ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο η ενεργειακή ασφάλεια – Τι συζητήθηκε
Όλες οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αλλά και οι πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά τέθηκαν επί τάπητος στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συζήτηση έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την κατάσταση στην αγορά ενέργειας, αλλά και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η κεντρική εκτίμηση που μετέφερε ο κ. Σκρέκας στη συνεδρίαση είναι ότι η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει ζήτημα με την προμήθεια του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Τουρκίας και άρα πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας. Βεβαίως, υπάρχουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εκπονηθεί στο «συρτάρι», μέχρι ώρας, όμως, δεν κρίνεται σκόπιμο να ενεργοποιηθούν, όσο και αν η χώρα μας είναι σε ανοιχτή γραμμή και με άλλες χώρες. Μια παράμετρος που τέθηκε, δε, επί τάπητος είναι το ενδεχόμενο η χώρα μας να κληθεί να συνδράμει ενεργειακά τη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται κατά 100% από το ρωσικό αέριο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Παραμένει, βεβαίως, το ερώτημα τι θα γίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες ξεκίνησαν να κάνουν ράλι, δείχνουν, όμως, κάποιες στάσεις σταθεροποίησης, ίσως λόγω της εκτίμησης των αγορών ότι η κίνηση της Ρωσίας δεν θα έχει συνέχεια και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Βεβαίως, μια παρατεταμένα υψηλή τιμή αερίου θα έχει συνέπειες και στην ελληνική αγορά, η οποία ήδη δοκιμάζεται σκληρά από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Ως προς τις κυρώσεις, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι θα κατευθυνθούν κυρίως σε πρόσωπα και οντότητες των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπως άλλωστε έκαναν αργά χθες το βράδυ και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση, άλλωστε, του Βλαντιμίρ Πούτιν να μην προχωρήσει σε όλο το φάσμα του Ντονμπάς, παρά σε περιοχές που ήλεγχε de facto η Ρωσία, έστω και κάτω από τα ραντάρ, αποτρέπει αυτή την ώρα τις «άνευ προηγουμένου» κυρώσεις που διεμήνυαν οι Αμερικανοί και θα μπορούσαν να έχουν ως συνέπεια ακόμα και την αποβολή της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπουΣυνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.
Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.
Στο τραπέζι εναλλακτικά σενάριαΗ κυβέρνηση εξετάζει επιπλέον μέτρα που ενδέχεται να επηρεάσουν και τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.
Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι τις εξελίξεις θα καθορίσει το μέγεθος των κυρώσεων που θα επιβάλλει η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, το δυσμενέστερο σενάριο για την Ελλάδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε και στην προ μίας εβδομάδας τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να σταματήσει η ροή φυσικού αερίου του Τurkstream, μέσω του οποίου το αέριο φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί στο δικό μας μέσω Σιδηρόκαστρου.
H Ελλάδα για να ανταποκριθεί στην ζήτηση του επόμενου μήνα θα πρέπει να ενεργοποιήσει όλα τα εναλλακτικά καύσιμα, αρχή γενομένης από τη μετατροπή των 5 μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών σε diesel.
Επιπλέον θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η εγκατάσταση της Ρεβυθούσας για την μεταφορά φορτίων LNG αλλά και όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία λιγνίτη καθώς και οι υδροηλεκτρικές μονάδες.
Εναλλακτική λύση αποτελεί και ο αγωγός TAP μέσω του οποίου διακινείται στην χώρα μας αέριο από το Αζερμπαϊτζάν χωρίς όμως σοβαρές προοπτικές για αύξηση της δυναμικότητας –αν χρειαστεί- πέραν του 1 δισεκατομμυρίου κ.μ που λαμβάνουμε.
Στελέχη της αγοράς έχουν εκτιμήσει ότι για να υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια θα πρέπει να έρχονται στη χώρα μας 2 έως 3 επιπλέον LNG πλοία ενώ εξετάζονται και εναλλακτικές λύσεις εισαγωγής υγροποιημένου αερίου μέσω Αλγερίας (Sonatrach).
Ένα σοβαρό ενδεχόμενο που ενδέχεται να εμποδίσει την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε LNG, είναι η εκτίναξη των τιμών σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης αλλά και οι μεγάλες ελλείψεις που θα παρατηρηθούν στην αγορά σε φορτία.
Αναγκαία επίσης προϋπόθεση είναι να υπάρχει αδιάκοπη και αδιάλειπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας.
Κάτι φυσικά που θα κριθεί από την διάρκεια της κρίσης, η οποία όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές άλλο είναι να διαρκέσει λίγες μέρες και άλλο μήνες.
Σε ότι αφορά το επίπεδο ετοιμότητας των μονάδων αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί (ΔΕΗ, Elpedison, Ήρων) έχουν δηλώσει στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων που συνεδρίασε προ εβδομάδων για την Ουκρανία ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε καύση εναλλακτικών καυσίμων με κάποιους περιορισμούς.
Η ΔΕΗ φέρεται να έχει δηλώσει ότι τα αποθέματά της σε diesel είναι για 5 μέρες και η κυβέρνηση έχει ζητήσει να αυξηθούν στις 20 μέρες για να εξασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί έχουν δηλώσει στην ΡΑΕ ότι μια παρατεταμένη λειτουργία τους δεν είναι εγγυημένη. Ο λόγος είναι ότι επειδή οι μονάδες δεν έχουν σχεδιαστεί να καίνε πετρέλαιο, αν το καύσιμο μείνει πολλές μέρες στις δεξαμενές οξειδώνεται και καταστρέφεται.
Το ασφαλέστερο είναι οι μονάδες εφόσον πρόκειται να λειτουργήσουν για διάστημα πέραν των 5 ημερών να σταματούν, να συντηρούνται και να καθαρίζονται.
Επιπλέον σε κάποιες μονάδες όπως για παράδειγμα η Θίσβη της Elpedison όπου η τροφοδοσία γίνεται με φορτηγά, η επαναπλήρωση της δεξαμενής απαιτεί χρόνο.
Επιπλέον χρόνο που υπολογίζεται σε 4 έως 5 ώρες χρειάζεται η μονάδα και για να επαναλειτουργήσει με αέριο γεγονός που δημιουργεί κενά στην τροφοδοσία.
Eνεργειακός πυρετός: Η απειλή πολέμου στην Ουκρανία βάζει φωτιά στις τιμές
Διαβάστε ακόμη
To νέο μεγάλο project των Ισραηλινών στη Λεωφόρο Αμαλίας 40 στο Σύνταγμα (pics)
Ο Αριστόγατος Ευκλείδης, η αρμάδα των κόκκινων ακινήτων της Μυκόνου και η εξαγορά της ελληνικής start up από το Facebook
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του Ζόραν Μπογκντάνοβιτς και της Coca Cola HBC
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Μπουμ» των ελληνικών εξαγωγών στη Γαλλία
- Τζόνσον: Η ρωσική εισβολή έχει ξεκινήσει
- H κλιματική αλλαγή φέρνει την άνοιξη νωρίτερα
- Δήμος Αθηναίων: Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης της «Βίλας Κλωναρίδη»
- Ο Σοφοκλής Γιαννακού στο τιμόνι της ΑΒ Βασιλόπουλος
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Διαβούλευση του υπ. Εργασίας με στελέχη τραπεζών
- Τι σημαίνει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Οι επιπτώσεις σε ένα μήνα, τρεις μήνες και ένα χρόνο
- Μόλις 0,18% ο κίνδυνος θανάτου από την Όμικρον, σύμφωνα με νέα έρευνα
- Entersoft: Σημαντική αύξηση εσόδων κατά 45% το 2021
- Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού είναι 75% λιγότερο πιθανό να προκαλέσει βαριά νόσηση ή θάνατο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- ΑΒ Βασιλόπουλος: Νέος επικεφαλής ο Σοφοκλής Γιαννακού (upd)
- Δήμας: Στη Διεθνή έκθεση καινοτομίας στα ΗΑΕ η χώρα μας
- Ebury: Παραμένουν οι κίνδυνοι για το ρούβλι παρά τις ισχυρές βάσεις στην οικονομία της Ρωσίας
- HSBC: Υπερτριπλάσια κέρδη το τέταρτο τρίμηνο 2021
- Δήμος Αθηναίων: Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης της «Βίλας Κλωναρίδη» στα Πατήσια
- CNL Capital: Από ιδιώτες επενδυτές η κάλυψη του κοινού ομολογιακού δανείου έως €760.000
- ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο η ενεργειακή ασφάλεια – Τι συζητήθηκε
- Βρετανία: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει
- Μεγάλου (Πειραιώς): «Αύξηση 20% τον χρόνο στα υπό διαχείριση κεφάλαια των πελατών μας»
- Μπορέλ: Σήμερα οι αποφάσεις της ΕΕ για τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας (upd)
- Τελευταία Νέα New Money
- ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο η ενεργειακή ασφάλεια – Τι συζητήθηκε
- Μεγάλου (Πειραιώς): «Αύξηση 20% τον χρόνο στα υπό διαχείριση κεφάλαια των πελατών μας»
- Στο λιμάνι του Αστακού ρυμουλκείται το Euroferry Olympia μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής
- HSBC: Υπερτριπλάσια κέρδη το τέταρτο τρίμηνο 2021
- Ebury: Παραμένουν οι κίνδυνοι για το ρούβλι παρά τις ισχυρές βάσεις στην οικονομία της Ρωσίας
- Δήμας: Στη Διεθνή έκθεση καινοτομίας στα ΗΑΕ η χώρα μας
- Δήμος Αθηναίων: Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης της «Βίλας Κλωναρίδη» στα Πατήσια
- Μπορέλ: Σήμερα οι αποφάσεις της ΕΕ για τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας (upd)
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης (upd)
- «Βουτιά» στα ευρωπαϊκά ταμπλό – Απώλειες άνω του 1% για τον Stoxx 600
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μόλις 0,18% ο κίνδυνος θανάτου από την Όμικρον, σύμφωνα με νέα έρευνα
- Απώλειες και τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις αποφάσεις Πούτιν
- Τράπεζα Πειραιώς: Μικτές αποδόσεις για τα αγροτικά προϊόντα
- An ocean of data for modern farming
- Στουρνάρας: Το δημόσιο χρέος μπορεί να μειώνεται κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως
- Ολοκληρώθηκε η πυρόσβεση στο Euroferry Olympia
- Στο Πλατυγιάλι Αιτωλοακαρνανίας θα ρυμουλκηθεί το EUROFERRY OLYMPIA
- Ευ. Βενιζέλος: «Ο Πούτιν αμφισβητεί ότι όλο το status μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης»
- Η ουκρανική κρίση «τορπιλίζει» τις αγορές
- Στη μέγγενη του ουκρανικού το Χρηματιστήριο – «Κόκκινο» το ταμπλό