Λιβύη: Απελευθερώθηκαν οι 14 Τυνήσιοι εργάτες που είχαν απαχθεί

Δεκατέσσερις Τυνήσιοι, εργάτες που επέβαιναν σε λεωφορείο καθ' οδόν προς ένα διυλιστήριο στη Ζαουίγια της Λιβύης, δυτικά της Τρίπολης, όταν απήχθησαν την Πέμπτη, απελευθερώθηκαν «από τις λιβυκές αρχές» χθες Κυριακή, ανέφεραν το τυνησιακό υπουργείο Εξωτερικών και μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ζαουίγιας.

Οι ένοπλοι που απήγαγαν τους εργάτες ανέφεραν ότι ήθελαν να τους ανταλλάξουν με έναν Λίβυο που εκτίει βαριά ποινή φυλάκισης στην Τυνησία

για διακίνηση ναρκωτικών, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν κατέστη σαφές επισήμως εάν αυτός ο Λίβυος αφέθηκε ελεύθερος.

Κατά τον γενικό πρόξενο της Τυνησίας στη Λιβύη, τον Τάουφικ αλ Γκέσμι, όλοι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους.

Οι λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας «κατέλαβαν εξ εφόδου τον τόπο όπου κρατούνταν» οι όμηροι και «τους απελευθέρωσαν χωρίς μάχη. Δεν θρηνήσαμε κανένα θύμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάμερ Μουνίρ, επικεφαλής του τμήματος ενημέρωσης της διεύθυνσης ασφαλείας της Ζαουίγιας, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Ο Μουνίρ δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν έγιναν συλλήψεις.

Ο πρόξενος της Τυνησίας δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η απελευθέρωση των 14 ομήρων.

Ο Μουστάφα Αμπντελκεμπίρ, πρόεδρος της τυνησιακής

size="2" face="Constantia">ΜΚΟ Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξέφρασε ικανοποίηση για την απελευθέρωση των ομήρων χωρίς η Τύνιδα «να υποκύψει στον εκβιασμό», δηλαδή την αξίωση να απελευθερωθεί ο Λίβυος.

Μολονότι τα επεισόδια του είδους είναι μάλλον συχνά, αυτή ήταν η απαγωγή των περισσότερων Τυνήσιων από τον Ιούνιο του 2015, όταν είχαν απαχθεί δέκα Τυνήσιοι που εργάζονταν στο προξενείο στη Λιβύη από παραστρατιωτική οργάνωση που απαιτούσε την απελευθέρωση ενός από τους ηγέτες της που κρατείται σε τυνησιακή φυλακή εντός των ορίων μιας έρευνας για «τρομοκρατία».

Οι Τυνήσιοι αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από μερικές ημέρες, αφού ο λίβυος οπλαρχηγός απελάθηκε στην Τρίπολη.

Η Ζαουίγια των 200.000 κατοίκων ελέγχεται από ένοπλες οργανώσεις, κάποιες από τις οποίες επιδίδονται σε εμπορία ανθρώπων, κλεμμένων καυσίμων και άλλων αγαθών.

Από την ανατροπή του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011, μια μυριάδα παραστρατιωτικών οργανώσεων και δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για την εξουσία στη Λιβύη.

Οι απαγωγές στη χώρα είναι συνηθισμένες: ένοπλες ομάδες αρπάζουν μετανάστες, ξένους εργαζόμενους αλλά και Λίβυους και απαιτούν συνήθως λύτρα ή την ικανοποίηση διαφόρων απαιτήσεων.

Ο αριθμός των πολιτών της Τυνησίας που εργάζονται στη γειτονική Λιβύη έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα