Κυβερνητικές αναταράξεις για Μουζάλα: Θρίλερ για το ποιος μένει και ποιος φεύγει

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Με ανοικτά τα δύο μεγάλα θέματα, το προσφυγικό και την διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και τα διαλυτικά φαινόμενα στην κυβέρνησή του, μετά την επιμονή του κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένου, να αποπέμψει τον Γιάννη Μουζάλα, απαίτηση στην

οποία δημοσίως και παρασκηνιακώς έχει αντιδράσει όλος ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας παραμένει εγκλωβισμένος στο δίλημμα Μουζάλας ή Καμμένος, όποια λύση και να δώσει βγαίνει πολιτικά χαμένος και με μειωμένο κύρος. Σήμερα μάλιστα θα εμφανιστεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ως ένας ηγέτης ο οποίος αν δεν υποχωρήσει στον εκβιασμό του -κατά τους Ευρωπαίους "ακροδεξιού εταίρου του"- τη Δευτέρα μπορεί να μην έχει κυβέρνηση.

Εικόνα εκεχειρίας δίνει το Μαξίμου - Επιμένει ο Καμμένος

Μετά τη χθεσινοβραδινή επικοινωνία Τσίπρα-Καμμένου, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητων Ελλήνων απέσυρε το τελεσίγραφο για αποχώρησή του από την κυβέρνηση αν μέχρι σήμερα το πρωί στις 9:00 δεν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο Γιάννης Μουζάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και από τα δύο επιτελεία, οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος επανήλθαν στην πρωινή τους συμφωνία: το θέμα της παραμονής του Γιάννη Μουζάλα στην κυβέρνηση είναι ανοικτό και οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και του Πάνου Καμμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά «τόσο το ότι ο Πάνος Καμμένος ακύρωσε το ταξίδι, όσο και ότι μάζευε τα πράγματά του από το υπουργείο Αμύνης» ήταν απειλές προς τον πρωθυπουργό. Στην πρωινή τους συνάντηση πάντως της Τετάρτης -σύμφωνα με διαρροές από την πλευρά του κ. Καμμένου- υπήρξε ένταση, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε ότι «υπουργός που έχει αποκαλέσει τα Σκόπια "Μακεδονία" και αυτό υπάρχει καταγεγραμμένο στην κάμερα, δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση». Το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι ζήτησε ο ίδιος συγγνώμη δημοσίως και ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει διά της εκπροσώπου στο ότι πρόκειται για γλωσσικό ολίσθημα που δεν αλλάζει την πάγια θέση της χώρας δεν έπεισε τον κ. Καμμένο.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πάντως μετά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν χθες το βράδυ, ότι υποχώρησε για μία ακόμη φορά, έκανε νέο tweet στο οποίο αναφέρει ότι θα επιμείνει στην αποπομπή Μουζάλα από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την δική του παραμονή: «Ότι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις αύριο (σ.σ. σήμερα) η ΚΟ των ΑΝΕΛ παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα αναίμακτη λύση στο θέμα δεν υπάρχει, είτε ο κ. Καμμένος θα κάνει έναν ακόμη ελιγμό, είτε ο πρωθυπουργός θα υποχωρήσει στον εκβιασμό θυσιάζοντας ένα στέλεχος το οποίο εκτιμά. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι «δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του κ. Μουζάλα», και ότι την Δευτέρα θα ήταν στην βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών. Ήταν δε αυτή η διαρροή που έκανε τον Πάνο Καμμένο να αυξήσει την πίεση.

Είχε προηγηθεί «σκληρό ροκ» ανάμεσα στους δύο συμμάχους. Ο πρωθυπουργός απαντώντας στο τελεσίγραφο- Καμμένου ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε αποφασισμένος να μην κάνει πίσω διαμηνύοντας προς τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ ότι «Δεν υποχωρώ. Όποιος έριξε κυβέρνηση πήγε στο 1%».

Μάλιστα οι πιο στενοί συνεργάτες των δύο αρχηγών, Νίκος Παππάς και Τέρενς Κουίκ βρέθηκαν στο σπίτι του Πάνου Καμμένου, αναζητώντας λύση με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και προσπαθώντας να αλλάξουν τη θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα.

Σε αδιέξοδο ο Πάνος Καμμένος

Σε δύσκολη θέση όμως βρίσκεται και ο Πάνος Καμμένος. Μετά την υποστολή της αντιμνημονιακής σημαίας και την υποχώρηση από τις θέσεις του στο προσφυγικό -από το θα γεμίσουμε την Ευρώπη τζιχαντιστές και δεν θα δημιουργηθούν hot spots στα νησιά-, έφθασε να κινητοποιεί τον στρατό και τη ΜΟΜΑ για να δημιουργηθούν δομές για τους μετανάστες, οι θέσεις του στα εθνικά και στο Μακεδονικό είναι το «φύλλο συκής». Είναι δε το τελευταίο πεδίο με το οποίο απευθύνεται στην συρρικνούμενη εκλογική του βάση πριν εξανειμιστεί πολιτικά. Αντίθετα εάν πετύχει την απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα θα έχει πιστωθεί στην εκλογική του βάση ότι παραμένει στις εθνικές του θέσεις και ότι απομάκρυνε έναν υπουργό που με τις διαλλακτικές κεντροαριστερές του θέσεις στα εθνικά και στο προσφυγικό δεν είναι δημοφιλής στο δεξιό ακρωατήριο. Ο κ. Καμμένος όμως έχει παράπονα ότι μετά τις επικρίσεις που είχε δεχθεί δημοσίως από τον κ. Μουζάλα και ενώ κινητοποίησε τον στρατό, που τελικά έσωσε την παρτίδα στο προσφυγικό, την πολιτική προβολή κερδίζει ο Δημήτρης Βίτσας ως επικεφαλής του Συντονιστικού.

Κομματική στήριξη

Ο κ. Μουζάλας όμως είναι δημοφιλής στο αριστερό ακρωατήριο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αυξημένη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων ενώ αντιμετωπίζει με "ρεαλισμό" το Μακεδονικό. Ο κ. Μουζάλας θεωρείται και επιτυχημένος υπουργός, ενώ έχει κερδίσει και καλά σχόλια στις Βρυξέλλες για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό τους τελευταίους μήνες. Ήδη μία σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου έχουν εκφράσει δημόσια την στήριξή τους στον κ. Μουζάλα. Μέσω twitter δήλωσε: «Το αίτημα για παραίτηση, παρά τη "συγγνώμη", προκρίνει το κομματικό ακροατήριο, υπονομεύοντας τη χώρα ολόκληρη ενόψει της κρίσιμης συνόδου». Για ψηφοθηρία, αντιπολιτευτική σκοπιμότητα και πατροδοκαπηλεία έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στον Real Fm. Στήριξη όμως παρείχαν και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης. Ανακοίνωσή εξέδωσε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή σκέψη για απομάκρυνση του συντρόφου Μουζάλα».

Πολιτικά σενάρια

Η σύγκρουση των δύο κυβερνητικών εταίρων πυροδότησε πολιτικά σενάρια. Στο τραπέζι μπήκε το ενδεχόμενο ενός μεγάλου ανασχηματισμού που θα δώσει λύση στο αδιέξοδο. Παράλληλα άνοιξαν οι συζητήσεις για μία διαφορετική κυβέρνηση στην περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ με την συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Στον Γιάννη Μουζάλα πρόσφερε στήριξη ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι επανειλημμένως στο παρελθόν έχουν συγκρουστεί με τον κ. Καμμένο και έχουν επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα για την συνεργασία μαζί του. Παρότι όμως σε παρασκηνιακό επίπεδο οι συζητήσεις άνοιξαν και τελούν σε συνάρτηση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση και με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν, αφού υπεισέρχονται πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες αλλά και εσωκομματικές παράμετροι.

Keywords
Τυχαία Θέματα