Κοσμήματα από Dali και Cartier σε έκθεση του American Museum of Natural History

«Όμορφα Πλάσματα» ονομάζεται η νέα έκθεση με κοσμήματα που φιλοξενεί το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο εδώ και λίγο καιρό άνοιξε και πάλι τις πύλες του στο κοινό με τη χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την πρώτη έκθεση, με την οποία εγκαινιάζεται η νέα αίθουσα, επιμελείται η ιστορικός κοσμημάτων Marion Fasel, συγκεντρώνοντας 104 κοσμήματα που φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία

150 χρόνια -στην ουσία, από την ίδρυση του μουσείου το 1869 έως σήμερα.

Μεταξύ των εκθεμάτων και η περίφημη καρφίτσα «Αστερίας» του Σαλβαδόρ Νταλί.

«Συγκεντρώνει εντυπωσιακά κοσμήματα, εμπνευσμένα από ψάρια, πουλιά, πεταλούδες, πάνθηρες, σαύρες, ακόμη και αράχνες και μέδουσες, μεταξύ άλλων, φιλοτεχνημένα από καλλιτέχνες του κοσμήματος», εξήγησε η πρόεδρος του μουσείου Ellen Futter, σε ανακοίνωση για την έκθεση «Beautiful Creatures: Jewelry Inspired by the Animal Kingdom».

Τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο σε κοσμήματα από τα τέλη του 19ου αιώνα, εμπνευσμένα από συλλογές εντόμων. Ανάμεσα σε αυτά, ένα σκαθάρι από σμαράγδια και χρυσό και ένα σκαθάρι της οικογένειας Lucanidae από διαμάντια, ρουμπίνια, χρυσό και λευκόχρυσο.

Παρών είναι και ο διάσημος «πάνθηρας» του Cartier, καθώς και τα «φίδια-κολιέ» που φιλοτέχνησε ο οίκος με 2.437 διαμάντια (συνολικά, 178,2 καράτια).

Ωστόσο, η μεγαλύτερη συνεισφορά του Cartier στην έκθεση είναι το κολιέ με τους κροκόδειλους που φιλοτεχνήθηκε το 1975 για την ηθοποιό María Félix. «Σύμφωνα με τον θρύλο, μπήκε στον Cartier στο Παρίσι με έναν μικρό κροκόδειλο και είπε “κάντε μου ένα κολιέ”, και το έκαναν», είπε η Marion Fasel. Το κολιέ περιλαμβάνει έντονα κίτρινα διαμάντια συνολικά 60,02 καρατίων και σμαράγδια συνολικά 66,86 καρατίων.

Επίσης, στον σύνδεσμο της έκθεσης που φιλοξενεί το American Museum of Natural History μπορεί κανείς να θαυμάσει τη μοναδική καρφίτσα «Étoile de Mer» που φιλοτέχνησε ο Νταλί για την Αμερικανή συνθέτρια, γλύπτρια, πάτρονα του χορού και φιλάνθρωπο Rebekah West Harkness. Η ιδρύτρια του Harkness Ballet φορούσε την καρφίτσα στον ώμο, ώστε τα πόδια του αστερία, καθώς ήταν εύκαμπτα, να πέφτουν αγκαλιάζοντας το πάνω μέρος του μπράτσου της.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνόκτητη ναυτιλία: Μειωμένη κατά 6,24% η τραπεζική χρηματοδότηση – Στα $49,7 δισ.

Mouzenidis Travel: Πώς βρέθηκε σε αδιέξοδο – Η αίτηση εξυγίανσης και η δύσκολη επόμενη ημέρα

Microsoft: Τα 2 τρισ. δολάρια ξεπέρασε η χρηματιστηριακή αξία της

Keywords
Τυχαία Θέματα