Μακρόν: «Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί νέα βοήθεια»
Του Στέλιου Μορφίδη
Το ενδεχόμενο η χώρα μας να χρειαστεί νέα βοήθεια μετά τη λήξη του τρίτου πακέτου στήριξης, παραδέχτηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του στην ελληνική κυβέρνηση για συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην οικονομία και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. «Δεν υπάρχει χρόνος εφησυχασμού», τονίζει. Παράλληλα, στη κοινή συνέντευξη
Αναλυτικά η τοποθέτηση του:
- Για το ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους
«Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν ξανά τον Ιανουάριο. Απ' αυτές θα φανεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητο, και ισχύει σήμερα. Δεύτερον το ΔΝΤ να μπορεί να παραμείνει στο πλαίσιο της συμφωνίας που καταλήξαμε πριν από λίγους μήνες και να μην προσθέτει νέους όρους. Τέλος, συλλογικά να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία ελάφρυνση του χρέους. Αυτή είναι η θέση που εξέφρασε η Γαλλία και έχουμε πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή την επιλογή θα συνεχίσω να υποστηρίζω. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ελάφρυνση του χρέους μαζί με το ΔΝΤ. Σίγουρα θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Γερμανία, όπως το κάνουμε πάντα. Γι αυτή τη συμφωνία είναι απαραίτητο να υπάρχει ισορροπία. Και η ελάφρυνση είναι απαραίτητη»
- Για τις μεταρρυθμίσεις και την επιστροφή στις αγορές
«Η επιστροφή στις αγορές ήταν πολύ καλό γεγονός. Σταδιακά θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα φέρει μία ηρεμία στις χρηματαγορές. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα έχει διευθετηθεί η κρίση. Δεν θέλω να λέω ψέματα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να δούμε ώστε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη.
Τι σημαίνει η επιστροφή.... Σημαίνει ότι έχουμε εμπιστοσύνη στα νούμερα που μας δίνετε και βλέπουμε πως μένοντας στην Ευρωζώνη και εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται.
Αυτό που μετράει σήμερα για την Ελλάδα είναι η σταθερότητα, η ορατότητα, να ξαναβρεί την οικονομική κυριαρχία της στην Ευρώπη. Για να συμβεί αυτό εύχομαι οι επόμενες κινήσεις στις αγορές να έχουν επιτυχία. Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις με θάρρος και σταθερότητα ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα και όσοι χρηματοδοτούν ή θα χρηματοδοτήσουν το ελληνικό χρέος και την εξόφληση του να συνεχίσουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στη χώρα, να βοηθήσουν στη μείωση του χρέους και την επιστροφή στην ομαλότητα».
- Για το ενδεχόμενο νέας χρηματοδοτικής βοήθειας
«Βγαίνουμε απ' τη λογική των τριών πακέτων βοήθειας. Αυτό που επιδιώκουμε για το επόμενο καλοκαίρι είναι η δημιουργία ενός πλαισίου. Ίσως η Ελλάδα να χρειαστεί βοήθεια, έχουμε προγράμματα στην Ευρώπη γι αυτό, όπως τον ESM. Πρέπει λοιπόν να τον χρησιμοποιήσουμε.
Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανάκαμψη χρειαζόμαστε αναπτυξιακό σύμφωνο για τις επενδύσεις ή να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Έχουμε τα μέσα για να πετύχουμε. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και γίνονται επενδύσεις. Η Ευρώπη δεν θα ανακάμψει εάν δεν καταφέρει να συνδυάσει την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη.
Χρειάζεται η υπευθυνότητα της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι χρέος της Ευρώπης. Χρειάζεται όμως και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό πρέπει να υλοποιήσουμε για να διευκολύνουμε την επιστροφή στις αγορές. Όπως και με μία ευρωπαϊκή επένδυση. Θέλω η Ευρώπη να επενδύσει περισσότερο μέσω των επιχειρήσεων.
Αυτό που έρχομαι να κάνω σήμερα είναι μία δημόσια επένδυση που μπορεί να συνεχιστεί, να ενισχυθεί μέσω διαφόρων επενδυτικών μηχανισμών και μηχανισμών ανάκαμψης.
Υπό το φως της κατάστασης στην Ελλάδα πρότεινα αυτό τον προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη για να πληρώνει όταν υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και να επενδύσει για γρήγορη ανάκαμψη».
- Για το τέλος της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων
«Η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις επειδή η οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν είπαν όλη την αλήθεια και ήρθε η κρίση στην Ελλάδα. Η κρίση ήταν μεγάλη για την Ελλάδα
Πολλά πράγματα έγιναν. Πρέπει όμως να συνεχιστούν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές δεν είναι σημαντικές για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης αλλά για τους Ελληνες πολίτες. Ο,τι θεωρώ σημαντικό για εμάς το ίδιο θεωρώ για εσάς. Πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη η ελληνική οικονομία και η κοινωνία.
Υπάρχει έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά. Οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές με βάση το βιοτικό επίπεδο. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Έχω μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία που είναι δύσκολο να εφαρμόσω όμως πρέπει. Έτσι και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνοδεύονται από σταθερότητα στον προϋπολογισμό ώστε να μην απαιτούνται πρόσθετες μεταρρυθμίσεις απ' την Ελλάδα, ούτε νέα οικονομικά μέτρα που εμποδίζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Δεν υπάρχει χρόνος εφησυχασμού ή για στάτους κβο».
- Για τις γαλλικές επενδύσεις
«Οι γαλλικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα σας. Η Γαλλία έχει ήδη μεγάλη παρουσία, δεν φύγαμε τον καιρό της κρίσης. Γαλλικές επιχειρήσεις βρίσκονται εδώ και απασχολούν αρκετές χιλιάδες Έλληνες μισθωτούς υπαλλήλους. Υπάρχει μία επιχείρηση με τζίρο 3 δισ ευρώ το χρόνο!
Θέλουμε να επενδύσουμε στις υποδομές. Η CMA CGA το κάνει (σσ συμμετέχει στην Κοινοπραξία που αναλαμβάνει τον ΟΛΘ).
Θέλουμε επίσης να επενδύσουμε στον τομέα της μετατροπής της ενέργειας. Έχω σχέδια που θα παρουσιάσω στο φόρουμ μαζί με τις γαλλικές επιχειρήσεις που δεσμεύονται, όπως η Engie και άλλες.
Επίσης η Loreal έχει μεγάλη παρουσία στη χώρα σας. Θέλει τώρα να δραστηριοποιηθεί και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως στον τουρισμό και στη βιομηχανία τροφίμων.
Σ' αυτούς τους τομείς της ελληνικής οικονομίας του σήμερα και του αύριο οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι παρούσες. Θέλω να έχουν ακόμη μεγαλύτερη παρουσία.
Σήμερα μπορούμε να επενδύσουμε. Γι αυτό ανάμεσα στα μέλη της αντιπροσωπείας μου είναι ο Γενικός Διευθυντής της Γαλλικής Δημόσιας Τράπεζας Επενδύσεων που θα βοηθήσει στο πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Έχει σκοπό να επενδύσει κι εδώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και του προγράμματος που έχει ξεκινήσει για να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στοιχεία λογαριασμών στέλνουν στην ΑΑΔΕ οι τράπεζες
- «Στυλό» που εντοπίζει τον καρκίνο εντός δευτερολέπτων
- Ισχυρός σεισμός 8 ρίχτερ στο Μεξικό
- «Χωρίς προηγούμενο» το φαινόμενο Ίρμα-Στους 14 οι νεκροί
- «Ραπόρτο» για λογαριασμούς στέλνουν στην ΑΑΔΕ οι τράπεζες
- Alexi Faraco: "Το deals365 φέρνει πρώτο στην Ελλάδα το νέο iPhone"
- Στη Λ. Βουλιαγμένης τερματίζει το τραμ με εντολή Αστυνομίας
- Δομική Κρήτης: Οι αποφάσεις της Γ.Σ.
- Πού οφείλεται το ράλι της Attica Bank
- Υποψήφιος για την ηγεσία της κεντροαριστεράς ο Ν. Ανδρουλάκης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Μακρόν: «Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί νέα βοήθεια»
- Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: Μεγάλα εμπόδια σε συνασπισμό με Μέρκελ - Πράσινους
- «Πράσινο φως» στην κινεζική ZhongAn για ΙΡΟ $1 δισ.
- Αύξηση για το πετρέλαιο στις ασιατικές αγορές
- Υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς και ο Νίκος Ανδρουλάκης
- Μεικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι
- «Αστακός» η Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ
- Τραμπ: Τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο με τη Βόρεια Κορέα
- Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα... 7 δολάρια τον μήνα
- Οι προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών από την επίσκεψη Μακρόν
- Τελευταία Νέα New Money
- Μακρόν: «Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί νέα βοήθεια»
- «Πράσινο φως» στην κινεζική ZhongAn για ΙΡΟ $1 δισ.
- Μεικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι
- Οι προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών από την επίσκεψη Μακρόν
- Αύξηση για το πετρέλαιο στις ασιατικές αγορές
- Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: Μεγάλα εμπόδια σε συνασπισμό με Μέρκελ - Πράσινους
- Υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς και ο Νίκος Ανδρουλάκης
- Τραμπ: Τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο με τη Βόρεια Κορέα
- Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα... 7 δολάρια τον μήνα
- «Αστακός» η Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ έως το 2019 στον εξορυκτικό κλάδο
- Γαλλία: Μικρότερη του αναμενομένου η άνοδος στη βιομηχανική παραγωγή
- Με τον Μακρόν συναντήθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
- Απώλειες στις ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ
- Instagram Stories στο Facebook: Εσείς τα έχετε παρατηρήσει;
- Ιαπωνία: Αναθεωρήθηκε καθοδικά το ΑΕΠ, αλλά η χώρα συμπλήρωσε έξι τρίμηνα ανάπτυξης
- Επίσκεψη Μακρόν: Οι προσδοκίες των ανθρώπων της ελληνικής αγοράς
- Μικτά πρόσημα κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές
- Σε υψηλά 2,5 ετών το ευρώ, «χάνει έδαφος» το δολάριο