Κρεμλίνο: Η σύλληψη του γνωστού αμερικανού επενδυτή δεν θα βλάψει τη φήμη μας

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η σύλληψη του Michael Calvey, ιδρυτή της εταιρίας ιδιωτικών κεφαλαίων Baring Vostok Capital Partners, δεν θα βλάψει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στη Ρωσία και παρακολουθεί "πολύ προσεκτικά" τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Ωστόσο, οι επενδυτές και οι αναλυτές δήλωσαν ότι έχουν ενοχληθεί

από τη σύλληψη ενός από τους πιο μακρόχρονους Αμερικανούς επενδυτές στη χώρα και ότι η υπόθεση είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη φήμη της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος Vladimir Putin γνωρίζει τον Calvey και έχει συναντηθεί με τον Αμερικανό σε πολλές περιπτώσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. Ο κ. Calvey είναι "πραγματικά ένας πολύ μεγάλος επενδυτής στη ρωσική οικονομία" και το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι ανέκαθεν ενθάρρυνε τις ξένες επενδύσεις στη χώρα, ανέφερε.

Οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ δεν αποτελούν παράγοντα σε αυτή την υπόθεση, δήλωσε ο Peskov. "Η Ρωσία ενδιαφερόταν και εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους ξένους επενδυτές και θα συνεχίσει να το κάνει", ανέφερε.

Το δικαστήριο της Μόσχας διέταξε το Σάββατο την κράτηση του Calvey μέχρι την 13η Απριλίου για εμπλοκή σε υπόθεση υπεξαίρεσης. Ο δικηγόρος του Calvey είπε ότι ο επενδυτής είναι αθώος και θα ζητήσει την απελευθέρωσή του πριν από τη δίκη.

Οι ρωσικές δικαστικές αρχές θεωρούν ως ύποπτο τον Αμερικανό Μάικλ Κάλβι (Michael Calvey), ιδρυτή του ομίλου επενδυτικών κεφαλαίων Baring Vostok, για υπεξαίρεση ποσού 2,5 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (37,5 εκ. δολαρίων) από την τράπεζα Vostotsni Express μέσω ενός σχήματος απάτης στο οποίο συμμετείχε η εισπρακτική εταιρεία «Pervoe Collektorskoye Buro».

Ο όμιλος επενδυτικών κεφαλαίων Baring Vostok που εξειδικεύεται σε επενδύσεις στην Ρωσία και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, έχει επενδύσει από το 1994 μέχρι σήμερα περισσότερα από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 70 σχέδια στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, στον ενεργειακό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες και στα Μέσα ενημέρωσης, όπως και στο δίκτυο λιανεμπορίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα