Μας κατασκοπεύουν οι εφαρμογές μηνυμάτων προς «όφελος» μας;
Μετά και το σκάνδαλο των Facebook-Cambridge Analytica για τα προσωπικά δεδομένα, το ζήτημα της ασφάλειας έχει εξελιχθεί σε νούμερο ένα θέμα συζήτησης σε όλα τα τεχνολογικά φόρα τις τελευταίες εβδομάδες.
Στα πλαίσια της συζήτησης αυτής και ειδικότερα σε ότι αφορά τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, ο CEO της Viber, Djamel Agaoua τοποθετήθηκε σχετικά με το πως μπορεί ο κόσμος να διαχειριστεί το λεπτό ζήτημα των προσωπικών δεδομένων στις διαδικτυακές εφαρμογές.
Δεδομένα
Τα δεδομένα των χρηστών αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιό των εφαρμογών αυτών, για το οποίο μάλιστα δεν χρειάζεται να πληρώσουν απολύτως τίποτα για να το αποκτήσουν, καθώς τους προσφέρεται δωρεάν από εμάς, τους ίδιους τους χρήστες.
Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας-κολοσσού των εφαρμογών μηνυμάτων για smartphone, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων βασίζονται στην «αθόρυβη» αλληλεπίδραση των χρηστών που μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες για τη ζωή τους, ως αποτέλεσμα της χρήσης των ποικίλων εργαλείων που τους προσφέρονται για να μπορούν να μοιράζονται τις πληροφορίες αυτές.
Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές αναφέρουν στους όρους χρήσης ότι ο χρήστης έχει τον απόλυτο έλεγχο των πληροφοριών που δημοσιεύει και του τρόπου που αυτές κοινοποιούνται. Ωστόσο, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι οι ίδιες οι πλατφόρμες είναι εκείνες που ελέγχουν πραγματικά τα δεδομένα των χρηστών και μπορούν να τα χρησιμοποιούν όπως θέλουν, μερικές φορές με καταστροφικές και αδιαφανείς συνέπειες.
Μας παρακολουθούν... για το καλό μας;
Αυτές οι εφαρμογές είναι ένας θησαυρός πληροφοριών, αφού καταγράφουν πολύτιμες στιγμές της ζωής μας, τις οποίες – με τη θέλησή μας – έχουμε μοιραστεί με τους φίλους και την οικογένειά μας. Ωστόσο, κάποιες φορές αυτές οι πληροφορίες κοινοποιούνται σε τρίτους χωρίς να το γνωρίζουμε και χωρίς τη συγκατάθεσή μας.
Για παράδειγμα, έχετε παρατηρήσει ποτέ διαφημίσεις εστιατορίων για πίτσα να εμφανίζονται στη ροή ειδήσεων του προφίλ σας στο Facebook, αμέσως μετά από μία συνομιλία με φίλους για να πάτε για πίτσα; Αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά πρόκειται για μια ολόκληρη επιχείρηση. Μερικοί θα πουν ότι γίνεται για το δικό σας συμφέρον, για να απολαμβάνετε ένα επιπλέον όφελος, ενώ πραγματοποιείτε τις συνομιλίες σας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για τον τρόπο που χρησιμοποιεί το κοινωνικό δίκτυο για να διαβάζει και να αξιοποιεί τις συζητήσεις σας για δικό του όφελος.
Η επιλογή της σωστής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων μοιάζει πολύ με την επιλογή του σωστού συνεργάτη. Στην πραγματικότητα, η σχέση σας με την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείτε στο κινητό σας είναι ίσως από τις σημαντικότερες σχέσεις εμπιστοσύνης που έχετε, καθώς μέσω αυτού του μέσου αλληλεπιδράτε με τους σημαντικότερους ανθρώπους στη ζωή σας.
Πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε την εφαρμογή, ότι οι πληροφορίες σας παραμένουν ασφαλείς και ότι κανείς δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ιδιωτική σας ζωή όταν εμφανιστεί ένας πλειοδότης.
Πως μας βοηθάει η κρυπτογράφηση
Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο είναι ένας τεχνικός όρος που χρησιμοποιείται συχνά και δεν είναι δύσκολο να γίνει κατανοητός. Σημαίνει ότι το περιεχόμενο που μοιράζεστε - τα μηνύματα, οι φωτογραφίες, τα βίντεο ή οι φωνητικές κλήσεις και οι βιντεοκλήσεις κωδικοποιούνται (ή πιο απλά "κατακερματίζονται") από τη στιγμή που αποστέλλονται από μια συσκευή μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.
Αυτό το περιεχόμενο δεν μπορεί να διαβαστεί στη μέση της μεταβίβασης του μηνύματος από οποιονδήποτε άλλο, ούτε καν από τους κεντρικούς servers της ίδιας της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων που διεκπεραιώνει τη μετάδοση. Μετά την παράδοση των δεδομένων στον παραλήπτη, κανένα περιεχόμενο δεν αποθηκεύεται στους κεντρικούς servers.
Αν προκύψει πρόβλημα κατά την αποστολή ενός μηνύματος, τότε αυτό μπορεί να παραμείνει κρυπτογραφημένο για περιορισμένο χρονικό διάστημα έως ότου το λάβει ο αποδέκτης και στη συνέχεια εξαφανίζεται από τον server. Μόνο η συσκευή του παραλήπτη έχει το κλειδί για να αποκρυπτογραφήσει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που προορίζεται για αυτόν και η εφαρμογή δεν έχει πρόσβαση σε αυτό το κλειδί.
Πότε είμαστε ευάλωστοι σε hackers;
Πολλές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων σας επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση σε προσωπικές συνομιλίες μέσω οποιουδήποτε διαδικτυακού φυλλομετρητή (web browser) με σύνδεση (log in) και κωδικό πρόσβασης. Για να επιτευχθεί αυτό, το περιεχόμενο των μηνυμάτων πρέπει να αποθηκεύεται αποκρυπτογραφημένο σε έναν κεντρικό διακομιστή (server).
Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι δυνατή η εφαρμογή κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο, γεγονός που θέτει αμέσως σε κίνδυνο το απόρρητό σας. Οι συνομιλίες σας ξαφνικά μπορεί από ιδιωτικές συνομιλίες που μοιράζεστε μόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας, να γίνουν αναγνώσιμες από άλλους, να χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς, να κοινοποιηθούν σε οποιονδήποτε τρίτο ή να κινδυνεύσουν από ηλεκτρονική πειρατεία (hacking).
Προτεραιότητα η ασφάλεια
Ζούμε σε ένα περιβάλλον υψηλού κινδύνου για την ασφάλειά μας, και χρειαζόμαστε εφαρμογές που να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών καθώς και στο δικαίωμά τους να παραμένουν ασφαλείς χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν εντελώς την ανταλλαγή μηνυμάτων. Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο σε όλες τις γραπτές συνομιλίες έναν-προς-έναν, τις ομαδικές συζητήσεις και τις κλήσεις προσφέρουν στους χρήστες το κατάλληλο επίπεδο προστασίας.
Είναι σημαντικό οι πλατφόρμες αυτές να μην έχουν καμία πρόσβαση και συνεπώς να μην μπορούν να διαβάσουν τα μηνύματα που στέλνουν οι χρήστες τους. Αυτά τα μέτρα προστασίας πρέπει να είναι ενεργοποιημένα από προεπιλογή, χωρίς οι χρήστες να πρέπει να περάσουν από έναν λαβύρινθο ατελείωτων ρυθμίσεων για να ενεργοποιήσουν την επιλογή της κρυπτογράφησης. Η προστασία της ιδιωτικότητας και η ασφάλεια των χρηστών πρέπει να είναι προεπιλεγμένες λειτουργίες.
Η απενεργοποίηση της κρυπτογράφησης και η έκθεση του περιεχομένου σε τρίτους μπορεί να είναι στη συνέχεια συνειδητή επιλογή για έναν χρήστη που έχει πλήρη επίγνωση των δεδομένων που μοιράζεται και του σκοπού για τον οποίο το κάνει.
Ο ρυθμός που οι χρήστες κοινοποιούν τις δραστηριότητες τους κάθε μέρα και κάθε λεπτό αυξάνεται σταθερά. Με τον ίδιο ρυθμό παράλληλα, θα πρέπει να θωρακίζονται τα δικαιώματα και η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής.
«Βεβαιωθείτε ότι όσες πλατφόρμες διατείνονται πώς υποστηρίζουν και προστατεύουν με πάθος το ιδιωτικό απόρρητο, λαμβάνουν αυτές τις έννοιες σοβαρά υπόψη τους και εφαρμόζουν ενεργοποιημένη κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο από προεπιλογή. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε πότε πραγματικά προστατεύεται η ιδιωτικότητά σας ή πότε γίνεται κατάχρηση των προσωπικών σας δεδομένων.», καταλήγει ο Djamel.
Djamel Agaoua, CEO Viber Messaging App
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Survivor spoiler: Ο παίκτης – έκπληξη που αποχωρεί σήμερα (video)
- Θλίψη στην οικογένεια του Ηρακλή: Έφυγε ο Κώστας Τσιργογιάννης
- Ανοικτά μέτωπα σε ΕΝΦΙΑ, νόμο Κατσέλη και δημοσιονομικά
- Survivor Πανόραμα: Τι δήλωσε ο Γιάννης Δρυμωνάκος για τη συμπεριφορά του Νάσου Παπαργυρόπουλου (video)
- Κέρκυρα: Νεκρός σε ξενοδοχείο Βρετανός που έχασε τα παιδιά του σε τροχαίο
- Δολοφονία βρέφους: Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκε η 19χρονη
- Attica Bank: Στο 45,58% το ποσοστό του ΕΦΚΑ, με 10,60% το ΤΣΜΕΔΕ
- Public Issue: Στις 19 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Πόσα χρήματα έβγαλε η Μελάνια Τραμπ το 2017;
- Στο αρχείο οι μηνύσεις Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Attica Bank: Στο 45,58% το ποσοστό του ΕΦΚΑ, 10,60% το ΤΜΕΔΕ
- Βαρόμετρο Public Issue: Στις 19 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Μας κατασκοπεύουν οι εφαρμογές μηνυμάτων προς «όφελος» μας;
- ΝΔ κατά Τσίπρα για το Σκοπιανό: Αργά θυμήθηκε τη συναίνεση
- Μυτιληναίος: Στις 7 Ιουνίου συνεδριάζει το ΔΣ
- ΔΕΣΦΑ: Διαγωνισμός για την κατασκευή Σταθμού Φόρτωσης Βυτιοφόρων LNG στη Ρεβυθούσα
- Χαρίτσης: 7.300 σχέδια στη δράση του ΕΣΠΑ για νέες τουριστικές μονάδες
- Στα ύψη τα επιτόκια στεγαστικών στις ΗΠΑ
- ΔΝΤ: Άμεσα λύση στο θέμα ελάφρυνσης χρέους - Λιγοστεύει ο χρόνος
- Αλτμάιερ: Να υποβληθεί ευρωπαϊκή αντιπρόταση για το θέμα των δασμών των ΗΠΑ
- Τελευταία Νέα New Money
- Μας κατασκοπεύουν οι εφαρμογές μηνυμάτων προς «όφελος» μας;
- Attica Bank: Στο 45,58% το ποσοστό του ΕΦΚΑ, 10,60% το ΤΜΕΔΕ
- Βαρόμετρο Public Issue: Στις 19 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Χαρίτσης: 7.300 σχέδια στη δράση του ΕΣΠΑ για νέες τουριστικές μονάδες
- ΔΕΣΦΑ: Διαγωνισμός για την κατασκευή Σταθμού Φόρτωσης Βυτιοφόρων LNG στη Ρεβυθούσα
- ΝΔ κατά Τσίπρα για το Σκοπιανό: Αργά θυμήθηκε τη συναίνεση
- Αλτμάιερ: Να υποβληθεί ευρωπαϊκή αντιπρόταση για το θέμα των δασμών των ΗΠΑ
- Στα ύψη τα επιτόκια στεγαστικών στις ΗΠΑ
- Μυτιληναίος: Στις 7 Ιουνίου συνεδριάζει το ΔΣ
- Πρόστιμα πάνω από 110.000 ευρώ «μοίρασε» ο ΣΕΠΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μυτιληναίος: Διανομή μερίσματος και νέο ΔΣ στην τακτική ΓΣ της 7ης Ιουνίου
- Προτεραιότητα για την AXA η ενδυνάμωση του αποκλειστικού δικτύου της
- Σε κατάσταση συναγερμού η Χαβάη μετά την ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα (Bίντεο)
- Το τεράστιο ποσό που πρέπει να βρει η Tesla σε λιγότερο από τρία χρόνια
- Attica Bank: Στο 45,58% το ποσοστό του ΕΦΚΑ, με 10,60% το ΤΣΜΕΔΕ
- Λ. Αυγενάκης: Θα καταργήσουμε το ν/σ Σκουρλέτη για την αυτοδιοίκηση
- Εγκύκλιος Γεροβασίλη για τα ψηφιακά οργανογράμματα στο Δημόσιο
- Τα αυριανά ραντεβού των θεσμών με την ελληνική πλευρά
- ΝΔ: Αργά θυμήθηκε ο Τσίπρας να ζητήσει συναίνεση για το Σκοπιανό
- Οι άγνωστες σελίδες του ημερολογίου της Άννας Φρανκ