Λιμενικό: «Τρελή» καταδίωξη ταχυπλόου με 1,6 τόνους κάνναβης

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η καταδίωξη του ταχυπλόου των εμπόρων ναρκωτικών ξεκίνησε από τα αλβανικά παράλια και ολοκληρώθηκε στην Κέα. Η ταχύτητα που ανέπτυξε έφθασε τα 50 μίλια με αποτέλεσμα η καταδίωξή του να γίνεται από αέρος και δια θαλάσσης βάση στρατηγικού σχεδίου που σκοπό είχε να το εγκλωβίσει. Επικίνδυνοι ελιγμοί από τους χειριστές του «ναρκοταχύπλοου» οι οποίοι αποδείχθηκαν παράτολμοι και πολύ καλά εκπαιδευμένοι, ανταλλαγή πυροβολισμών, προσπάθειες εμβολισμού, τραυματισμός δύο Λιμενικών που έπεσαν στη θάλασσα για να αποφύγουν το «γάζωμα» από τις σφαίρες των εγκληματιών συνθέτουν

ένα σκηνικό «επικίνδυνων αποστολών» το οποίο γίνεται πιο έντονο λόγω του απόλυτου σκοταδιού που κάλυπτε τα πάντα λόγω της νύχτας.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή όπως την παρουσίασε το Λιμενικό στη διάρκεια συνέντευξης τύπου αργά το μεσημέρι της Κυριακής.

Ειδικότερα, στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη θαλάσσια διακίνηση μεγάλων φορτίων ναρκωτικών ουσιών με ταχύπλοα σκάφη τα οποία επιτυγχάνουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες προέβη η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., μετά από συστηματικές έρευνες, εξακριβώσεις και ταυτοποιήσεις.

Προηγήθηκε ενδελεχή έρευνα με εξειδικευμένες προανακριτικές τεχνικές, διασταυρώσεις και εξακριβώσεις στοιχείων, ανάλυση και σύνθεση ερευνητικών δεδομένων και σκιαγράφηση του εγκληματικού «προφίλ» των εμπλεκομένων. Απόρροια αυτών ήταν η αποκρυπτογράφηση της πολυεπίπεδης δράσης του οργανωμένου κυκλώματος, που προωθούσε φορτία ακατέργαστης ινδικής κάνναβης σε πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα αλλά κυρίως σε αγορές άλλων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιελάμβανε πλήρες πληροφοριακό πακέτο (target package) για το ταχύπλοο σκάφος, και αξιοποίηση διαφόρων μέσων και αντίστοιχων μονάδων όπως περιπολικά σκάφη και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αεροσκάφη της δύναμης FRONTEX, ομάδα ελεύθερων σκοπευτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ).
Όλοι είχαν τον ρόλο τους και είχαν πάρει θέσεις σε κομβική σημασίας σημεία στη ρότα του παράνομου δρομολογίου μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.

Οι θέσεις αυτές είχαν προεπιλεγεί κατόπιν σχετικής «χαρτογράφησης» του τρόπου δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικότερα των εξαιρετικών δεξιοτήτων και των αντιδράσεων των χειριστών του ταχύπλοου σκάφους.

Αρχικά το σκάφος προσέγγισε τις αλβανικές ακτές από όπου παρέλαβε το φορτίο της ακατέργαστης κάνναβης. Μόλις πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα άρχισε η καταδίωξή του. Η πρώτη επαφή έγινε με φουσκωτό του Λιμενικού το οποίο δέχθηκε πυρά ανταποδίδοντάς τα. Στην προσπάθεια αποφυγής των πυρών και των επικίνδυνων ελιγμών του ταχυπλόου σκάφους, δύο Λιμενικοί μέλη του πληρώματος έπεσαν στη θάλασσα, με συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό τους.

Τελικά το βράδυ του Σαββάτου οι διωκτικές αρχές κατάφεραν μετά από μία πρωτοφανή σε διάρκεια και σκληρότητα καταδίωξη να ακινητοποιήσουν το «ναρκοταχύπλοο» στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και Κέας. Χρειάστηκενα εμπλακούν οι ελεύθεροι σκοπευτές της της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που επέβαιναν στο ελικόπτερο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και έριξαν «στοχευμένες βολές» κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της μεγάλης ταχύτητας του ταχυπλόου σκάφους, των συνεχών ελιγμών και του σκοταδιού που επικρατούσε.

Στο ταχύπλοο σκάφος επέβαιναν δύο ( υπήκοοι Αλβανίας και ένας υπήκοος Ιταλίας, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Στο εσωτερικό του, εντοπίστηκαν δέματα διαφόρων μεγεθών τα οποία περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης που υπερβαίνει τον ενάμισι τόνο.

Στη συνέχεια, το ταχύπλοο σκάφος μαζί με τους συλληφθέντες και τις κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο οποίο επέβαιναν κομάντος του Λιμενικού-Μ.ΥΑ., οδηγήθηκε στο λιμένα Πειραιά. Ένας εκ των τριών συλληφθέντων διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" για προληπτικούς λόγους.

Επίσης κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που εξελίχθηκαν παράλληλα συνελήφθησαν και άλλα μέλη με διακριτούς ρόλους στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων μέχρι στιγμής σε 10 άτομα, μεταξύ των οποίων έξι υπήκοοι Αλβανίας, δύο Ιταλοί υπήκοοι, ένας υπήκοος Βουλγαρίας και ένας Έλληνας ενώ αναζητούνται και άλλοι.

Κατά την διάρκεια της καταδίωξης από επιβαίνοντες ταχυπλόου σκάφους προκύπτει ότι, ρίχτηκαν στην θάλασσα οπλισμός, ναρκωτικές ουσίες καθώς και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία. Πέραν από τις ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν μέχρι τώρα, ένα ταχύπλοο σκάφος με τρείς εξωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων έκαστος, ένα ταχύπλοο σκάφος με τέσσερις εξωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων έκαστος, όπλα κα.

Όπως επεσήμανε ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου ΛΣ, υποναύαρχος Ιωάννης Αργύρης : «Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται, ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου με εταίρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διερευνώνται οι διασυνδέσεις των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το φάσμα της παράνομης δραστηριότητάς τους ως προς την εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, ενώ προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα