Μακρόν: «Ιστορία αγάπης» η σχέση Ελλάδας – Γαλλίας
Με αναφορές στις ιστορικές ελληνογαλλικές σχέσεις του παρελθόντος αλλά και στο μέλλον, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν εγκαινίασαν στο Λούβρο την έκθεση «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας».
Η έκθεση διοργανώνεται, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
«Το νέο κεφάλαιο σχέσης Γαλλίας-Ελλάδας
Τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του Μαρέβα, υποδέχθηκαν στο Λούβρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η πρώτη κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ.
Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Λούβρο, παρόντες ήταν η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
Ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο Μακρόν, δήλωσε:
«Είναι πραγματική χαρά, κυρίες και κύριοι, που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα στο Λούβρο όπου εγκαινιάζεται μια πολύ ιδιαίτερη, πολυεπίπεδη έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι, όντως, αλήθεια ότι όταν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι πιθανότητές να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους ήταν περιορισμένες. Πολεμούσαν κόντρα στις πιθανότητες. Και αν δεν υπήρχε η συνεισφορά των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η δημιουργία του πρώτου έθνους – κράτους στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.
Και μέρος αυτής της έκθεσης είναι επίσης ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους που συνέβαλαν για να επιτευχθεί ο σκοπός της ελληνικής ανεξαρτησίας. Και φυσικά, η Γαλλία ήταν πάντα εκεί από την αρχή.
Πιστεύω πως μας συγκινεί όλους το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, έργα τέχνης δημιουργήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό και πωλήθηκαν σε δημοπρασίες για τη χρηματοδότηση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Και είναι όντως ενδεικτικό, θεωρώ, ότι ίσως ο πιο εμβληματικός πίνακας που κινητοποίησε την κοινή γνώμη για να στηρίξει τον αγώνα των Ελλήνων, “Η Σφαγή της Χίου,” έχει πλέον αποκατασταθεί στα αρχικά του χρώματα, με τρόπο εξαιρετικό. Και μπορείτε πλέον να το δείτε στο Μουσείο του Λούβρου.
Πράγματι, αυτά τα 200 χρόνια απεικονίζουν την περίπλοκη ιστορία της δημιουργίας του ελληνικού έθνους-κράτους και τη συνεχή πάλη των ανθρώπων που θεωρούσαν εαυτούς “φύλακες” ενός από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου. Πάσχιζαν να διατηρήσουν, με τη δημιουργία της νεοσύστατης χώρας τους, το πνεύμα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, ο οποίος κράτησε τον Ελληνισμό και το Ελληνικό Πνεύμα ζωντανό στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής κατοχής. Συμφιλίωσαν αυτές τις ιστορικές καταβολές με την επιθυμία της δημιουργίας ενός πραγματικά σύγχρονου ευρωπαϊκού έθνους- κράτους. Και νομίζω ότι είναι ακριβώς η πολυπλοκότητα αυτού του ταξιδιού, αυτού του ταξιδιού 200 ετών, που αντικατοπτρίζεται τόσο λαμπρά σε αυτή την υπέροχη έκθεση.
Και θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους συντελεστές, όλα τα μουσεία από τη Γαλλία και την Ελλάδα που προσέφεραν τα έργα τέχνης τους για να παρουσιάσουν αυτή τη συναρπαστική, αυτή την πολύ μοναδική ιστορία. Και πιστεύω ότι θα άρμοζε, κ. Πρόεδρε, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε ότι όταν η Γαλλία γιόρτασε τα 200 χρόνια της, το έκανε σε μια εποχή βαθιών σεισμικών ιστορικών αλλαγών το 1989, όταν το Τείχος του Βερολίνου κατέρρεε, όταν κάποιοι πίστευαν ότι έφτασε το τέλος της Ιστορίας. Όταν ουσιαστικά η Ανατολική Ευρώπη απελευθερώθηκε.
Τολμώ όμως να πω ότι γιορτάζουμε επίσης τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας μας σε μια άλλη απολύτως κρίσιμη περίοδο, όταν εμφανίζονται νέες προκλήσεις, με πιο σημαντική αυτή της Κλιματικής Αλλαγής, όταν πάλι η συλλογική αντίδραση είναι απολύτως απαραίτητη. Και ίσως το επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας, το επόμενο κεφάλαιο της γαλλικής Ιστορίας θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να προσθέσουμε στις εθνικές μας ταυτότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από δύσκολους αγώνες, ένα επιπλέον στρώμα. Και αυτό είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα για την οποία αγωνίζομαι συνεχώς τόσο εγώ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος.
Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω ξανά για την οργάνωση αυτής της έκθεσης. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για εμάς. Δεν καταφέραμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια ακριβώς όπως θέλαμε λόγω Covid. Αλλά καθώς η χρονιά τελειώνει, είμαι πολύ χαρούμενος που οι επισκέπτες του Λούβρου θα έχουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν μέσω αυτής της έκθεσης, τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και τη συμβολή της Γαλλίας στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού έθνους-κράτους.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μακρόν, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη σχέση της Γαλλίας με την Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ήταν ένας πολιτισμός πριν καν γίνει έθνος – κράτος. Αυτό είναι βαρύ φορτίο, αλλά είναι κάτι που μας ενέπνευσε».
«Για τη Γαλλία», συνέχισε ο Εμμανουέλ Μακρόν, «ήταν αυτονόητο ότι θα προσέφερε τη στήριξή της για τον Αγώνα για Ανεξαρτησία της Ελλάδος, ότι θα στηρίζαμε την Ελλάδα σε κάθε της βήμα, καθώς η Ελλάδα είναι η εστία του πολιτισμού. Από αυτόν τον πολιτισμό αντλούμε τις ρίζες μας, τη φαντασία μας, αλλά και τα σημεία αναφοράς μας, είτε είναι καλλιτεχνικά, είτε φιλοσοφικά και άλλα».
Η σημασία της έκθεσηςΠρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στο Λούβρο την φθινοπωρινή περίοδο, με την υποστήριξη της Εθνικής Πινακοθήκης.
Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και εξετάζει επιρροές που συνδιαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της Ελλάδας από το 17ο έως τον 20ο αιώνα, από την βυζαντινή κληρονομιά και την ορθοδοξία έως το ευρωπαϊκό πνεύμα της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού και του φιλελληνισμού.
Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
Συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια της UNESCOΝωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν το έργο και οι προτεραιότητες της UNESCO για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στα πεδία της εκπαίδευσης, των επιστημών και του πολιτισμού και οι αναγκαίες δράσεις για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους, ειδικά λόγω και των συνεπειών που επέφερε η πανδημία στη λειτουργία των σχολείων ανά τον κόσμο.
Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Azoulay συζήτησαν την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την επικεφαλής της UNESCO για τη συνεχή στήριξη του εγχειρήματος από τον οργανισμό και επισήμανε ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το φετινό καλοκαίρι σε πολλές χώρες της Μεσογείου -λίκνο δεκάδων μεγάλων πολιτισμών της αρχαιότητας- αποδεικνύουν την ανάγκη για άμεση δράση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε την κα Azoulay να λάβει μέρος στη διάσκεψη κορυφής που προγραμματίζει η Ελλάδα για το θέμα αυτό, το 2022.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τεμένη από την Τουρκία, επιλογή που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον χαρακτήρα τους ως μνημεία με παγκόσμια πολιτιστική ακτινοβολία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την στάση που τήρησε η UNESCO στο ζήτημα, ενώ παράλληλα ζήτησε τη συνέχιση των προσπαθειών που γίνονται στο πλαίσιο της UNESCO για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Διαβάστε περισσότερα
Commerzbank: Η Γερμανία ψήφισε – Τι σημαίνει για τις αγορές, ποια είναι τα επόμενα βήματα (vid)
Άντριου Μπόσγουορθ: Ο Ζούκερμπεργκ επιστρατεύει το «βαρύ πυροβολικό» του Facebook
Θεσσαλονίκη: Τα projects που αλλάζουν την εικόνα στη «βασίλισσα του Βορρά» (pics)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έρχεται η τροπολογία για τις «νταντάδες της γειτονιάς»
- Μικρά κέρδη ο χρυσός
- Ο σεισμός στην Κρήτη κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό Κάτω Πουλιές
- Brainard (Fed): Κοντά στην επίτευξη του στόχου και στην απασχόληση
- Ο Άρης «έσβησε» το μείον
- Στυλιανίδης: Λειτουργούν ήδη χώροι φιλοξενίας – Καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες προσωρινής στέγασης (upd) (pics)
- Πετρέλαιο: Oι τιμές του αργού στις ΗΠΑ «άγγιξαν» υψηλό τριετίας
- ΕΝΦΙΑ 2021 – myaade.gr: Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό – Βήμα βήμα η διαδικασία
- Με νέα συσκευασία και στην Ελλάδα τα προϊόντα Ben’s Original™ από τη Mars- Στόχος η ισότητα
- Πάτρα: 40χρονος αυτοκτόνησε με καλώδιο ρεύματος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Στυλιανίδης: Λειτουργούν ήδη χώροι φιλοξενίας – Καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες προσωρινής στέγασης (upd) (pics)
- ΕΝΦΙΑ 2021 – myaade.gr: Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό – Βήμα βήμα η διαδικασία
- Η Ελλάδα κερδίζει το «στοίχημα» των super yachts και τον Σεπτέμβριο
- Χρυσός: Μικρά κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο
- ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, γέννησης, στέγασης – Όλες οι παροχές
- ΥΠΕΝ: Πρόστιμα 21.800 € για παραβάσεις των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ και του υπαίθριου εμπορίου
- Μακρόν: «Ιστορία αγάπης» η σχέση Ελλάδας – Γαλλίας
- Μικτά πρόσημα στη Wall Street – Τέταρτη διαδοχική άνοδος για τον Dow Jones
- Τελευταία Νέα New Money
- Μακρόν: «Ιστορία αγάπης» η σχέση Ελλάδας – Γαλλίας
- Μικτά πρόσημα στη Wall Street – Τέταρτη διαδοχική άνοδος για τον Dow Jones
- Στυλιανίδης: Λειτουργούν ήδη χώροι φιλοξενίας – Καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες προσωρινής στέγασης (upd) (pics)
- Χρυσός: Μικρά κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο
- Η Ελλάδα κερδίζει το «στοίχημα» των super yachts και τον Σεπτέμβριο
- ΕΝΦΙΑ 2021 – myaade.gr: Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό – Βήμα βήμα η διαδικασία
- ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, γέννησης, στέγασης – Όλες οι παροχές
- ΥΠΕΝ: Πρόστιμα 21.800 € για παραβάσεις των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ και του υπαίθριου εμπορίου
- Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Εμβάθυνση στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας
- Πιερρακάκης: Τιμητικό βραβείο για τη συμβολή του στον ψηφιακό μετασχηματισμό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τέταρτη ημέρα ανόδου για τον Dow, πτώση για S&P και Nasdaq
- Fed: Παραιτείται ο Κάπλαν - Δεύτερος σε μία ημέρα - Είχε και αυτός εμπλακεί στο trading μετοχών
- Διαβάστε αύριο στη «Ν»
- Ο σεισμός στην Κρήτη κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό Κάτω Πουλιές
- ΕΟΔΥ: Τα σημεία των δωρεάν rapid test αύριο Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου
- Schneider Electric: Innovation Talk Webinar για την απομακρυσμένη παρακολούθηση εξοπλισμού
- Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται ως κατήγορος- Eίναι κατηγορούμενος
- Wall Street: Κέρδη για τον Dow Jones - Την κατιούσα οι τεχνολογικές μετοχές
- Pfizer: Κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας για το χάπι κατά της Covid
- Αύξηση εσόδων 46% παρουσίασε η BriQ Properties στο α εξάμηνο