Κρυπτονομίσματα: Ποιοι «κρύβουν» τα bitcoin τους – Τι λένε οι αναλυτές για το ράλι του ethereum

Κινητικότητα καταγράφεται και πάλι στην αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει οδηγήσει τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα 40-80% υψηλότερα από τα χαμηλά που βρέθηκαν στα τέλη του περασμένου Απριλίου, όταν οι τιμές είχαν καταρρεύσει κατά περίπου 50%.

Το ενδιαφέρον με την αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι ότι όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε δημόσια «λογιστικά βιβλία» (το λεγόμενο blockchain) στα οποία καταχωρείται κάθε συναλλαγή -όχι όμως και η ταυτότητα των συναλλασσομένων. Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφουν εξειδικευμένες πλατφόρμες του χώρου, σημειώνονται

μεγάλες μετακινήσεις κρυπτονομισμάτων, ενώ φαίνεται ότι αποσύρονται και σημαντικές ποσότητες από τα ανταλλακτήρια.

Θεωρητικά, όποιος έχει τις απαραίτητες γνώσεις προγραμματισμού, μπορεί μόνος του να αγοράσει ένα κρυπτονόμισμα όπως το bitcoin και να τα φυλάξει σε δικό του ατομικό ψηφιακό πορτοφόλι που περιέχει την ψηφιακή υπογραφή της συναλλαγής στο blockchain -στην ουσία έναν μακροσκελή κωδικό με 256 χαρακτήρες. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί και να τα πουλήσει. Οι περισσότεροι, όμως, καταφεύγουν στα ανταλλακτήρια, τα οποία ανοίγουν ένα λογαριασμό στον αγοραστή ή τον πωλητή και διεκπεραιώνουν εκείνα τη συναλλαγή, εισπράττοντας το αντίτιμο και την προμήθεια.

Τα ανταλλακτήρια και οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα έχουν  μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, οι οποίες σκοπεύουν φορολογήσουν τα κέρδη από τέτοιες αγοραπωλησίες, αλλά και να διαμορφώσουν ένα νομοθετικό πλαίσιο ελέγχων και εποπτείας, καθώς υπάρχει πολύ μαύρο χρήμα και σκοτεινές συναλλαγές.

Μια εξήγηση, λοιπόν, για τις μεγάλες μετακινήσεις κρυπτονομισμάτων, είναι ότι κάποιοι αποσύρουν τα bitcoin τους από τα ανταλλακτήρια και κρατάνε απευθείας τον κώδικα στα χέρια τους, μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τη φορολογία και τους ελέγχους.

Aναλυτές που παρακολουθούν την αγορά κρυπτονομισμάτων, όπως ο σύμβουλος επενδύσεων Μιχάλης Νικολέτος, εκτιμούν ότι η απόσυρση των bitcoin μειώνει την προσφορά στην αγορά και αυτό πιθανόν σχετίζεται με την άνοδο της τιμής. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργούν και οι τεχνικές αλλαγές που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο ethereum, οι οποίες περιορίζουν αισθητά την προσφορά στο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα. Λιγότερη προσφορά με την ίδια ζήτηση σημαίνει άνοδο της τιμής.

Μέσα σε έναν μήνα το bitcoin έχει κερδίσει περίπου 40% και το ethereum 80%, χωρίς βέβαια οι τιμές να έχουν επανέλθει στα ύψη ρεκόρ που βρίσκονταν πριν 4 μήνες. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το ethereum ίσως ξεπεράσει σε αξία το bitcoin. Η συνολική αξία όλων των bitcoin φτάνει τα 700 δισ. δολάρια, ενώ όλων των ethereum στα 360 δισ. δολάρια. Το ενδιαφέρον είναι ότι το διάγραμμα των τιμών, που θυμίζει το “τρενάκι του τρόμου” με τις τεράστιες διακυμάνσεις, χρησιμοποιείται ως επιχείρημα τόσο για τους πολέμιους των κρυπτονομισμάτων, όσο και για τους υποστηρικτές τους.

Οι μεν πολέμιοι, στους οποίους περιλαμβάνεται η πλειονότης των συστημικών οικονομολόγων, υποστηρίζουν ότι το διάγραμμα με τα τεράστια άλματα προς τα πάνω και τις απότομες βουτιές προς τα κάτω δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για «φούσκα». Το οικονομικό σκεπτικό των επικριτών είναι ότι στην πραγματικότητα τα κρυπτονομίσματα είναι απλές λογιστικές μονάδες, η τιμή των οποίων διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Η ζήτηση, λένε, δημιουργείται απλά και μόνο επειδή κάποιοι το αγοράζουν με την προσδοκία να το πουλήσουν ακριβότερα.

Επομένως, λένε, αργά η γρήγορα οι τιμές τους μπορεί  να φτάσουν στο μηδέν. Αντίθετα, οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, ισχυρίζονται ότι… το ίδιο διάγραμμα δείχνει ότι παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις, οι τιμές ανακάμπτουν, καθώς στην πραγματικότητα δημιουργείται μια νέα, μικρή προς το παρόν, αγορά η οποία βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία συναλλαγών.

Η τεχνολογία αυτή έχει δημιουργήσει ένα μικρό «χρηματοπιστωτικό σύμπαν» το οποίο ουδείς μπορεί πλέον να αγνοήσει. Βέβαια, ακόμα και οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων δεν αρνούνται ότι πολλά κρυπτονομίσματα είναι καταδικασμένα να χαθούν, εφόσον δεν αποδειχθεί ότι εξυπηρετούν μια πραγματική ανάγκη.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από τα κρυπτονομίσματα που περιλαμβάνονταν πριν πέντε χρόνια στη λίστα με τα 100 μεγαλύτερα, μόνο ένα 15% βρίσκεται και σήμερα στη λίστα αυτή. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα περί τα 7.000 έως 10.000 κρυπτονομίσματα, με συνολική αξία η οποία είχε φτάσει τα 2,5 τρισ. δολάρια πέρσι τον Απρίλιο και σήμερα ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμα: 

Πυρόπληκτοι: Όλα τα ποσά από τις αποζημιώσεις ανά περίπτωση 

ΕΕΕΠ: Go Live πλέον οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος 

AirlineRatings.com: Αυτές είναι οι καλύτερες και πιο ασφαλείς αεροπορικές του κόσμου

Keywords
Τυχαία Θέματα