Κοτζιάς: «Κοκορομαχία» από... απόσταση ασφαλείας με τη Ρωσία

Την ώρα που η Τουρκία παραβιάζει κάθε αρχή και έννοια δικαίου στο Αιγαίο και με την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη ο Νίκος Κοτζιάς δείχνει να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίηθηση στην λεκτική και δια αντιπροσώπων (των διπλωματών) αντιπαράθεση με τη Μόσχα. «Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική»

δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Εντύπωση, όμως, προκαλούν τα επιχειρήματά του υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ανακαλύπτει κίνδυνο... τρομοκρατίας στα βόρεια σύνορα της χώρας: «Θέλουμε μία πΓΔΜ στην οποία θα αναπτυχθεί ο σλαβικός φονταμενταλισμός και θα έχουμε ρεύματα τρομοκρατίας από τον Βορρά στην ελληνική Μακεδονία ή θέλουμε να απαλείψουμε τις αιτίες και τις δυνατότητες ενίσχυσης του σλαβικού φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίας στα βόρειά μας»;

Συνήθως εθνοτική τρομοκρατία προκύπτει όπου υπάρχει καταπιεσμένη μειονότητα, οπότε είναι πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτό το τι θέλει να πει ο υπουργός των Εξωτερικών, καθώς δεν δέχτηκε και διευκρινιστική ερώτηση.

Ο Νίκος Κοτζιάς δικαιολόγησε και τον Ζάεφ, ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά τον όρο «Βόρεια Μακεδονία». »Μα δεν έχει επικυρωθεί ακόμη η συμφωνία και δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί» σημείωσε. Προφανώς δεν έχει ακούσει τον πρωθυπουργό των Σκοπίων να μιλά για μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος.

Προκειμένου να συντηρήσει τη θεωρία της παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε και το εξής περιστατικό:

«Παραδείγματος χάρη μια κυρία μού είπε στον δρόμο, "δεν ντρέπεσαι που παρέδωσες τη Θεσσαλονίκη να γίνει πρωτεύουσα του κράτους των Σκοπίων". Δεν φταίει η κυρία, είναι αυτοί που σκόπιμα, προκειμένου να προωθήσουν το αντιπολιτευτικό τους λόγο, υπονομεύουν μια συμφωνία, που όπως θα είδατε, έγκυρες εφημερίδες του εξωτερικού την χαρακτηρίζουν αριστούργημα διπλωματικής συμφωνίας».

Έθεσε και ένα ακόμη ερώτημα (σ.σ. σε βάρος της χώρας μας):

«Στη διαδήλωση που έγινε εδώ στο Σύνταγμα και στη διαδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, κάποια ακροδεξιά στοιχεία -όχι ο απλός κόσμος που από ανησυχία και καλά έκανε και κατέβηκε σε αυτές τις εκδηλώσεις -φώναζαν "φέρτε μας τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια". Αυτό τι είναι; Δεν είναι αλυτρωτισμός;».

Προφανώς ο υπουργός δεν θα έχει δει τις πρόσφατες διαδηλώσεις τη γειτονική χώρα. Και μιας και αναφέρεται γενικότερα στο παρελθόν, ούτε και την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας από τους γείτονες. Σε ότι αφορά στα προϊόντα της Μακεδονίας εντόπισε τις αντιδράσεις στην... Αθήνα:

«Να είμαστε ειλικρινείς, πιο πολλές ενστάσεις ακούγονται από επιχειρηματίες στην Αθήνα. Διότι οι επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη, όπως είδατε και στο συνέδριο που είχε ανέβει και ο πρωθυπουργός, χαιρέτισαν τη συμφωνία. Και γιατί τη χαιρέτισαν; Διότι μερικοί παριστάνουν ως τα προϊόντα της γείτονος χώρας να είχαν την ονομασία μέχρι τώρα προϊόντα... Βόρειας Αλάσκας και ξαφνικά λέγονται προϊόντα Βόρειας Μακεδονίας. Λάθος και ψέμα. Τα προϊόντα αυτής της χώρας μέχρι σήμερα ονομάζονταν "προϊόντα Μακεδονίας". Και τώρα από εδώ και πέρα, μόλις ξεκινήσει η συμφωνία και επικυρωθεί, θα λέγονται προϊόντα της Βορείου Μακεδονίας».

Και παρέπεμψε στην κοινή επιτροπή που θα... λύσει το πρόβλημα. Τέλος, ξεκαθάρισε πως η συμφωνία θα κυρωθεί από ττην ελληνική Βουλή μόλις ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία στα Σκόπια.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα