Με το μοντέλο της Atlantic Bank της ΕΤΕ στις ΗΠΑ, η διαχείριση των επισφαλών δανείων

Οι τραπεζίτες βρήκαν τον τρόπο ώστε να μην πουληθούν τα κόκκινα δάνεια σε αλλότρια συμφέροντα

του Δημήτρη Παφίλα

Το δοκιμασμένο μοντέλο διαχείρισης "κόκκινων" δανείων - από την Εθνική τράπεζα στις ΗΠΑ- θα χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν στην δημιουργία 4 εσωτερικών "κακών" τραπεζών.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργείται μια εσωτερική "κακή" τράπεζα στην οποία θα συμμετάσχουν με το μεγαλύτερο ποσοστό η τράπεζα που έχει τα δάνεια, ένα ποσοστό θα κατέχει ένα fund.

Στην συνέχεια, η τελευταία θα λαμβάνει από την τράπεζα ένα δάνειο για να χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο. Το fund που θα συμμετάσχει στην κακή τράπεζα θα προχωρεί στην διαχείριση των "κόκκινων" δανείων. Εφόσον η διαχείριση προχωρεί κανονικά και αποπληρωθεί το δάνειο προς την τράπεζα, τότε ότι κέρδος βγει από την διαχείριση , θα αποτελεί το κέρδος του credit fund.

Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές διοικήσεις διατηρούν υπό τον απόλυτο έλεγχο τους τα κόκκινα δάνεια, και δεν υπάρχει η πιθανότατα, τα κόκκινα δάνεια να παραδοθούν σε ξένα και αλλότρια συμφέροντα.

To μοντέλο της Εθνικής για την Atlantic bank στη Νέα Υόρκη

Πως είχε λειτουργήσει το μοντέλο της Εθνικής Τράπεζα στις ΗΠΑ; Η Εθνική Τράπεζα διέθετε την Τράπεζα Atlantic στη Νέα Υόρκη – η οποία είχε προχωρήσει σε διάφορες χρηματοδοτήσεις.

Για την διαχείριση των επισφαλών δανείων δημιουργήθηκε μια νέα εταιρεία στην οποία συμμετείχαν η Εθνική με ποσοστό 99% και 1% η Atlantic 960 Corporation ( θυγατρική της Atlantic ). Tην διαχείριση των "κόκκινων" δανείων ανέλαβε η Worthigton limited Partner.

H νέα εταιρεία έλαβε από την Εθνική ένα δάνειο περίπου 7,1 εκατ. ευρώ και αφού προχώρησε στην διαχείριση ή πώληση των επισφαλών χορηγήσεων αποπλήρωσε το δάνειο προς την Εθνική Τράπεζα το 2000.

Keywords
Τυχαία Θέματα