Λ. Κατσέλη στο BBC: Εκτιμάμε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται το β΄εξάμηνο του 2016

Αισιόδοξη πως θα υπάρξει «επανεκκίνηση» της ελληνικής οικονομίας εμφανίσθηκε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της που παραχώρησε σήμερα στην εκπομπή HARDtalk στο BBC.

«Χρειαζόμαστε να είμαστε αισιόδοξοι έπειτα από έξι ταραχώδη χρόνια. Υπάρχει ελπίδα ότι θα υπάρξει

επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξη θα επέλθει και πάλι» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη προσθέτοντας πως εκτιμάται ότι τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσουν να φαίνονται στα τέλη του 2016 και συγκεκριμένα από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Πολλά εξαρτώνται από τις τράπεζες, αλλά όχι μόνο. Εξαρτώνται επίσης από την πολιτική και οικονομική ασφάλεια και την προώθηση των επενδύσεων. Είναι μια πρόκληση για εμάς, αλλά είμαι αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα επανεκκινήσει» πρόσθεσε.

Η κ. Κατσέλη υπογράμμισε επίσης, πως «όλες οι συστημικές τράπεζες που είναι υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ, βγήκαν έπειτα από την ανακεφαλαιοποίηση φερέγγυες και πολύ ισχυρές. Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι πολύ υψηλός» υποστήριξε και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ωστόσο, μία ακόμα μεγάλη πρόκληση σύμφωνα με την κ. Κατσέλη είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους καταθέτες ώστε να επιστρέψουν πίσω τις καταθέσεις τους στις τράπεζες αλλά και να υπάρξει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

«Το πρόβλημα που είχε όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική οικονομία είναι ότι οι επιχειρήσεις, οι εξαγωγικές εταιρείες δεν είχαν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα με προσιτά επιτόκια» δήλωσε.

Ερωτηθείς για τα μη εξυπηρετούμενα χρέη προς τις τράπεζες η κ. Κατσέλη ανέφερε πως υπάρχουν δύο λόγοι που υπάρχουν αυτά.

«Ο πρώτος είναι οι λάθος αποφάσεις που πάρθηκαν στο παρελθόν από λάθους ανθρώπους. Ο δεύτερος είναι ότι όλη η οικονομία συρρικνώθηκε τόσο γρήγορα που τα εισοδήματα μειώθηκαν και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη. Τα χρέη προς το τραπεζικό τομέα, τους φόρους» κατέληξε.


Keywords
Τυχαία Θέματα