ΛΑΡΚΟ: Πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και 4 εκατ. ανά εξάμηνη καθυστέρηση επέβαλε το δικαστήριο της ΕΕ
Το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλει κατ’ αποκοπήν ποσό ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή ύψους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, διότι δεν ανέκτησε τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στη Λάρκο.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε για πρώτη φορά την παράβαση της Ελλάδας με απόφαση που εκδόθηκε το 2017. Η ΛΑΡΚΟ
Τον Μάρτιο του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία έρευνας σχετικά με διάφορες ενισχύσεις που χορήγησε η Ελλάδα υπέρ της Λάρκο, όπως, μεταξύ άλλων, κρατικές εγγυήσεις για τα έτη 2008, 2010 και 2011 καθώς και αύξηση κεφαλαίου το 2009. Τον Μάρτιο του 2014 εκδόθηκε απόφαση με την οποία η Επιτροπή έκρινε ότι οι ενισχύσεις αυτές, ως παράνομες και μη συμβατές με την εσωτερική αγορά, έπρεπε να ανακτηθούν.
Εντωμεταξύ, η Ελλάδα είχε γνωστοποιήσει στην Επιτροπή την πρόθεσή της να προβεί στην πώληση ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού της Λάρκο μέσω δύο χωριστών διαγωνισμών. Μετά την ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών και ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων τους, η Λάρκο θα κηρυσσόταν σε πτώχευση σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τα εναπομένοντα στοιχεία του ενεργητικού της θα μεταβιβάζονταν στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης. Η Επιτροπή έκρινε, αφενός, ότι η εν λόγω μεταβίβαση δεν συνιστούσε κρατική ενίσχυση και, αφετέρου, ότι το ζήτημα της ανάκτησης των επίμαχων ενισχύσεων δεν θα αφορά τους αγοραστές των στοιχείων του ενεργητικού.
Το 2016 η Επιτροπή, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν είχε συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που υπείχε από την απόφαση του 2014, άσκησε ενώπιον του Δικαστηρίου την πρώτη προσφυγή λόγω παραβάσεως κατά του κράτους μέλους αυτού. Με απόφαση της 9ης Νοεμβρίου 2017 , το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της σχετικά με την ανάκτηση των παράνομων και μη συμβατών με την εσωτερική αγορά ενισχύσεων.
Στις 29 Ιανουαρίου 2020 η Επιτροπή, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν είχε ακόμη συμμορφωθεί προς την ως άνω απόφαση του Δικαστηρίου, άσκησε την υπό κρίση προσφυγή λόγω παραβάσεως.
Στο πλαίσιο της δεύτερης αυτής προσφυγής, ζήτησε από το Δικαστήριο να υποχρεώσει το κράτος μέλος να καταβάλει κατ’ αποκοπήν ποσό καθώς και χρηματική ποινή.
Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2020, η Ελλάδα προέβλεψε , λόγω των οικονομικών δυσχερειών της Λάρκο, την υπαγωγή της επιχείρησης αυτής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Κατά την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν έλαβε μέτρα για την ανάκτηση των επίμαχων ενισχύσεων παρά μόνο μετά τις 29 Ιανουαρίου 2020, ημερομηνία άσκησης από την Επιτροπή της δεύτερης προσφυγής λόγω παραβάσεως. Επιπλέον, κατά το θεσμικό όργανο, η παράβαση εξακολουθούσε να υφίσταται κατά τον χρόνο εξέτασης των πραγματικών περιστατικών από το Δικαστήριο.
Με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο διαπιστώνει, αφενός, ότι η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του 2017 μέχρι τις 25 Μαρτίου 2019 (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας που είχε τάξει η Επιτροπή με την προειδοποιητική επιστολή της) και, αφετέρου, ότι η παράβαση εξακολουθούσε να υφίσταται κατά τον χρόνο εξέτασης των πραγματικών περιστατικών της υπό κρίση υπόθεσης από το Δικαστήριο.
Το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ εκτιμά ότι ενδείκνυται να επιβληθούν στην Ελλάδα οικονομικές κυρώσεις υπό μορφή εξαμηνιαίας χρηματικής ποινής προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης εκτέλεση της απόφασης του 2017 και προκειμένου η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει την πρόοδο των μέτρων εκτέλεσης της απόφασης. Επιπλέον, το Δικαστήριο κρίνει αναγκαίο να επιβληθεί κατ’ αποκοπήν ποσό ως αποτρεπτικό μέτρο με σκοπό να αποφευχθούν ανάλογες μελλοντικές παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης.
Για τον καθορισμό του ποσού των κυρώσεων, το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη τη σοβαρότητα της παράβασης, τη διάρκειά της και την ικανότητα πληρωμής του κράτους μέλους. Όσον αφορά στη σοβαρότητα της παράβασης, το Δικαστήριο τονίζει τον θεμελιώδη χαρακτήρα των διατάξεων της Συνθήκης στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων καθώς και το σημαντικό ύψος του ποσού της μη ανακτηθείσας ενίσχυσης (το οποίο ανερχόταν, στις 14 Μαΐου 2020, σε 160 εκατομμύρια ευρώ) και το γεγονός ότι η αγορά σιδηρονικελίου είναι διασυνοριακή. Το Δικαστήριο διαπιστώνει επίσης τον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα της παραβατικής συμπεριφοράς της Ελλάδας στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων. Επιπλέον, η διάρκεια της παράβασης είναι σημαντική: έχουν παρέλθει περισσότερα από τέσσερα έτη από την έκδοση της πρώτης απόφασης του Δικαστηρίου. Για την εκτίμηση της ικανότητας πληρωμής της Ελλάδας, το Δικαστήριο λαμβάνει ως βάση κατά κύριο λόγο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕγχΠ) του κράτους αυτού. Πέραν τούτου, το Δικαστήριο εκτιμά ότι, προκειμένου να καθοριστούν κυρώσεις επαρκώς αποτρεπτικές και αναλογικές, δεν χρειάζεται να ληφθεί υπόψη η θεσμική βαρύτητα η οποία εκφράζεται με τον αριθμό των ψήφων που διαθέτει το κράτος μέλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συνεπώς, το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει στον προϋπολογισμό της Ένωσης κατ’ αποκοπήν ποσό ύψους 5 500 000 ευρώ καθώς και χρηματική ποινή ύψους 4 368 000 ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για τη συμμόρφωση προς την απόφαση του 2017, αρχής γενομένης από σήμερα.
Διαβάστε ακόμα:
«Έμφραγμα» στα συμβολαιογραφεία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Alert για δανειολήπτες που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» – Η διαδικασία και ο ρόλος των Επαγγελματικών Φορέων
O …αποσκελετωμένος ιχνηλάτης Απόστολος Βακάκης και η «δίαιτα» της Jumbo στα κινέζικα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γιαννάκος: Ξεκίνησε η έρευνα για τις VIP MEΘ
- Ο ΠΑΟΚ παραχωρεί τον Σβιντέρσκι σε ομάδα του MLS
- Cenergy: Δύο πράσινα ομολογιακά 40 εκατ. ευρώ για τις θυγατρικές της
- Τουρκικά ΜΜΕ για Rafale: Η Ελλάδα χάρηκε με τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη
- H alfa ανανεώνει τη γκάμα της στα Πιτάκια
- Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022 – Το 50% των ανατιμήσεων οφείλεται στην Ενέργεια
- Η Πειραιώς έχει σχεδόν 2 δισ. μικρότερη χρηματιστηριακή αξία από την Eurobank – Τι πρέπει να γίνει για να ανακάμψει;
- Κορωνοϊός: Σε 15 ημέρες η έγκριση των χαπιών της Pfizer από ΕΜΑ
- Εντός δεκαπέντα ημερών η έγκριση των αντιιικών φαρμάκων Pfizer και Merck από τον ΕΜΑ
- Εξαδάκτυλος: Με «βαριά καρδιά» η παράταση των μέτρων- Κανένα περιθώριο για αύξηση διασωληνώσεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Ράλι στο Χονγκ Κονγκ – Κέρδη 3,3% μετά τη μείωση των κινεζικών επιτοκίων
- ΑΣΕΠ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για 1.468 μόνιμες θέσεις στους Δήμους
- Alert για δανειολήπτες που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» – Η διαδικασία και ο ρόλος των Επαγγελματικών Φορέων
- Ουκρανία: Ο Τζο Μπάιντεν προβλέπει ρωσική εισβολή
- ΛΑΡΚΟ: Πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και 4 εκατ. ανά εξάμηνη καθυστέρηση επέβαλε το δικαστήριο της ΕΕ
- Intrakat: Επανέλεγχος στα στοιχεία του ενεργητικού – Μείωση κατά 4 εκατ. ευρώ
- «Κινούμαι ηλεκτρικά»: Έως τον Απρίλιο το νέο πρόγραμμα – Τι θα περιλαμβάνει
- Xρηματιστήριο Αθηνών: Φλερτάρει με τις 960 μονάδες
- Επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές – Άνοδος στον κλάδο ταξιδίων
- Τελευταία Νέα New Money
- ΛΑΡΚΟ: Πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και 4 εκατ. ανά εξάμηνη καθυστέρηση επέβαλε το δικαστήριο της ΕΕ
- «Κινούμαι ηλεκτρικά»: Έως τον Απρίλιο το νέο πρόγραμμα – Τι θα περιλαμβάνει
- Xρηματιστήριο Αθηνών: Φλερτάρει με τις 960 μονάδες
- Χαϊδάρι: Δύο συλλήψεις για όπλα και πλαστογραφία
- Επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές – Άνοδος στον κλάδο ταξιδίων
- ΑΣΕΠ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για 1.468 μόνιμες θέσεις στους Δήμους
- Alert για δανειολήπτες που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» – Η διαδικασία και ο ρόλος των Επαγγελματικών Φορέων
- Intrakat: Επανέλεγχος στα στοιχεία του ενεργητικού – Μείωση κατά 4 εκατ. ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αποζημιώσεις από τη Repsol για πετρελαιοκηλίδα ζητά το Περού
- Κορωνοϊός: Σε 15 ημέρες η έγκριση των χαπιών της Pfizer από ΕΜΑ
- ΤτΕ: Αυξημένες 144,6% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 11μηνο του 2021
- Βιοτεχνικό Επιμελητήριο καλεί ΥΠΑΑΤ για μία εθνική θέση στο σύστημα επισήμανσης τροφίμων
- ΙΣΘ: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για χάπια της Merck και της Pfizer κατά του κορονοϊού
- Euroxx: Έτοιμες να ηγηθούν της ανάκαμψης οι ελληνικές τράπεζες, ανέπαφο το ισχυρό επενδυτικό τους story – Οι νέες τιμές-στόχοι και το ράλι που έρχεται
- Κορονοϊός: Προς έγκριση δυο νέα φάρμακα που μειώνουν έως 88% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου
- ΤΑΙΠΕΔ: «Αφετηρία» για την άδεια παραχώρησης της υφιστάμενης Αττικής Οδού