Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η πιο ακριβή ομάδα του πλανήτη

Της Όλγας Μπαλαφούτη

Οι μεγάλες αθλητικές μάχες δεν κρίνονται μόνο μέσα στα γήπεδα τελικά. Οταν μάλιστα πρόκειται για... μάχες δισεκατομμυρίων, νικητής δεν είναι πάντα το απόλυτο φαβορί.
Από το βράδυ του πρώτου Σαββάτου του Ιουνίου (όταν και διεξήχθη ο τελικός του Champions League) όλοι μιλούσαν για τη Ρεάλ Μαδρίτης που σήκωσε το τρόπαιο για δεύτερη σερί φορά και δωδέκατη στην ιστορία της. Στα οικονομικά σαλόνια όμως, όπως και στις λίστες όλων των περιοδικών και εταιρειών που ασχολούνται με τη βιομηχανία

του ποδοσφαίρου, ξεκάθαρη νικήτρια της σεζόν ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού κλέβοντας λίγη από τη λάμψη της «Βασίλισσας» ανακηρύχθηκε η πιο πλούσια ομάδα στον κόσμο.

Η σεζόν της Ρεάλ ήταν σχεδόν άψογη. Η κατάκτηση τόσο του ισπανικού πρωταθλήματος σπάζοντας το σερί της Μπαρτσελόνα που από το 2012 (με εξαίρεση την περίοδο 2013-14 που το πήρε η Ατλέτικο) ήταν σταθερά στην κορυφή, όσο και του Champions League έκαναν τους «Μερένχες» την πιο ισχυρή ομάδα στον πλανήτη, όχι όμως και την πιο πλούσια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δείκτη Brand Strength της εταιρείας συμβούλων Brand Finance που υπολογίζει τη δύναμη των κορυφαίων εμπορικών σημάτων των ποδοσφαιρικών συλλόγων, για φέτος η Ρεάλ βαθμολογήθηκε με 96,1, αφήνοντας την Μπαρτσελόνα δεύτερη με συνολική βαθμολογία 95,4.

Οι «Μερένχες» κέρδισαν σχεδόν τα πάντα φέτος (με εξαίρεση το Κύπελλο Ισπανίας) και είναι επάξια ο πιο ισχυρός ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο. Ωστόσο στον αγώνα της εμπορικής αξίας έχασαν από τους «Κόκκινους Διαβόλους» του Μάντσεστερ και μάλιστα με σημαντική διαφορά.

Η ομάδα του Μουρίνιο αν και κατέκτησε το «μικρό» Europa League, δεν τα πήγε τόσο καλά στο πρωτάθλημα, αφού τερμάτισε στην έκτη θέση, ωστόσο είναι επισήμως η πιο ακριβή ομάδα στον κόσμο, με αποτίμηση που ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ όταν η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα αποτιμώνται περίπου στα 1,2 δισ.ευρώ. Ακολουθούν Τσέλσι με 1,1 δισ., Μπάγερν με 1,08 δισ. και Μάντσεστερ Σίτι με 908 εκατ. ευρώ.

Το μυστικό της εμπορικής επιτυχίας της Γιουνάιτεντ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις καλές εποχές που έζησε ο σύλλογος επί των ημερών του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον και η τεράστια έκρηξη στην εμπορική εκμετάλλευση του ονόματός της. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι», παρά την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, έχουν καταφέρει όχι απλώς να διατηρήσουν τα υψηλά στάνταρ, αλλά και να τελειοποιήσουν το εμπορικό τους κομμάτι, γνωρίζοντας καλύτερα από κάθε άλλον σύλλογο πώς να μετατρέπουν τις επιτυχίες τους εντός γηπέδων σε τεράστιες εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που λείπει από τη Ρεάλ δεν είναι τα μεγάλα deals, εξάλλου μόνο η συνεργασία της με την Adidas άγγιξε το 1 δισ. ευρώ, αλλά η σωστή διασπορά των συμφωνιών που κλείνει εντός και εκτός συνόρων. Για παράδειγμα, η ομάδα της Μαδρίτης μπορεί να είναι αρκετά δημοφιλής στις χώρες της Μέσης Ανατολής ωστόσο, όπως δείχνει η μελέτη της Brand Finance, στην απέραντη και ταυτόχρονα κρίσιμη αγορά της Κίνας είναι πολύ πίσω. Μάλιστα ειδικά στην εν λόγω αγορά η Ρεάλ χάνει σε δημοτικότητα τόσο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο και από την Μπάγερν Μονάχου.

Τι γίνεται με τη Γιουβέντους

Η «Μεγάλη Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου, που έφτασε μέχρι το τελικό του Champions League και κέρδισε για έκτη συνεχή χρονιά το Σκουντέτο, κατάφερε να μπει στην πεντάδα του κλαμπ με τις πιο ισχυρές ομάδες του κόσμου. Ταυτόχρονα αύξησε σημαντικά και την εμπορική της αξία, πετυχαίνοντας άνοδο της τάξης του 72% σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο όπως και η Ρεάλ, η Γιουβέντους δεν έχει εκμεταλλευτεί πλήρως τη δύναμη του ονόματος της. Οι εμπορικές της συμφωνίες, εκτός από αυτές που έχει ήδη κλείσει με την Adidas και τη Fiat (που είναι και η ιδιοκτήτριά της, καθώς βασικός μέτοχος είναι η οικογένεια Ανιέλι), θα μπορούσαν να ήταν πολύ περισσότερες και πιο κερδοφόρες, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές.

«Ολα τα λεφτά» στην Premier League

Οι ομάδες της Premier League ξέρουν από deals και γνωρίζουν άριστα πώς να εμπορευματοποιούν σωστά το όνομά τους και να αυξάνουν τα κέρδη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι έξι από τα δέκα πιο ακριβά εμπορικά σήματα στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι αγγλικά. Βέβαια όλες αυτές οι ομάδες έχουν μη Βρετανούς ιδιοκτήτες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, εκτός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι η Τσέλσι και η Τότεναμ, που κατάφεραν να βάλουν πολλά εκατομμύρια στα ταμεία τους φέτος, αυξάνοντας την εμπορική τους αξία κατά 61% και 58% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

Στους «Μπλε» του Λονδίνου, που κατέκτησαν την Premier League, τα χαμόγελα περισσεύουν τόσο για το φημολογούμενο χρυσό deal ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ που εξασφάλισαν με τη Nike για 15 χρόνια όσο και για την αύξηση της χωρητικότητας του «Stamford Bridge» κατά σχεδόν 50%, που θα φέρει περισσότερα εισιτήρια. Νέο γήπεδο χτίζει και η Τότεναμ, που αναμένεται να έχει πολύ μεγαλύτερα έσοδα καθώς η χωρητικότητά του θα διπλασιαστεί.

Ωστόσο, οι αγγλικές ομάδες (συγκριτικά με τα άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα) επωφελούνται από τα τεράστια έσοδα που έφερε η τελευταία συμφωνία με το SKY και την BT για τα δικαιώματα μετάδοσης των αθλητικών γεγονότων. Η σχετικά δίκαιη διανομή των εσόδων από τα δικαιώματα αυτά βοηθά ιδιαίτερα τους μικρότερους συλλόγους. Ετσι εξηγείται άλλωστε το πώς ένας σύλλογος όπως η Μπόρνμουθ (που παίζει στην Premier League τα τελευταία δύο χρόνια και προέρχεται από μια πόλη με μόλις 180.000 κατοίκους) έχει πιο ακριβή εμπορική αξία από ιστορικές ομάδες όπως η Λιόν, η Μίλαν και η Ρόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα