Μαλακώνει τη στάση του ο Jerome Powell

Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, αλλά οι κίνδυνοι ελλοχεύουν και πάλι, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Jerome Powell, μιλώντας σε μια επιτροπή της Γερουσίας την Τρίτη.

Στην εξαμηνιαία κατάθεσή του για την κατάσταση της νομισματικής πολιτικής, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας

σημείωσε ότι αυτός και άλλοι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση των πραγμάτων και είναι διατεθειμένοι να προσαρμόσουν την πολιτική τους, εφόσον χρειαστεί.

«Ενώ θεωρούμε τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες ως υγιείς και τις οικονομικές προοπτικές επίσης ευνοϊκές, κατά τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μερικά αντίθετα ρεύματα και αντικρουόμενα σήματα», ανέφερε ο Powell στις παρατηρήσεις του προς την Επιτροπή Γερουσίας για την Τραπεζική, τη Στέγαση και τις Αστικές Υποθέσεις. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έγιναν πιο ασταθείς στο τέλος του έτους και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές για την ανάπτυξη από ό, τι ήταν πέρυσι».

Η Κίνα και η Ευρώπη αποτελούν ιδιαίτερους τομείς ανησυχίας και η Fed παρακολουθεί επίσης το πώς εξελίσσονται οι εμπορικές συνομιλίες και οι οι διαπραγματεύσεις του Brexit.

«Θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά αυτά τα θέματα καθώς εξελίσσονται», είπε ο Powell.

Η Fed βρέθηκε υπό τα «πυρά» των αγορών τους τελευταίους μήνες, μετά από ανησυχίες ότι βρισκόταν σε μια καθορισμένη πορεία πολιτικής και ότι θα συνέχιζε να σφίγγει τον κλοιό ακόμα και αν οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές. Πιο πρόσφατα όμως, οι υπάλληλοι της τράπεζας μετέδωσαν ένα μήνυμα υπομονής με τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης τόσο της προσέγγισης των επιτοκίων όσο και της μείωσης των ομολόγων που διατηρεί η Fed στον ισολογισμό της.

Ο Powell ανησύχησε τους επενδυτές τον Δεκέμβριο, όταν περιέγραψε τον ισολογισμό ως "αυτόματο πιλότο", αλλά οι παρατηρήσεις του την Τρίτη αντιπροσώπευαν διαφορετική στάση.

"Θα ήθελα να σημειώσω ότι είμαστε διατεθειμένοι να προσαρμόσουμε οποιαδήποτε από τις λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της κανονικοποίησης του ισολογισμού σε συνάρτηση με τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις. Μακροπρόθεσμα, το μέγεθος του ισολογισμού θα καθορίζεται από τη ζήτηση για τις ασφαλίσεις της Federal Reserve, όπως τα νομισματικά και τραπεζικά αποθεματικά», πρόσθεσε.

Εκτός από την πολιτική, ο Powell αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα οικονομικά ζητήματα, ιδίως τα συνεχιζόμενα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται κάτω από το 2% του στόχου της Fed, καθώς και την αδύναμη παραγωγικότητα και το δημόσιο χρέος, που είπε ότι είναι «μη βιώσιμο».

Μεταξύ των θετικών εξελίξεων, ανέφερε την ισχυρότερη αύξηση των μισθών, ιδίως μεταξύ των χαμηλότερων αποδοχών, καθώς και την αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό.

Ο Powell θα μιλήσει την Τετάρτη με αξιωματούχους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα