«Μαστίγιο» από Πιτσιλή σε ανεπαρκείς και επίορκους εφοριακούς

Του Κωστή Πλάντζου

Ένα κατάλογο με περιπτώσεις ακατάλληλων εφοριακών υπαλλήλών παραθέτει σε εγκύκλιό του προς τις εφορίες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, για να προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που θα υποστούν όσοι υποπίπτουν σε πειθαρχικά παραπτώματα ή καταχρώνται την εξουσία τους με πράξεις ή παραλείψεις.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις που επικαλείται ο Διοικητής ξεχωρίζουν:

- Υπάλληλος ΔΟΥ κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης επειδή εισέπραξε μερική καταβολή

οφειλής από φορολογούμενο, χωρίς να την πιστώσει στο μητρώο του φορολογούμενου. Τα λεφτά τα παρακράτησε για τον εαυτό του.

- Ο εκβιασμός επιχειρηματία από ελεγκτή Δ.Ο.Υ. να του καταβάλει ποσό ύψους 50.000 ευρώ προκειμένου να μην του καταλογίσει φορολογικές παραβάσεις οι οποίες επέσυραν πρόστιμα ύψους 500.000 ευρώ. Στον υπάλληλο επεβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης

- Υπάλληλος Δ.Ο.Υ. προσέρχεται το πρωϊ στην υπηρεσία υπογράφοντας στο σχετικό βιβλίο παρουσίας, τόσο για την προσέλευση όσο και για την αποχώρησή του. Στη συνέχεια αποχωρεί χωρίς άδεια από τον προϊστάμενό του. Άλλες φορές, υπάλληλος υπογράφει για την προσέλευση, στη συνέχεια αποχωρεί από το γραφείο και επιστρέφει το μεσημέρι για να υπογράψει για ...την αποχώρησή του, χωρίς να προσφέρει τις υπηρεσίες που ο προϊστάμενός του του έχει αναθέσει. Επιπλέον απουσιάζει σχεδόν καθημερινά χωρίς άδεια του προϊσταμένου. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να διωχθεί πειθαρχικά για τα παραπτώματα α) της μη τήρησης του ωραρίου, β) της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων του και γ) της άρνησης ή παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας

- Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. έχοντας πρόσβαση στο σύστημα Taxis και σε φορολογικά στοιχεία φορολογουμένων εκτός της αρμοδιότητάς του, χορηγούσε σε τρίτα πρόσωπα μέσω e-mails, πληροφορίες και στοιχεία φυσικών ή νομικών προσώπων, όπως τις διευθύνσεις τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο, τις πηγές των εισοδημάτων τους, στοιχεία διαχειριστών και ομορρύθμων εταίρων στις περιπτώσεις εταιρειών κλπ.

- Προϊστάμενος του Τμήματος Εσόδων μίας Δ.Ο.Υ. εξέδωσε παρανόμως, κάνοντας χρήση του κωδικού Taxis και τη σφραγίδα άλλης υπαλλήλου, δύο αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας (Α.Φ.Ε.) σε δύο συγγενικά της πρόσωπα τα οποία είχαν συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 180.000 € ο πρώτος και 6.000 € ο δεύτερος, βεβαιωμένες σε άλλη Δ.Ο.Υ. και παρότι ήταν υπόχρεοι δεν είχαν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και δηλώσεις Φ.Π.Α.

- Υπάλληλος ΔΟΥ κρίθηκε ένοχος δωροληψίας επειδή ζήτησε χρήματα με σκοπό να μην καταχωρίσει φορολογική παράβαση εταιρείας που είχε υποβληθεί σε έλεγχο για την μη έκδοση απόδειξης πώλησης αγαθών. Η ποινή που επιβλήθηκε ήταν δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

- Υπάλληλοι ΔΟΥ κρίθηκαν ένοχοι ο ένας για απόπειρα εκβίασης κατ' επάγγελμα και παθητική δωροδοκία και ο άλλος για απλή συνέργεια στις ανωτέρω πράξεις επειδή εκβίαζαν επιχειρηματία κατά τον έλεγχο της επιχείρησης να τους δώσει χρηματικό ποσό, το οποίο και έλαβαν, προκειμένου να μην του καταλογίσουν φορολογικές παραβάσεις που διαπίστωσαν. Η ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν έξι χρόνια κάθειρξη και αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τρία έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, την ΑΑΔΕ απασχολεί και το περιστατικό με τον εφοριακό στη Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου, που εμφανίζεται σε φωτογραφία να λύνει... σταυρόλεξο, την ώρα που στο Μητρώο υπάρχει μεγάλη ουρά, καθώς ο Διοικητής ζήτησε να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια του δημοσιεύματος κι αν ισχύει, τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες.

Για τις περιπτώσεις αυτές, η εγκύκλιος ορίζει ότι οι υπάλληλοι θα υφίστανται τις ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις που προβλέπονται και, αν θεωρούν ότι αδικούνται, θα προσβάλουν τις αποφάσεις στα δικαστήρια.

Για την Αστική ευθύνη πάντως των υπαλλήλων, εν σχέσει με την αποκατάσταση τυχόν ζημίας που προξένησαν με πράξη ή παράλειψή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η εγκύκλιος ορίζει ότι «κατ' αρχήν οι υπάλληλοι δεν υπέχουν άμεση αστική ευθύνη απέναντι στους πολίτες για τυχόν ζημία που τους προξένησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Και συμπληρώνει ότι με βάση τη νομοθεσία ​ ​«η ευθύνη των υπαλλήλων είναι μόνον έμμεση, δηλαδή το Δημόσιο δύναται, αφού αποκαταστήσει τη ζημία που προκλήθηκε σε πολίτη από πράξεις ή παραλείψεις υπαλλήλων του, να αναχθεί στη συνέχεια κατά αυτών των υπαλλήλων».

Keywords
Τυχαία Θέματα