Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι διεθνείς συμμαχίες και ο στόχος για ανάπτυξη

Με το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο και στις συμμαχίες της χώρας -περιφερειακές, ευρωπαϊκές και διεθνείς- κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με κύριο στόχο την ισχυροποίηση της αναπτυξιακής προοπτικής.

Επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα έχει τετ-α- τετ με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο είχε αναλυτική συζήτηση προ ημερών στην Αθήνα για όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν την χώρα και την Ευρώπη.

Ο

Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει -σύμφωνα με συνεργάτες του- στο αποτύπωμα μιας Ελλάδας εξωστρεφούς, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της και στην Ευρώπη, η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τα νέα στοιχήματα και τις νέες προκλήσεις της εποχής, όπως η ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.

Μπορεί λοιπόν αφορμή του νέου ταξιδιού του στο Παρίσι να είναι τα αυριανά εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι – Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου, ωστόσο πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει, με την ευκαιρία αυτή, το σύνολο των προτάσεων για τα βήματα ανάπτυξης που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα στους κρίσιμους τομείς.

Η αυριανή συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο αποκτά δε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχει προγραμματιστεί λίγες ώρες μετά τις γερμανικές κάλπες, που θα κρίνουν εν πολλοίς τη στάση των κορυφαίων παικτών της Ευρώπης στη συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας από την «επομένη» της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται παρά τις δυσκολίες -«και παρά τις όποιες απρόβλεπτες εξελίξεις λόγω της πανδημίας», συμπληρώνουν οι συνεργάτες του- να κρατά σταθερό το τιμόνι υπέρ της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Ενδεικτικές της στρατηγικής που ακολουθεί ήταν και οι επαφές που είχε στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου με την ομιλία του επιχείρησε να περιγράψει με καθαρό λόγο τη στάση της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις: «Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η επιθετική της στάση υπονομεύει τις προοπτικές για μια αμοιβαία επωφελή σχέση, και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Επιπροσθέτως, καθιστά τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη αρκετά πιο περίπλοκη».

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης συγκεκριμένες αναφορές για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την αναπτυξιακή προοπτική με «πράσινο» πρόσημο.

Ο απολογισμός της ΔΕΘ και οι προτεραιότητες

Εκτός από τις «διαρκείς» κινήσεις για την ενδυνάμωση των συμμαχιών σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ο Κ. Μητσοτάκης επιδιώκει γρήγορα βήματα προς την ίδια κατεύθυνση. Εκτιμά ότι ο ορίζοντας είναι ανοιχτός και εφικτή η επίτευξη των βασικών στόχων για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, την προώθηση των αναπτυξιακών σχεδίων, τη δημιουργία νέων θέσεων και την απόδοση του αναπτυξιακού μερίσματος ειδικά στις ευάλωτες ομάδες.

Κυβερνητικές πηγές, κάνοντας απολογισμό της παρουσίας και των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, τονίζουν ότι «το πολιτικό τοπίο δεν έχει αλλάξει». Κάνουν λόγο για την «απόλυτη πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης», παραπέμποντας και στις δημοσκοπήσεις με το ισχυρό προβάδισμα των 10 και πλέον μονάδων που εξασφαλίζει η κυβερνητική παράταξη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι στα ποιοτικά στοιχεία καταγράφεται δυσαρέσκεια των πολιτών για την άσκηση των κυβερνητικών πολιτικών σε ορισμένους τομείς – όμως υποστηρίζουν ότι η εικόνα αυτή περιορίστηκε μετά τις σαφείς εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Για το Μέγαρο Μαξίμου, αν δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις με την πανδημία, τότε οι προτεραιότητες της κυβέρνησης θα μπουν στις ράγες χωρίς καθυστέρηση και θα «καθοδηγήσουν» την εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ότι «πρόκειται για ανάπτυξη για λίγους» δεν έχει βάση και προσκρούει -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- στην πραγματικότητα και την κοινή λογική.

«Ένα κόμμα και ένας αρχηγός που εκλέχτηκε με 40% πολιτεύεται για όλους και όχι για τους λίγους», επισημαίνουν χαρακτηριστικά και κάνουν επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι «εν αντιθέσει με τον κ. Τσίπρα που έκοψε οριστικά τις γέφυρες με τη μεσαία τάξη, ο κ. Μητσοτάκης τηρεί τις δεσμεύσεις (μειώσεις φόρων και εισφορών, έμφαση στη νέα γενιά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κ.ά.)».

Σχετικά με τη συζήτηση που εξελίσσεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι της άποψης «ο μικρός να γίνει μεσαίος και ο μεσαίος μεγαλύτερος» με την επισήμανση ότι η παράταξή τους -ένα ευρωπαϊκό, κεντροδεξιό, λαϊκό κόμμα- θα είναι πάντα δίπλα στη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και στους πλέον ευάλωτους, που θα λαμβάνουν αναλογικά μέρισμα από την ανάκαμψη.

Πυξίδα των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που διαμορφώνει και το αναγκαίο χρονοδιάγραμμα με τους στόχους αποτελεί για τους κυβερνητικούς παράγοντες και η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Μάλιστα, από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το πολιτικό δίλημμα της επόμενης κάλπης, η περιγραφή του οποίου παραπέμπει στο ερώτημα: «Θα προχωρήσετε με τον Μητσοτάκη ή θα γυρίσετε πίσω στον Τσίπρα;».

Το ερώτημα αυτό συνδέεται αναμφίβολα και με την επιλογή Μητσοτάκη να διεκδικήσει αυτοδυναμία και να προσφύγει σε δεύτερο γύρο, αν δεν πετύχει τον στόχο με την απλή αναλογική.

Η εκτίμηση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πειστικό αφήγημα και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

«Είναι σε πρωτοφανή αδυναμία. Μιλά γενικώς και αορίστως για προοδευτική διακυβέρνηση, δεν λέει όμως με ποιους θέλει να κυβερνήσει, με το ΚΙΝΑΛ ή το κόμμα του κ. Βαρουφάκη», διαπιστώνει κυβερνητικός παράγοντας εκτιμώντας ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι αν ρωτήσει ευθέως τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και αρνηθούν τη συνεργασία, τότε θα ξεφουσκώσει το αφήγημα.

Έτσι -καταλήγει ο κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας- ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με τα θολά μηνύματα να ψαρέψει ψηφοφόρους στη δεξαμενή των αντιεμβολιαστών και σε άλλους χώρους, προκειμένου «να παραμείνει αρχηγός την επομένη της ήττας του».

Διαβάστε ακόμη 

Γερμανικές εκλογές: Η Βουλή αυξάνεται και πληθύνεται 

Αναδρομικά: Περιορισμένοι οι τελικοί δικαιούχοι – μικρότερα τα ποσά (vid) 

Ενδιαφέρον ExxonMobil για οικόπεδο στην Κυπριακή ΑΟΖ – Το διεκδικεί η Τουρκία (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα