεσε «η δαπάνη είναι προβλεπτή! Είναι δυνατόν σε τροπολογία τελευταίας στιγμής να λεει ότι τα έργα θα δίνονται χωρίς διαγωνιστική διαδικασία ούτε καν πρόχειρης μορφής; Ρωτήστε να πάρετε καμία συμβουλή. Δεν λέω ότι έχετε κακή πρόθεση αλλά όταν θα εκτεθείτε δεν σας υπερασπιστεί κανείς. Το πολιτικό έρχεται δεύτερο εδώ το νομικό είναι πρώτο. Αν είστε βέβαιος ότι πράξατε το νομικώς αρτιότερο τότε ο Θεός μαζί σας».

Ο κ. Βίτσας επανήλθε και εξήγησε ότι η ρύθμιση θα λύνει τρέχοντα προβλήματα για τους επόμενους 2-3 μήνες καθώς για τις περισσότερες υποθέσεις θα προτιμούνται οι διαγωνισμοί.

Ο ίδιος είπε ότι το προϋπολογισθέν κόστος για όλα τα έργα (σίτιση, διαμονή, υγειονομική κάλυψη, μεταφορά) είναι στα 8 εκατ. ευρώ για να προσθέσει «θεωρούμε ότι το ποσό είναι πολύ μικρό. Η διεθνής νομοθεσία που καθορίζεται από την ΕΕ μιλά για 5,72 ευρώ κατ άτομο την ημέρα. Βάλτε μόνο πόσα μπορεί να βγουν όταν το 2015 είχαμε 820.000 ανθρώπους. Αυτή την στιγμή είναι 3.000 στην Μόρια».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα