Κουρουμπλής: 250 ναυτιλιακές εταιρείες εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά σε 3 χρόνια

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η ανάδειξη του Πειραιά σε ναυτιλιακό κέντρο και ο εκσυγχρονισμός της Ναυτικής Εκπαίδευσης ήταν δύο από τα θέματα που ανέδειξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα επεσήμανε:

-

Ο Πειραιάς ανέβηκε από τη 90η θέση της παγκόσμιας κατάταξης λιμανιών στη 38η. Διακόσιες πενήντα ναυτιλιακές εταιρείες έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία τρία χρόνια στον Πειραιά και ήδη έχουμε, για το 2017, αύξηση του συναλλάγματος από τη Ναυτιλία κατά 17,3%.

- 290 προσλήψεις καθηγητών στις ΑΕΝ και προσπάθεια για αποκατάσταση της σίτισης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να κλείσει την πληγή που άνοιξαν στη ναυτική εκπαίδευση οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

- Σε όλα τα περιφερειακά προγράμματα εντάχθηκαν κονδύλια για τον εξοπλισμό των Σχολών.

-Ξεκίνησε η διαδικασία σύνδεσης του Υπουργείου και των ΑΕΝ με όλα τα πανεπιστημιακά κέντρα και τα τεχνολογικά ινστιτούτα της χώρας, με στόχο να αναβαθμιστεί η κατάρτιση των νέων που επιλέγουν να ακολουθήσουν την Ναυτιλία.

- Περισσότερες από 500 προσλήψεις έγιναν στο Λιμενικό Σώμα, παρά την οικονομική δυσπραγία.

- Εξασφαλίστηκε το επίδομα παραμεθορίου σε όλους τους Λιμενικούς, οι οποίοι σηκώνουν πολύ σημαντικό βάρος, και ότι καλύφθηκαν σε όλη τη χώρα οι ανάγκες του Λιμενικού με τον απαραίτητο εξοπλισμό σε διάφορα μέσα και κυρίως σε σκάφη.

- Η ηγεσία του Υπουργείου στήριξε πολιτικά την Ποντοπόρο Ναυτιλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού γιατί «θεωρούμε ότι η ναυτιλία, ο εφοπλισμός και η ναυτοσύνη είναι δύο θεσμοί, δύο φορείς, που μπορούν πραγματικά να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας».

-Προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατά τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπου ήδη δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι επενδύσεις και στα δύο αυτά λιμάνια.

- Το πρόγραμμα εξοπλισμού του ΛΣ και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει στόχο να εκπονεί και να αναπτύσσει πολιτικές στα πλαίσια της «Γαλάζιας Ανάπτυξης».

- Στην Ακτοπλοΐα, έγινε μια πλήρης, ριζική αλλαγή, με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, να πηγαίνουν μεγάλα πλοία σε μικρά νησιά, όπως είναι τα Ψαρά και οι Οινούσσες.

-Στο ίδιο πλαίσιο αυξήθηκαν τα δρομολόγια Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης και για πρώτη φορά συνδέθηκε η Πάτρα με την Ιθάκη. Αναβαθμίστηκε η επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, και όλοι οι φορείς των νησιών αναγνωρίζουν αυτή την ποιοτική διαφορά.

Για το νέο νόμο του ΥΝΑΝΠ, ο Π.Κουρουμπλής τόνισε το σύγχρονο χαρακτήρα του, αλλά και το ότι είναι ένα νομοθέτημα που δεσμεύει τον Υπουργό σε συγκεκριμένους χρονικούς ορίζοντες να υλοποιήσει την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και διαταγμάτων. Οι υπηρεσίες έχουν πάρει εντολή μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν ετοιμάσει τις υπουργικές αποφάσεις και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου τα προεδρικά διατάγματα. Ο νόμος αυτός λύνει εκκρεμότητες που υπήρχαν ακόμα και από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου για τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. μιας νησιωτικής πολιτικής, είπε ο κ. Κουρουμπλής, «αυτές τις ημέρες υπάρχει μια συνεργασία με τον Υπουργό Περιφέρειας της Γαλλίας, για να πιεστεί η Κομισιόν και επιτέλους η πολιτική της εδαφικής συνοχής και του περιορισμού του αποκλεισμού των νησιωτών, να αποκτήσει σάρκα και οστά. Διότι πολλές φορές, η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε για μέτρα που έπρεπε να λάβει υπέρ των νησιωτικών περιοχών, αλλά όλα αυτά έμειναν γράμμα κενό».

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ιδιαίτερα ότι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα που γνωρίζει η χώρα, αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση να εξέλθει η χώρα από την τραγική μοίρα που της επιφύλαξαν πολιτικές του παρελθόντος, οι οποίες την οδήγησαν στην κρίση. «Όμως όλοι σήμερα στην Ευρώπη, αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται για να μπορέσει πραγματικά η χώρα να βγει από αυτήν την πελώρια δυσκολία, που την ταλανίζει και τη βασανίζει», δήλωσε.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας πρότεινε «συνεργασία όλων και μέτρο στο λόγο και στη συμπεριφορά όλων μας», ώστε να βρεθούν κοινοί τόποι και να σταθεροποιηθεί η πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση. Όπως είπε, μετά από δύο χρόνια, όταν θα έρθει η ώρα της πολιτικής αναμέτρησης, καθένας θα καταθέσει την πρότασή του. «Ο ελληνικός λαός δεν τρώει σανό. Κάποιοι θεωρούν πως όταν μας ψηφίζει ο λαός, είναι σοφός και όταν δεν μας ψηφίζει, τρώει σανό. Ο Λαός όμως είναι σοφός και κρίνει. Θα συγκρίνει και θα δει τον τρόπο διαχείρισης όλων μας και των προηγουμένων και των σημερινών και θα αποφασίσει. Αυτή είναι και η ομορφιά της Δημοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα