Κυπριακό: Αβέβαια τα επόμενα βήματα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων

Αβέβαιη θεωρούν κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία την όποια εξέλιξη στο Κυπριακό μετά τη κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Αυτό που σημείωναν είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κήρυξε το τέλος, ενώ η διάσκεψη είχε δηλωθεί ότι είναι «ανοικτού τέλους».

Τη Δευτέρα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα λάβουν την έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες. Η έκθεση ετοιμάστηκε πριν το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά και ενδεχομένως θα διαφοροποιηθεί

για να προστεθεί η εξέλιξη.

Στις 19 Ιουλίου ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε θα προβεί σε ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς στις 24Ιουλίου θα πρέπει να εγκριθεί ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στη Κύπρο (UNFICYP).

Κατάρρευση λόγω εμμονής της τουρκικής πλευράς

Ο Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσει του ανέφερε πως, δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της Συνθήκης των Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πέραν των τουρκικών θέσεων στο κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων, συνέχισε, οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για τα υπόλοιπα των κεφαλαίων, όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στο Κραν Μοντανά υπέβαλλε συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση και των ιδεών του ΓΓ του ΟΗΕ, έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση του Κυπριακού. «Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Συγκεκριμένη γραπτή πρόταση για το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων υπέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά παρουσιάστηκε με εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέφερε την ικανοποίηση του Νίκου Αναστασιάδη για την άριστη συνεργασία τόσο με τον Νίκο Κοτζιά, όσο και τον Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο ήταν σε συνεχή επαφή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, επιθυμεί ταυτόχρονα να ευχαριστήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ που με την παρουσία του και τον τρόπο προσέγγισης στα εκκρεμή θέματα απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αρχές εκείνες που πρέπει να διέπουν μια συνολική λύση του Κυπριακού για ένα κράτος το οποίο είναι και θα συνεχίσει να είναι μετά από μια ενδεχόμενη λύση, κράτος μέλος της ΕΕ.

Τσαβούσογλου: Δεν έχει νόημα

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών που φέρει και την κύρια ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών δήλωσε πως «δεν έχει κανένα νόημα να επιμένουμε σε αυτές τις παραμέτρους», προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για δίκαιη μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού έληξαν χωρίς αποτέλεσμα.

Υποστήριξε ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. “Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία, κράτησαν αυτή τη στάση”, είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν είδαν φως προσέγγισης γι’ αυτό και δεν ήρθαν ούτε και οι πρωθυπουργοί. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τώρα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Παρόλο που είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει καμία πλευρά αυτή την ώρα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δυστυχώς είδαν πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.

Ο κ. Τσαβούσοβλου είπε ότι από την αρχή είπαν πως αυτή είναι η τελευταία διάσκεψη και πρόσθεσε πως αν και η διάσκεψη της Γενεύης ήταν για εκείνους τελευταία διάσκεψη αλλά έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία. Ωστόσο, είπε, γι’ αυτή τη διάσκεψη το είπαν ότι είναι η τελευταία.

Πηγή: Protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα