«Μάχη» κυβέρνησης – τραπεζών για τις bankable επιχειρήσεις

«Μάχη» για την περίμετρο των επιχειρήσεων που όχι μόνον μπορούν, αλλά και θέλουν να λάβουν χρηματοδότηση, συνεχίζουν να δίνουν κυβέρνηση και τράπεζες, εν όψει και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να «πέσουν» το αμέσως επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, οι επιχειρήσεις που θεωρούνται bankable στην Ελλάδα είναι λίγες, εξαιτίας και της 10ετούς οικονομικής κρίσης,

με την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο αυτές να «αγγίξουν» τις 100.000.

«Την τελευταία διετία αντιμετωπίσαμε μία μοναδική, πρωτόγνωρη, εξωγενή υγειονομική κρίση και ‘χτίσαμε’ τα εργαλεία, για να βοηθήσουμε τους κλάδους, οι οποίοι επλήγησαν, όπως οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές, τα Εγγυοδοτικά Προγράμματα που χορηγούνταν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ή το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ. Άρα, διοχετεύσαμε, στον βαθμό του εφικτού, πόρους, σε αυτούς που πραγματικά είχαν ανάγκη.

Η δεύτερη εναλλακτική δίοδος παροχής ρευστότητας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη έχουμε υπογράψει συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνουμε και με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε 12,7 δισ. ευρώ δανείων να μπορέσουν να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

Τρίτη δίοδος είναι οι μικροπιστώσεις. Ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να κάνει σχετικές αιτήσεις. Μέχρι τώρα φαίνεται ότι η διαδικασία τελειώνει για την αίτηση του ΤΣΜΕΔΕ που αφορά σε παροχή μικροπιστώσεων στα μέλη του.

Η τέταρτη δίοδος είναι το τραπεζικό σύστημα. Θέλουμε ένα υγιές, βιώσιμο, αλλά και υπεύθυνο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο συνεδρίου ιχθυοκαλλιέργειας, με τίτλο «2021/2027: Οι αναπτυξιακές προκλήσεις και τα κρίσιμα ορόσημα», που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Next is Now και η Dome Consulting, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να προσθέσει: «Τα τελευταία δύο χρόνια επιστρέφουν μαζικά καταθέσεις. Μέχρι τον Οκτώβριο, παρά την ενεργειακή κρίση, αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η αξιοπιστία της χώρας βοήθησε να μειωθεί το κόστος δανεισμού, ενώ με τα σχέδια ‘Ηρακλής’ μειώσαμε τον όγκο των ‘κόκκινων’ δανείων.

Δεν μειώσαμε το ιδιωτικό χρέος, αλλά με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να παράσχουν – βεβαίως, με ασφάλεια, όχι άκριτα – ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Λόγω της 10ετούς οικονομικής κρίσης οι bankable επιχειρήσεις δεν είναι πολλές στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έκανε ό, τι μπορούσε για να αυξήσει την περίμετρο των προς δανειοδότηση επιχειρήσεων, τώρα πλέον είναι ευθύνη του τραπεζικού συστήματος να αξιολογήσει την βιωσιμότητα επιχειρηματικών σχεδίων.

Στόχος είναι αυτό που είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, δηλαδή, σε έναν χρόνο από σήμερα οι bankable επιχειρήσεις στην Ελλάδα να είναι 100.000. Σίγουρα δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις προς δανειοδότηση, αλλά ούτε και όλες θέλουν να λάβουν δάνειο. Αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Ζητούμε και ουσιαστικά πιέζουμε το τραπεζικό σύστημα να συγχρονιστεί με τις ταχύτητες της ελληνικής κυβέρνησης».

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, με αφορμή και την σφοδρή κριτική που ασκείται στις τράπεζες για τον πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων που καταφέρνει τελικά να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αναφέρθηκε προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας.

«Επικρατεί η άποψη πως οι τράπεζες δανείζουν σε 20.000 – 30.000 επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι ακριβές. Επιχειρήσεις που είναι bankable και έχουν τζίρο πάνω από πέντε εκατ. ευρώ είναι περίπου 2.000 με 2.500, 15.000 με 18.000 είναι αυτές που έχουν τζίρο μεταξύ ενός και πέντε εκατ. ευρώ και μετά υπάρχει ο μεγάλος όγκος των επιχειρήσεων με πωλήσεις κάτω του ενός εκατ. ευρώ. Από αυτές γύρω στις 80.000 είναι σήμερα χρηματοδοτήσιμες, άρα, αθροιστικά μιλάμε για μία περίμετρο γύρω στις 100.000 επιχειρήσεις επί συνόλου 800.000», τόνισε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση για την παρουσίαση του project «Eurobank 2030: Τράπεζα της Ανάπτυξης», για να προσθέσει: «Όσον αφορά στις πολύ μικρές, με δύο εργαζόμενους, χρηματοδοτούνται, αλλά όχι σαν επιχειρήσεις, αλλά ως δάνειο που παίρνει ο φορέας της επιχείρησης, μέσω ενός στεγαστικού ή καταναλωτικού. Άρα, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που παίρνουν χρηματοδότηση ως φυσικά πρόσωπα, ενώ ένας μεγάλος πληθυσμός – γύρω στο 30% – είναι οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές, συνεχείς ζημιογόνες χρήσης ή υπερδανεισμένες».

Διαβάστε ακόμα

Λαγκάρντ: Ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα η ειδική αναφορά στις αποφάσεις της ΕΚΤ – Είναι κάτι που συμβαίνει σπανίως 

iPhone: Με αυτή τη λειτουργία θα είστε ήσυχοι όταν… πεθάνετε

Grand Forest Metsovo: Ελληνικό το «Κορυφαίο Landmark Ξενοδοχείο του κόσμου» – Δείτε φωτο

Keywords
Τυχαία Θέματα