«Μαύρη επέτειος»: Πώς ένας χρόνος Capital Controls μάς στοίχισε 100 δισ. ευρώ
Του Κωστή Πλάντζου
Τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν οι ζημιές για την ελληνική οικονομία, έναν χρόνο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) στις ελληνικές τράπεζες.
Φυγή καταθέσεων, κατακρήμνιση του τραπεζικού κλάδου και νέα ανακεφαλαιοποίηση, πλήρης απαξίωση των χρηματιστηριακών αξιών, νέα δάνεια με νέο
Και μπορεί τα νοικοκυριά που πριν ένα χρόνο σχημάτιζαν ουρές έξω από τράπεζες και πρατήρια βενζίνης να συνεχίζουν να ζουν με όριο αναλήψεων τα 60 ευρώ ημερησίως ή 420 ευρώ την εβδομάδα, αλλά η πραγματική ζημιά θα ήταν ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερη αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων, που υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη αποτροπής της πλήρους κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και της χώρας, λόγω της μαζικής φυγής καταθέσεων, της αποεπένδυσης και της κρίσης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
«Δισεκατομμύρια» πληγές
Τι άλλαξε και τι έχασαν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, από την 28η Ιουλίου πέρυσι εξαιτίας του δημοψηφίσματος και των capital controls στα οποία οδήγησε; Αν και δεν υπάρχει κάποια συνολική επίσημη καταγραφή, οι απώλειες είναι μετρήσιμες:
- Σχεδόν 40 δισ. ήταν οι απώλειες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Ουσιαστικά εξανεμίστηκαν 25 δισ. για το δημόσιο από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση. Οι τιμές των μετοχών κατέρρευσαν και οι μικροεπενδυτές έχασαν αξίες τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ, που για πολλούς ήταν το τελευταίο αποκούμπι τους. Το ελληνικό δημόσιο πήρε νέο δάνειο 6 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει ξανά τις ελληνικές τράπεζες, που επιβαρύνουν όλους τους Έλληνες φορολογούμενους.
- Μέχρι και 25 ή 30 δισ. ευρώ (δηλαδή το 33% από το διαπραγματεύσιμο χρέος των 80 δισ. της χώρας) εκ των οποίων τουλάχιστον 4-5 σε ένα χρόνο, θα μπορούσε να αντλήσει η χώρα μας, εκμεταλλευόμενη την παροχή ρευστότητας 1 τρισ. ευρώ που ξεκίνησε να διαθέτει από πέρυσι η ΕΚΤ στα κράτη της ευρωζώνης. Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ ρίχνει χρήμα 60 δισ. ευρώ στην ευρωζώνη, από τα οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί η Ελλάδα. Από τον Ιανουάριο του 2015 όμως ο Μάριο Ντράγκι είχε ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από το QE, αν βρεθεί εκτός του προγράμματος διάσωσης –όπως συνέβη στις 30 Ιουνίου πέρυσι. Ένα χρόνο αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, συζητείται και πάλι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όπως οι άλλες χώρες, όχι όμως πριν το φθινόπωρο. Άλλα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο (2015-2016) η ελληνική οικονομία από την διακοπή του waiver, αλλά η κυβέρνηση το υπολογίζει ήδη σαν ετήσιο όφελος από το 2016 και μετά, λόγω της επαναφορά του που μόλις την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε.
- Τουλάχιστον 2 δισ. (από τα συνολικά 9 δισ. ευρώ) δεν επέστρεψαν στην χώρα μας από τις ευρωπαϊκές τράπεζες (ANFA's και SNP's) επειδή δεν ολοκληρώθηκε ομαλά το ελληνικό πρόγραμμα που έληξε στις 30 Ιουνίου (το δημόσιο εισέπραξε φέτος περίπου μισό δισ. μόλις από επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα τα οποία έλαβε τον Απρίλιο από την ΤτΕ μόνον).
- Μείωση (αντί για αύξηση) του ΑΕΠ έως και 21 δισ. ευρώ που έγιναν «καπνός» από πέρυσι μέχρι εφέτος και θα λείψουν από την ελληνική οικονομία. Ενώ δηλαδή οι προβλέψεις της Κομισιόν προεξοφλούσαν ότι το ΑΕΠ της χώρας ως το τέλος του 2016 θα έφτανε στα 196 δισ. ευρώ, καθώς μέχρι και τα μέσα του 2015 καταγράφονταν αυξητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, από την ημέρα του δημοψηφίσματος ανατράπηκαν όλα. Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα «προσγειωθεί» φέτος στα 175 δισ. ευρώ –και με την αισιόδοξη παραδοχή μάλιστα ότι από μεθαύριο 1ης Ιουλίου και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα καταγραφούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ελληνική Οικονομία.
- Τουλάχιστον 3 δισ. έχασε το 2015 η ελληνική ναυτιλία, όπως αναλύεται στην τελευταία έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ. Το 2014 οι καθαρές εισπράξεις υπηρεσιών διαμετακομιστικού εμπορίου της χώρας ήσαν 8,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 μειώθηκαν σε 6 δισ. (-29,5% ή 1,4% του ΑΕΠ). Μάλιστα, η σύγκριση της εξέλιξης των εσόδων σε σχέση με το 2014 δεν λαμβάνει υπόψη το πώς θα εξελίσσονταν δυνητικά τα έσοδα το 2015, με βάση τους παράγοντες που τα προσδιορίζουν, εάν απουσίαζαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Για το 2015, οι εισπράξεις σύμφωνα με τους προσδιοριστικούς τους παράγοντες, χωρίς την επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων εκτιμάται πως θα έφταναν στα 9 δισ. ευρώ, αντί 6 δισ. ευρώ που τελικά πραγματοποιήθηκαν. Προκύπτει έτσι ότι η επίπτωση των κεφαλαιακών ελέγχων στις καθαρές εισπράξεις υπολογίζεται στο ποσό των 3,037 εκατ. ευρώ ή στο 1,7% του ΑΕΠ για το 2015.
- Το Χρηματιστήριο της Αθήνας από τις 26 Ιουνίου πέρυσι (και αφού έκλεισε για δύο μήνες) έφτασε να χάνει μέχρι και 45% της αξίας του, ενώ από τις 800 μονάδες τότε, τώρα ο Γενικός δείκτης «φλερτάρει» με τις 500 μονάδες (λόγω Brexit ). Συνολικά χάθηκαν πάνω από 30 δισ. από όλες τις μετοχές και πλέον τα 2/3 των μετοχών ανήκουν σε ξένους επενδυτές.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς Podemos;
- Βρετανία: Πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος
- Βρετανία: Αυξήθηκε η ζήτηση για ιρλανδικά διαβατήρια μετά το Brexit
- Γήπεδα «οάσεις» χτίζουν στο Κατάρ
- Κυρ. Μητσοτάκης: Θα ανοίξω θέμα εκλογικού νόμου εφόσον έχει ψηφιστεί η εγκληματική απλή αναλογική
- Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΡΩΣΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
- Σκληρός ο Σόιμπλε στη Βρετανία: Να φύγετε γρήγορα – “Λυπάμαι” δήλωσε ο Ντράγκι
- EURO 2016: Παραιτήθηκε ο Χότζσον
- Αυστριακός καγκελάριος: Πρέπει να γίνει συγκροτημένη συζήτηση για τα επόμενα βήματα μετά το Brexit
- «Μαύρη επέτειος»: Πώς ένας χρόνος Capital Controls μάς στοίχισε 100 δισ. ευρώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Αυστριακός καγκελάριος: Πρέπει να γίνει συγκροτημένη συζήτηση για τα επόμενα βήματα μετά το Brexit
- «Μαύρη επέτειος»: Πώς ένας χρόνος Capital Controls μάς στοίχισε 100 δισ. ευρώ
- Fitch: Υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας στο ΑΑ
- Οι πληγέντες αγρότες της Αρκαδίας ζητούν αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών στον ΟΓΑ
- Τελευταία Νέα New Money
- «Μαύρη επέτειος»: Πώς ένας χρόνος Capital Controls μάς στοίχισε 100 δισ. ευρώ
- Οι πληγέντες αγρότες της Αρκαδίας ζητούν αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών στον ΟΓΑ
- Αυστριακός καγκελάριος: Πρέπει να γίνει συγκροτημένη συζήτηση για τα επόμενα βήματα μετά το Brexit
- Fitch: Υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας στο ΑΑ
- Χρ. Λαμπρίδης: Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε ιδιωτικοποιήσει τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης
- Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου ο Dow Jones
- Ντράγκι: «Θλίψη» για την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.
- ΟΓΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για κοινωνικό τουρισμό
- Χούμπνερ: Μπορεί να καταργήσουμε τα αγγλικά από επίσημη γλώσσα της ΕΕ μετά το Brexit
- Σπίρτζης: Έως το Μάρτιο του 2017 η ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητόδρομων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Άστατος ο καιρός - Συννεφιά και υψηλές θερμοκρασίες
- Στην Ημαθία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
- Τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας
- Στο επίκεντρο της πίεσης το ΚΚΕ
- Πέμπτη μέρα μάχη με τις φλόγες
- Θρίλερ διαρκείας στην Ισπανία - Νέο πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές
- Πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα λόγω Brexit «βλέπει» αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ
- Brexit: Αύξηση της ζήτησης για... ιρλανδικά διαβατήρια
- Ψίθυροι: Επιστροφή κεφαλαίου με επανεπένδυση σε αμοιβαίο