Με βέτο στο Brexit απειλούν οι χώρες του Βίσεγκραντ

Με βέτο στο Brexit απειλούν η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία αν η συμφωνία που θα επιτευχθεί με την Ε.Ε. περιορίζει την πρόσβαση των πολιτών τους στην αγορά εργασίας της Βρετανίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρόμπερτ Φίτσο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να κρατήσει μόνο όσα θέλει

από την Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι οι βασικές ελευθερίες της Ένωσης πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.

Μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας του Βίσεγκραντ, που έχει αναβιώσει τους τελευταίους μήνες, είπε ότι πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα των πολιτών τους όσον αφορά την εργασία στη Βρετανία.

«Οι χώρες του Βίσεγκραντ είναι ανένδοτες. Αν δεν δοθεί μια εγγύηση ότι οι πολίτες μας που εργάζονται και μένουν στην Βρετανία έχουν ίσα δικαιώματα, θα ασκήσουμε βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε» είπε χαρακτηριστικά.

Το θέμα αποτέλεσε το επίκεντρο της ατζέντας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα, την Παρασκευή. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δοθεί πρόσβαση στην ενιαία αγορά αν η Βρετανία δεν αποδεχθεί την ελευθερία κίνησης των πολιτών, μια από τις τέσσερις βασικές Αρχές της Ένωσης. Ωστόσο, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το θέμα του Brexit μόλις που συζητήθηκε.

Ένα άλλο βασικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν το προσφυγικό για το οποίο οι χώρες του Βίσεγκραντ έχουν επίσης κρατήσει κοινή (αρνητική) στάση.

Και οι τέσσερις χώρες αντιτίθενται στις προσπάθειες της Ε.Ε. να καταστήσει υποχρεωτική τη μετεγκατάσταση των προσφύγων κι αυτή η στάση έχει προκαλέσει «κόντρα» με τη Γερμανία, που έχει δεχτεί μεγάλο βάρος.

Μάλιστα, την Παρασκευή η Ουγγαρία άσκησε κριτική στη Γερμανία για την άρνησή της να δεχτεί ένα «ταβάνι» στον αριθμό προσφύγων που δέχεται η Ευρώπη.

Ο Ρ. Φίτσο από την πλευρά του δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα για το προσφυγικό, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι ικανοποιημένος που θα ενισχυθεί η ασφάλεια των συνορων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι χώρες του Βίσεγκραντ θα συνεχίσουν να κρατούν κοινή γραμμή, η οποία, όπως είπε, είναι κάποιες φορές πιο ρεαλιστική δεδομένης της κοινής τους διαδρομής μετά την διάλυση του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

«Αλλά δεν θα βρεθούμε ποτέ απέναντι στην Ε.Ε. Έχουμε τις κοινές μας θέσεις αλλά δεν πρόκειται να πιέσουμε για κάτι που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην Ένωση» έσπευσε να δηλώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα