Με 9μηνη καθυστέρηση η λειτουργία του Φορέα Ακινήτων – Τι πρέπει να γνωρίζουν τα ευάλωτα νοικοκυριά

Με 9μηνη καθυστέρηση θα τεθεί τελικά σε λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στον οποίο θα «περνούν» οι πρώτες κατοικίες των ευάλωτων δανειοληπτών, στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Νόμου.

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα που γνωστοποίησε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ζήτημα του Φορέα δεν αναμένεται να έρθει στην Βουλή νωρίτερα από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2022 έναντι αρχικής δέσμευσης για τα τέλη Μαρτίου του ίδιου έτους. «Η διαδικασία για τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και

Επαναμίσθωσης Ακινήτων έχει καθυστερήσει περαιτέρω, αν και αυτό δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις αρχές, το τελευταίο βήμα, ήτοι η επικύρωση της διαδικασίας επιλογής από το κοινοβούλιο, δεν αναμένεται πλέον να διεξαχθεί νωρίτερα από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2022, δηλαδή με καθυστέρηση εννέα μηνών συγκριτικά με την προηγούμενη συμφωνηθείσα ημερομηνία (τέλος Μαρτίου του 2022)», τονίζεται στην 12η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης και προστίθεται: «Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναμένεται να ξεκινήσει έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2021 και πρόκειται να ολοκληρωθεί, με την προεπιλογή των επιλέξιμων υποψηφίων, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2022, ενώ θα ακολουθήσει η διεξαγωγή του ανταγωνιστικού διαλόγου και της φάσης υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Πτωχευτικού Νόμου οι διαδικασίες για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών υπό τον Φορέα θα ξεκινήσει μόλις αυτός καταστεί λειτουργικός».

Όσον αφορά στο ενδιάμεσο καθεστώς, όπως είχε γράψει το newmoney, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην πρόταση τραπεζών και servicers για την καταβολή μιας ελάχιστης δόσης που θα έχει χαρακτήρα μισθώματος και θα επιδοτείται από το κράτος, ύψους από 70 ευρώ – 210 ευρώ, βάσει οικογενειακής κατάστασης, οικονομικών και περιουσιακών κριτηρίων, γεγονός που θα έβαζε «φρένο» στους πλειστηριασμούς των ακινήτων των ευάλωτων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, πάντως, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο υποστηρίζεται πλέον από την σχετική ηλεκτρονική υποδομή, με μοναδική εξαίρεση την πλατφόρμα της έγκαιρης προειδοποίησης που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται να βγει στον… αέρα την 1η Δεκεμβρίου του 2021.

Όσον αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, αυτός έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον, με 35.753 αιτήσεις να έχουν υποβληθεί από τις αρχές Οκτωβρίου του 2021, αλλά μόνον 512 ή το 1,5% εξ αυτών είχαν οριστικοποιηθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή. «Η πλειονότητα αφορούσε τουλάχιστον σε ένα καταγγελθέν δάνειο προς πιστωτικό ίδρυμα, αν και περίπου το 9% των αιτήσεων συνδέονταν με δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 30 ημερών. Στο σύνολο, οι πρώτες ενδείξεις από τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού φαίνεται θετικός, ενώ ο κίνδυνος κατάχρησης δείχνει να περιορίζεται προς το παρόν», σημειώνεται στην έκθεση.

Με αργό ρυθμό η εκκαθάριση των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη

Στην διαπίστωση πως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη προχωρά μεν, με αργό ρυθμό δε, προχωρά η Ευρωπαική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι αρχές προετοιμάζονται για τη λήψη σχετικών μέτρων, προκειμένου να υποστηρίξουν τη διαδικασία, με σκοπό αυτή να ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό εντός του 2022, κάτι που παραμένει πρόκληση. «Τα τελευταία στοιχεία που ελήφθησαν από τις αρχές επιβεβαιώνουν ότι η επεξεργασία των υποθέσεων προχωρά, ουσιαστικά φιλτράροντας τις μη επιλέξιμες αιτήσεις, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τον αρχικά αναμενόμενο. Έως τις 30 Οκτωβρίου του 2021 είχαν υποβληθεί 49.031 αιτήσεις, εκ των οποίων 39.739 επικυρώθηκαν στη συνέχεια και σε 9.552 ή στο 19,5% του συνόλου ανατέθηκε νέα ημερομηνία ακρόασης. Από αυτές περίπου το 60% έχει οριστεί να εκδικαστεί εντός του τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2021, ενώ οι υπόλοιπες κατά κύριο λόγο στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024», τονίζεται.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο μεγάλος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων που δεν έχουν ακόμη λάβει ημερομηνία ακρόασης αποδίδεται εν μέρει σε λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, αλλά κυρίως είναι απόρροια της περιορισμένης ικανότητας των δικαστηρίων να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις. «Συνολικά, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 υπάρχουν 61.798 εκκρεμείς υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που εκδικάστηκαν, αλλά εκκρεμεί η οριστική απόφαση.

Για την αντιμετώπιση χρόνιων ανεπαρκειών στις υποδομές ή/και στελέχωσης οι αρχές ανέφεραν ότι βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός σχεδίου δράσης για αποσπάσεις δικαστών, προκειμένου να επιταχύνουν τις διαδικασίες διεκπεραίωσης από τα δικαστήρια, οι οποίες θα υποβληθούν για έγκριση από τις οικείες δικαστικές αρχές και θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2022, επιτρέποντας την εκκαθάριση των υποθέσεων σε μεγάλο βαθμό εντός του 2022. Επιπλέον, προκειμένου να διευκολυνθεί η παρακολούθηση νέων ημερομηνιών ακροάσεων οι αρχές εξέδωσαν υπουργική απόφαση, καθιστώντας υποχρεωτική την αποστολή πληροφοριών σχετικά με τις ημερομηνίες ακρόασης στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι αρχές δεσμεύτηκαν να παρέχουν ενημερώσεις σε μηνιαία βάση σχετικά με την πρόοδο της εκκαθάρισης των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη», τονίζεται.

Πλειστηριασμοί: Στις τράπεζες και πάλι η πλειονότητα των ακινήτων

Σε επαναλειτουργία τίθεται η «μηχανή» των πλειστηριασμών, με την Κομισιόν, ωστόσο, να διαπιστώνει πως η πλειονότητα των ακινήτων συνεχίζει να καταλήγει στις τράπεζες παρά το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που της παρείχαν οι αρχές, σχεδόν το 40% των 5.561 ηλεκτρονικών δημοπρασιών που είχαν προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ολοκληρώθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες ανεστάλησαν. Ένας πολύ μικρός αριθμός δημοπρασιών ακυρώθηκε. Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 (το οποίο περιλαμβάνει την ανάπαυλα του Αυγούστου), 3.414 από 4.600 προγραμματισμένους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ολοκληρώθηκαν, 1.163 ανεστάλησαν και 23 ακυρώθηκαν. «Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση επιτυχημένων ηλεκτρονικών δημοπρασιών η πλειονότητα των δημοπρατούμενων ακινήτων εξακολουθούν να καταλήγουν στις τράπεζες και στα χαρτοφυλάκια ακινήτων των servicers, παρά τις ενδείξεις αύξησης του ενδιαφέροντος από τρίτους», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Οι εργασίες για την εισαγωγή βελτιώσεων στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών συνεχίζονται. Οι δύο ομάδες εργασίας που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να παραδώσουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης έως τον Ιανουάριο του 2022. Η αναφορά τους θα περιλαμβάνει, επίσης, μία λίστα με δυνατότητες που είναι ήδη διαθέσιμες, αλλά επί του παρόντος μη λειτουργικές λόγω της έλλειψης online πληροφοριών (κυρίως σχετικά με το ενεργειακό πιστοποιητικό ακινήτων και τις αυθαιρεσίες) μαζί με χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίησή τους το συντομότερο δυνατόν».

Η κυβέρνηση φέρεται να ενημέρωσε την Κομισιόν για την ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που επιτρέπει στους συμβολαιογράφους να λαμβάνουν πληροφορίες από τους συλλόγους των μηχανικών σχετικά με οικοδομικές παραβάσεις και άλλα τεχνικά δεδομένα που ενδιαφέρουν τον υποψήφιο αγοραστή, καθώς και από τους δήμους και τα κτηματολογικά γραφεία. Η επίμαχη πλατφόρμα «τρέχει» σε πιλοτική βάση και αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος Νοεμβρίου του 2021.

Τέλος, οι αρχές ανέφεραν την ανάπτυξη και μίας πλατφόρμας συγκέντρωσης και παροχής πληροφοριών στους δικαστικούς επιμελητές, προκειμένου αυτοί να καθορίσουν την τιμή των κατασχεθέντων ακινήτων και στους συμβολαιογράφους που εμπλέκονται σε διαδικασίες εκτέλεσης. «Επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αυτής της πρωτοβουλίας θα δοθούν στο επόμενο report», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Οι εξελίξεις για το ΤΧΣ

«Προχωρούν οι συζητήσεις για το μέλλον του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), για το οποίο οι ελληνικές αρχές αναμένουν την τροπολογία που θα εγκριθεί αργότερα εντός του έτους». Αυτό σημειώνει η Κομισιόν, προσθέτοντας πως η μεταρρύθμιση αναμένεται να επικεντρωθεί στη διάρκεια, τη διακυβέρνηση, την στρατηγική αποεπένδυσης και τα ειδικά δικαιώματα του Ταμείου. Και καταλήγει: «Η πρόσφατα εγκριθείσα τροποποίηση του άρθρου 27 του ν. 4172/2013 θα διευκολύνει περαιτέρω τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αποφάσεις για το μέλλον του ΤΧΣ θα ληφθούν έως τα μέσα του 2022».

Διαβάστε ακόμα:

Noval Property: Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια του «πράσινου» ομολόγου των €120 εκατ. – Επενδύσεις €316 εκατ.

ΕΝΦΙΑ: Με εκπτώσεις και με δόσεις το 2022

Άλλαξαν χέρια ακίνητα «φιλέτα» στο Γκάζι σε πλειστηριασμό-θρίλερ

Keywords
Τυχαία Θέματα
9μηνη, Φορέα Ακινήτων –,9mini, forea akiniton –