Κυβερνητική δέσμευση πως θα τελειώσει πριν το τέλος του 2016 η β' αξιολόγηση

Κρίσιμες συναντήσεις Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ - Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι το Βερολίνο θα «επιτρέψει» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Παραμένει το «αγκάθι» του χρέους μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ

του Κωστή Πλάντζου

Να πείσει ότι προσπαθεί για το καλύτερο θέλει πλέον η κυβέρνηση και υπόσχεται πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της α΄αξιολόγησης, θα κλείσει άμεσα και την δεύτερη. Παρά όμως τα μεγάλα βήματα προς τα μπρος που θέλει να κάνει νομοθετώντας νέα μέτρα, στο «παζάρι» της Ουάσιγκτον δεν

φαίνεται πως η κυβέρνηση απέσπασε κάτι που να επιταχύνει και τη λήψη μέτρων από τους δανειστές για ελάφρυνση το χρέος.

Από χθες ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Τσακαλώτου με τον Επίτροπο Μοσκοβισί στην Ουάσιγκτον, ουσιαστικά επικυρώθηκε ότι η α΄αξιολόγηση έκλεισε και σχεδιάζεται να κλείσει άμεσα και η δεύτερη, ενώ μετά και τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κύκλοι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών έλεγαν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέσπασε την διαβεβαίωση πως η Γερμανία δεν θα θέσει πρόσθετα εμπόδια στην πορεία των διαπραγματεύσεων, πέραν των θεμάτων που έχουν ήδη καθορίσει οι θεσμοί (κυρίως εργασιακά).

Ανοικτό μένει όμως το ζήτημα αν η Αθήνα, εκτός από τα 1,1 δισ. της υποδόσης που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα που κλείσανε, θα λάβει έγκριση άμεσα και για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. από τα συνολικά 2,8 δισ. της επόμενης υποδόσης. Αυτό εξαρτάται από το αν οι δανειστές κρίνουν πως έφτασαν στην αγορά τα πρώτα 1,8 δισ. που ήδη έδωσαν στην κυβέρνηση τον Ιούνιο για να πληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες.

Οι πληροφορίες που έρχονται από την αμερικανική πρωτεύουσα δείχνουν πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει σε ένα-δυο μήνες από τώρα το δικό του σχέδιο για σταδιακή ελάφρυνση του χρέους, από το 2018 κυρίως και μετά. Ωστόσο δεν φαίνεται ούτε οι Ευρωπαίοι να βιάζονται να επισπεύσουν την ελάφρυνση όπως πιέζουν Ουάσιγκτον και ΔΝΤ, αλλά ούτε και το Ταμείο να πείθεται να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα από το 2017.

Η Αθήνα συνεχίζει έτσι να αναμένει τις αποφάσεις των άλλων, με προοπτική οι τύχες της να παραμείνουν ολοκληρωτικά στα χέρια και τις διαθέσεις των ευρωπαίων δανειστών, αν αυτοί δεν υποχωρήσουν τελικώς στις αξιώσεις του ΔΝΤ για «εδώ και τώρα» αποφάσεις για χαλάρωση πλεονασμάτων και ελάφρυνση χρέους.

Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει σημαντικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Χτες πάντως, σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, στην πρωινή συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου επιβεβαιώθηκε πως οι ΗΠΑ θέλουν μια άμεση λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αντιθέτως όμως, στη συνάντηση Τσακαλώτου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και διαπιστώθηκε πως εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση μεταξύ αυτών που πρεσβεύει η γερμανική πλευρά και εκείνων που θέλει το ΔΝΤ και η Ελλάδα, σχετικά με τα πλεονάσματα και την ελάφρυνση χρέους.

Ο κύριος Σόιμπλε φέρεται να αναγνώρισε πως έχουν γίνει βήματα από την ελληνική πλευρά στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και ανταποκρινόμενος σε ελληνικό αίτημα δεσμεύθηκε πως η Γερμανία στη δεύτερη αξιολόγηση δεν θα βάλει επιπλέον πράγματα στο τραπέζι πέραν από όσα που θέτουν οι θεσμοί.

Μετά τις συναντήσεις με Σόιμπλε και Μοσκοβισί πάντως, ο κύριος Τσακαλώτος είχε συνάντηση και με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, όπου διαπιστώθηκε πως η ιταλική πλευρά έχει έρθει πιο κοντά στις θέσεις της Ελλάδος στο ζήτημα του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα