Με το «όχι» των οπτικών ξεκινά η χορήγηση γυαλιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Στο... σκοτάδι βρίσκονται από σήμερα – και θα βρίσκονται επ' αόριστον- οι 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά την κάλυψή τους για γυαλιά οράσεως και άλλα οπτικά είδη, παρά το γεγονός ότι ξεκινά επισήμως η νέα διαδικασία για τη χορήγηση των οπτικών ειδών και την αποζημίωσή τους με βεβαίωση πληρωμής (voucher).

Ο Οργανισμός με εγκύκλιό του ενεργοποιεί την

υπουργική απόφαση ΕΑΛΕ/Γ.Π.46633/15-06-2018, η οποία ορίζει επακριβώς τη διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών και εισάγει το νέο μέτρο της έκδοσης voucher αξίας 100 ευρώ από τον οφθαλμίατρο για τον ασφαλισμένο. Ένα μέτρο ωστόσο το οποίο υλοποιήθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών των οπτικών καταστημάτων, οι οποίοι εξέφραζαν αρχικά επιφύλαξη και τελικά άρνηση, από τα μέσα του 2017 που είχε τεθεί ως πρόταση.

Με ανακοίνωσή τους, οι οπτικοί μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) δήλωσαν, «απαντώντας» στον ΕΟΠΥΥ πως δεν θα λαμβάνουν τα voucher, πως έχουν λυγίσει οικονομικά έπειτα από 8 χρόνια άγριας λιτότητας και πως δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις τους για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ - ο Οργανισμός θα τους πληρώνει σε διάστημα 60 ημερών για τα voucher που θα καταθέτουν.

Τι ίσχυε μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου

Μέχρι και χθες οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούσαν να αγοράζουν γυαλιά με ηλεκτρονική συνταγή από οφθαλμίατρο πληρώνοντας όλη την αξία του είδους στο κατάστημα οπτικών και καταθέτοντας στη συνέχεια την απόδειξη στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ. Βάσει του Κανονισμού Παροχών οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ανανεώνουν τα γυαλιά τους κάθε τέσσερα χρόνια και τους δικαιολογείται δαπάνη ύψους έως και 100 ευρώ.

Ωστόσο, η διαδικασία της αποζημίωσης ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα – η αναμονή για την εξόφληση και την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων ξεπερνούσε τους 12 μήνες. Κατά μέσο όρο υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα 30.000 αιτήματα για αποζημιώσεις οπτικών ειδών.

Τι ισχύει από 1ης Οκτωβρίου

Πλέον οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο την ηλεκτρονική γνωμάτευση για το οφθαλμικό πρόβλημα και τη σχετική βεβαίωση πληρωμής για το είδος που πρέπει να λάβουν. Με αυτά τα δύο έντυπα θα απευθύνονται σε ελεγκτή γιατρό για έγκριση και στη συνέχεια σε κατάστημα οπτικών όπου θα δίνουν το voucher και θα παίρνουν τα οπτικά τους. Τη διαφορά από τη συνολική αξία θα την καταβάλλουν οι ίδιοι.

Στην εγκύκλιο του Οργανισμού που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος, κ. Τάκης Γεωργακόπουλος διευκρινίζεται πως ηλεκτρονικές γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνονται δεκτές μαζί με τα αιτήματα αποζημίωσης των δικαιούχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η πραγματικότητα που θεωρείται βέβαιον ότι θα βιώσουν οι εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ είναι πως θα πηγαίνουν στα καταστήματα οπτικών και θα δίνουν τα voucher, πλην όμως οι ιδιοκτήτες όπως έχουν δηλώσει ξεκάθαρα σε όλους τους τόνους δεν θα τα αποδέχονται. Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), μάλιστα, στην ανακοίνωσή της ζητεί από τους ασφαλισμένους «να δείξουν κατανόηση και αλληλεγγύη σε έναν κλάδο ο οποίος προστατεύει τη δημόσια υγεία».

Στην πράξη οι ασφαλισμένοι θα διαπιστώσουν πως έχουν μία επιλογή: να πληρώνουν μόνοι τους τα γυαλιά τους ή άλλο οπτικό είδος που θα χρειαστούν. Στην πράξη δηλαδή θα λειτουργούν χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Η απόδειξη της δαπάνης που θα παίρνουν από τα καταστήματα οπτικών δεν θα έχει πλέον κανένα αντίκρισμα στις ΠΕΔΙ οι οποίες δεν θα δικαιούνται να λαμβάνουν τα σχετικά παραστατικά ούτε και να αποζημιώνουν. Τον περασμένο Φεβρουάριο που είχε ανακοινωθεί η διαδικασία από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφερόταν πως λίγες δεκάδες οπτικά καταστήματα είχαν συμφωνήσει να δέχονται τα voucher, πλέον όμως σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αποσυρθεί από τη συμφωνία ακόμη και οι λίγοι αρχικοί.

Τι ορίζει η εγκύκλιος για τα καταστήματα

Τα καταστήματα οπτικών θα πρέπει να αποκτήσουν λογαριασμό συναλλαγής με τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή κωδικούς ΔΑΠΥ, προκειμένου να συνδέονται από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr).

Συγκεκριμένα, στον σύνδεσμο “Επαγγελματίες” - “Ηλεκτρονικές υπηρεσίες παρόχων υγείας” - “eΔΑΠΥ” - “Πιστοποίηση Ιατρών και Παρόχων”, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν “Εγγραφή Χρήστη”, εκτυπώνοντας παράλληλα και το σχετικό παραστατικό εγγραφής.

Ο νόμιμος εκπρόσωπος του καταστήματος παραλαμβάνει τον κλειδάριθμο από οποιαδήποτε Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ, με την προσκόμιση των ακόλουθων δικαιολογητικών:

Του παραστατικού εγγραφής, το οποίο και έχει εκτυπώσει κατά την “Εγγραφή Χρήστη”.

Της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος οπτικών ειδών και τμήματος φακών επαφής.

Των στοιχείων υγειονομικού υπεύθυνου (αριθμός Πρωτοκόλλου Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος - Ημερομηνία).

Τα παραπάνω δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν με την προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Τι απαντούν οι οπτικοί

«Θα δεχόμαστε ‘’χαρτιά’’ αντί χρημάτων, αλλά υποχρεωτικά θα πληρώνουμε μετρητά όλα τα πάγια έξοδα. Δεν θα ξέρουμε πότε θα πληρωνόμαστε από τον ΕΟΠΥΥ. Θα εισπράττουμε μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος ενώ εμείς θα φορολογούμαστε για όλο το ποσό» αναφέρει, μεταξύ άλλων, αιτιολογώντας την απόφασή της η Ομοσπονδία. Όπως εξηγεί, περαιτέρω, ο ΕΦΚΑ οφείλει στα μέλη της ληξιπρόθεσμα από το 2011, τονίζοντας ότι σε συνθήκες παρατεταμένης λιτότητας τυχόν αποδοχή των voucher θα σημάνει μαζικά «λουκέτα» των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου.

«Αξιώνουμε: άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ προς τους συναδέλφους Οπτικούς, διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί λύση η οποία θα εξυπηρετεί και τον ασφαλισμένο, αλλά θα προστατεύει και τις επιχειρήσεις μας. Έως να γίνει αυτό να ισχύει το παλαιό καθεστώς πληρωμής» καταλήγει η ΠΕΟΟ.

Η δαπάνη για τα γυαλιά των ασφαλισμένων

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η ετήσια δαπάνη για τα γυαλιά οράσεως και τα συναφή οπτικά είδη των ασφαλισμένων ήταν περί τα 47 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό της κλειστής δαπάνης για οπτικά στρογγυλοποιήθηκε προς τα πάνω, στα 50 εκατ. ευρώ, με βάση τον επιπολασμό των οφθαλμικών προβλημάτων στην Ελλάδα αλλά και τη δαπάνη των προηγούμενων χρόνων.

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρήθηκε να αντικρουστεί – αλλα χωρίς αποτελεσμα - το επιχείρημα των οπτικών πως θα αναγκάζονται να επιστρέφουν χρήματα από την υπέρβαση της δαπάνης, όπως και οι άλλοι πάροχοι του Οργανισμού, καθώς δεν εξαρτάται από αυτούς η συνταγογράφηση των γυαλιών παρά μόνο η εκτέλεση της συνταγής.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα