Μας δουλεύουν

-Η συμφωνία με την Τρόικα θα κλείσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου εκτός αν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να αποκλείεται να μεταφερθεί και για τον Ιανουάριο του 2015.

-Δεν συζητάμε το ασφαλιστικό που όμως είναι στην διαπραγμάτευση αλλά όχι για τα κατώτατα όρια παρά μόνο για διαρθρωτικές αλλαγές που δεν θα έχουν επιπτώσεις στους πολίτες εκτός εάν έχουν επιπτώσεις όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, δηλαδή σύντομα.

-στην διαπραγμάτευση είναι η αξιολόγηση στο σύνολό της που συνδέεται και με την συμφωνία για

την επόμενη ημέρα και οι δύο θα προχωρήσουν μαζί εκτός αν η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης είναι προυπόθεση για να αρχίσει η συζήτηση για την γραμμή στήριξης οπότε θα προχωρίσουν χωριστά.

-Το ΔΝΤ φεύγει εκτός αν δεν φύγει γιατί θέλει ρόλο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, οπότε θα μείνει... αλλά με περιορισμένο ρόλο εκτός πάλι αν ληφθεί απόφαση για διπλή γραμμή στήριξης με αυξημένο εποπτικό ρόλο.

τρόικα αμφισβητεί τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την εξέλιξη της οικονομίας το 2015 και μαζί και τα επιτεύγματα των δύο προηγούμενων χρόνων που έφεραν πρωτογενή πλεονάσματα παρότι τα έχει επικυρώσει παλαιότερα μάλλον για πολιτικές στοχεύσεις.

-η διαπραγμάτευση που άνοιξε τον Σεπτέμβριο με το Παρίσι 1 θα πήγαινε καλά και θα έκλεινε στο τέλος Οκτωβρίου, αλλά εξακολουθεί να πηγαίνει καλά παρότι διαρκεί ήδη τρεις μήνες και κοντεύει να μεταφερθεί στον επόμενο χρόνο. Κάθε εβδομάδα πλησιάζουμε αλλά η απόσταση αυξάνεται.

-η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν υποχωρεί εκτός αν υποχωρήσει για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση και να επιστρέψει η Τρόικα.

Ελλάδα βγαίνει από το μνηνόνιο και αυτή είναι η επισφράγηση της επιτυχίας των τελευταίων δύο χρόνων εκτός αν παραμείνει σε επιτήρηση με όρους μέσω της γραμμής στήριξης που όμως πάλι θα είναι επιτυχία. Άλλωστε δεν θα λέγεται μνημόνιο εκτός αν λέγεται MoU.

Είναι πολυσύνθετο το ζήτημα λέει με την ρητορική του ευφράδεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης o οποίος μέσα σε 3000 λέξεις στα όρθια κάτω από τη νερατζιά -μετά τις 3 πρόσφατες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό- δεν μπορεί να απαντήσει σε τέσσερα βασικά ερωτήματα:

-σε ποιά θέματα εντοπίζεται η δυσκολία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης -δημοσιονομικό, ΦΠΑ, εργασιακό, ασφαλιστικό, πλειστηριασμοί;

-γίνεται παράλληλη διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα ή θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

-η ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνεπάγεται να έλθουν νέα μέτρα -έστω διαρθρωτικά -στην Βουλή;

-τα μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έλθουν σε ρύθμιση πακέτο με την συμφωνία για την επόμενη ημέρα;

Δεν θα ληφθούν αποφάσεις που είναι έξω από το νομικό πλαίσιο που ισχύει λέει ο κ. Βενιζέλος. Τότε τί συζητούν τρεις μήνες τα αποφασισμένα και ψηφισμένα;

Μόνο από χθες που το κυβερνητικό κλιμάκο αναχώρησε για το Παρίσι άρχισαν να υπάρχουν διαρροές από τις οποίες προκύπτει ότι τρεις μήνες μετά το Παρίσι 1 όλα είναι στο τραπέζι και το εργασιακό και το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό και ο ΦΠΑ και οι πλειστηριασμοί. Δείχνει αυτό ότι η συμφωνία που κυοφορείται θα είναι επονείδιστη και η κυβέρνηση αναζητά τρόπο για την επικοινωνιακή της παρουσίαση ως μία ακόμη “νίκη”. Συνηγορεί σε αυτή την εκτίμηση και η επίθεση που άρχισε η λεωφόρος Συγγρού στον ΣΥΡΙΖΑ και η ανοίκεια παρέμβαση στα εσωκομματικά με έκκληση στον κ. Λαφαζάνη να αντιδράσει στον κ. Μηλιό και στον κ. Σταθάκη. Τέτοια απόγνωση.

YΓ. "Η προληπτική γραμμή στήριξης είναι στην διαπραγμάτευση" είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός από το Μιλάνο διευκρινίζοντας στους δημοσιογράφους "ούτε την δεχόμαστε ούτε την απορρίπτουμε". Ισχύει ακόμη ή κάποια στιγμή (ποιά;) την αποδεχθήκαμε και αρχίσαμε να συζητάμε τους όρους; Ή μήπως δεν μας ρώτησαν καν αν την δεχόμαστε;

Blogger Σπύρος Γκουτζάνης
Keywords
Τυχαία Θέματα