Κυριάκος: Άνεμος αλλαγής των πάντων στο επερχόμενο συνέδριο

Του Γρηγόρη Τζιοβάρα

Ως επιβεβαίωση της ανάγκης να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι αλλαγές που δρομολόγησε και εφαρμόζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για να μετατρέψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα σύγχρονο οργανισμό της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, χαρακτηρίζουν αξιωματούχοι της Συγγρού τα σοβαρά «παρατράγουδα» που συνέβησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με επίκεντρο το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και την προσπάθεια να στηθούν μηχανισμοί για να ελεγχθεί η βούληση του κομματικού

Συνεδρίου που συνέρχεται το τριήμερο 22 με 24 Απριλίου.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη επικρατεί οργή για τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο της Νεολαίας και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αναγνωριστούν οι αποφάσεις του, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και αφορούν τα όργανα της ΟΝΝΕΔ και τους εκπροσώπους της στο κομματικό συνέδριο δεν προέκυψαν από δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες.

Στη Συγγρού έχουν φθάσει καταγγελίες που στοιχειοθετούν το φιάσκο στο οποίο κατέληξε το συνέδριο των νεολαίων, καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι διαδικασίες εκλογής που ακολουθήθηκαν ήταν "παρωδία", καθώς οι κάλπες στήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου όταν οι περισσότεροι σύνεδροι είχαν αποχωρήσει και η συμμετοχή των 796 που ανακοινώθηκαν ως ψηφίσαντες δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αξιωματούχοι της Συγγρού υποδεικνύουν ως υπαίτιους για τα όσα έγιναν, αφενός, τον απερχόμενο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο, για τον οποίο λέγεται ότι "προσπάθησε να συντηρήσει και να επιβάλει τους μηχανισμούς που ελέγχει στη Νεολαία, και, αφετέρου, τον προσφάτως ανακηρυχθέντα ως πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη, ο οποίος θεωρείται ότι είναι της επιρροής του κ. Παπαμιμίκου.

Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να λάβει τις αποφάσεις του αφού πρώτα ακούσει τις εξηγήσεις του κ. Γεωργιάδη, ενώ συνεργάτες του αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: από το να μην εκπροσωπηθεί η ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο, που προβάλει ως το πιθανότερο σενάριο, έως το να ζητήσει επανάληψη των διαδικασιών, κάτι, ωστόσο, που είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως επιμένουν συνεργάτες του, «είναι αποφασισμένος να λύσει άπαξ διά παντός τον "Γόρδιο δεσμό" των εσωκομματικών μηχανισμών, με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος». Και γι΄ αυτό ορισμένοι θεωρούν ως «αναμενόμενα τα όσα έγιναν», υποστηρίζοντας ότι «είναι οι τελευταίες αναλαμπές των πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος που ήρθε να ανατρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Αρκετοί, μάλιστα, βρήκαν ότι σύνθημα του Συνεδρίου της ΝΔ, που παρουσιάστηκε την Κυριακή και είναι «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας», αφορά και τα τεκταινόμενα το εσωτερικό του κόμματος. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του, επεσήμανε ότι στο Συνέδριο «θα κάνουμε πράξη το αίτημα των φίλων και των μελών της Νέας Δημοκρατίας για μια Νέα Δημοκρατία από την Αρχή». Ενώ για την επιλογή του συνθήματος εξήγησε ότι απαιτείται το οξυγόνο «για να ξεφύγουμε από την ασφυξία που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία", καθώς και "για να τολμήσουμε και πάλι να ονειρευτούμε την Ελλάδα μας έτσι όπως τη θέλουμε».

Καταστατικές αλλαγές

Επιδίωξη του προέδρου της ΝΔ είναι στο "γαλάζιο" συνέδριο να αποφασιστούν ρηξικέλευθες καταστατικές αλλαγές που θα επικυρώσουν τις εξαγγελίες με τις οποίες αναδείχθηκε ο ίδιος στην ηγεσία για οργανωτική αναδιάταξη του κόμματος, με μικρότερα σε αριθμό μελών και πιο ευέλικτα όργανα, τα οποία να συνεδριάζουν τακτικά και να έχουν αποφασιστικό ρόλο, ακόμη και στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών.

Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει τον ορισμό, για πρώτη φορά στα χρονικά της ΝΔ, θητείας για τον πρόεδρο του κόμματος που θα διαρκεί 5 χρόνια από την εκλογή του και για τον ίδιο η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο που εξελέγη. Η θητεία, σύμφωνα με την πρόταση που θα παρουσιαστεί προς έγκριση από το Συνέδριο, παρατείνεται όσο ο πρόεδρος του κόμματος είναι πρωθυπουργός, αλλά εφόσον ηττηθεί στις εθνικές εκλογές, προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.

Στην πρόταση της ηγετικής ομάδας της Συγγρού προβλέπεται ετήσια σύγκλιση του Συνεδρίου με ταυτόχρονη συρρίκνωση του αριθμού των συνέδρων, που στο επικείμενο Συνέδριο προσεγγίζουν τις 5.000 μέλη. Στην προς έγκριση νέα καταστατική διάταξη ορίζεται ότι το συνέδριο θα απαρτίζεται από 1.000 αιρετά μέλη (από 2.436 που είναι τώρα) και άλλα 1.000 ex officio, δηλαδή βουλευτές, κομματικοί παράγοντες, τοπική αυτοδιοίκηση, διοικήσεις επαγγελματικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων.

Στο πλαίσιο του περιορισμού της σύνθεσης των οργάνων προτείνεται η μείωση σε 200 του αριθμού των μελών της Πολιτικής Επιτροπής (100 αιρετοί και άλλοι τόσοι ex officio).

Στο νέο καταστατικό θα προβλέπεται ρυθμίσεις για τον διαχωρισμό κόμματος και κράτους, με τη θέσπισή ασυμβίβαστων, όπως, π.χ., να μη μπορεί κάποιος να είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, διοικητής ΔΕΚΟ ή γ.γ. υπουργείου, με έμφαση στις θέσεις που αφορούν διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους βουλευτές προτείνεται να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο υποψηφίων βουλευτών και να ζητείται η γνώμη των μελών ανά περιφέρεια για την τελική λίστα.

Keywords
Τυχαία Θέματα