Με υψηλούς τόνους και προσωπικές επιθέσεις η νέα «γραμμή» του Μαξίμου

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Οι υψηλοί προσωπικοί τόνοι στην αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με σημείο αιχμής την διαπλοκή και τη διαφθορά ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της παρουσίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πολύωρη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών. Η ένταση χτύπησε κόκκινο και θύμισε προεκλογική περίοδο, με τον κ. Τσίπρα να μεταφέρει την πολιτική κόντρα στο

πεδίο των σκανδάλων, μικρών ή μεγάλων, παλαιών ή και παλαιότερων, με σκληρές προσωπικές επιθέσεις και συνεχείς προσκλήσεις προς τον πρόεδρο της ΝΔ.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αναδείξει τα θέματα αυτά ως τα κυρίαρχα της πολιτικής ατζέντας, σε μία περίοδο που η κυβερνητική πολιτική δοκιμάζεται και τα νέα από τα μέτωπα της οικονομίας και της κοινωνίας δεν είναι και τα καλύτερα είναι πλέον εμφανής. Ακόμη και χθες άλλωστε, το eurogroup αρνήθηκε να εγκρίνει – έστω για τυπικούς περισσότερο λόγους – την καταβολή ολόκληρης της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, δίνοντας νέα παράταση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης! Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι όσο τα γκάλοπ είναι αρνητικά για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ και οι τάσεις στην κοινή γνώμη φανερώνουν μία δυναμική παγίωσης της διαφοράς υπέρ της ΝΔ τόσο θα υπάρχει πολιτική όξυνση από μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε να ανατραπούν αυτά τα δεδομένα. Επιπλέον η τακτική αυτή του κ. Τσίπρα αποδίδεται και στην προσπάθειά του να συσπειρώσει την κομματική βάση, ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζει την Πέμπτη και επιφυλάσσει μάλλον σκληρή κριτική για κυβερνητικές του κόμματος.

Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι μάλλον σαφής για την περίοδο αυτή και όχι μόνο: Θέλει να «στιγματίσει» τη ΝΔ ως το «κόμμα της διαφθοράς» και τον Κ. Μητσοτάκη ως τον «πολιτικό αρχηγό της διαπλοκής», σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο, «που δεν μας έχει κανένας στο τσεπάκι του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Έφτασε δε μέχρι του σημείου να καταγγείλει «διαρκή απόπειρα μεταμοντέρνου μιντιακού πραξικοπήματος με όπλο την προπαγάνδα», που κορυφώνεται εσχάτως σε συνεργασία όλων των δυνάμεων του «χρεοκοπημένου συστήματος». «Τρέχετε πίσω από χρεοκοπημένους καναλάρχες και εκδότες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δίνει μάχες οπισθοφυλακής τρέχοντας πίσω από χρεοκοπημένους καναλάρχες και εκδότες, γιατί αυτή είναι η τελευταία της ελπίδα, σημείωσε.

Πάντως σε πολλές περιπτώσεις το ύφος του χαρακτηρίστηκε απαξιωτικό για τους πολιτικούς του αντιπάλους, με πολλές προσβλητικές αναφορές, απόρροια και μίας αλαζονείας, οφειλόμενης μάλλον σε αμυντικά αντανακλαστικά και σε ένδειξη αδυναμίας.

Σε πολλά σημεία της συζήτησης, το κλίμα και το επίπεδο της αντιπαράθεσης θύμιζε μάλλον αμερικάνικο στιλ debate, με πολά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και ανηλεείς προσωπικές αιχμές, παρά μία κόντρα με παραδοσιακό ευρωπαϊκό τρόπο.

Επί της ουσίας η χθεσινή συζήτηση δεν προσέθεσε κανένα νεώτερο στοιχείο σε σχέση με την προηγούμενη ανάλογη συνεδρίαση της Βουλής για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, μόλις πριν λίγους μήνες. Με εξαίρεση το θέμα που προέκυψε με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και διάνθισε τη συζήτηση και ίσως το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που αρχίζει να μπαίνει στην κοινωνική και πολιτική ατζέντα, όλα τα άλλα θέματα είναι λίγο πολύ γνωστά στην κοινή γνώμη και πάντως πολυσυζητημένα: Τα δάνεια των κομμάτων, το σκάνδαλο Siemens, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, η υπόθεση Βγενόπουλου, οι μίζες στα εξοπλιστικά, η φοροδιαφυγή με τις διάφορες λίστες.

Μπαράζ προσωπικών επιθέσεων

Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, φτάνοντας να επικαλεστεί πολλές φορές ακόμη και το θέμα με το τηλεφωνικό κέντρο που είχε αγοράσει προ ετών ο τελευταίος από την Siemens! Προκάλεσε δε τον πρόεδρο της ΝΔ να παραδεχθεί εάν υπάρχει «σκάνδαλο Siemens» στην χώρα, κάτι με το οποίο που πάντως ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε πρόβλημα να συμφωνήσει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος παραγραφής εξαιτίας λαθών της σημερινής κυβέρνησης, η οποία επιπλέον δεν έκανε τίποτα επί 21 μήνες για να αλλάξει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του 2012, ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τη γερμανική εταιρία.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα αυτό, φτάνοντας να δώσει «ταυτότητες»: «Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων εσείς είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής» είπε στον κ. Μητσοτάκη, επιμένοντας στην εξής σύγκριση μεταξύ των δύο: «όταν ήμουν στις καταλήψεις, εσείς κ. Μητσοτάκη ξεκινάγατε τα δικά σας πολιτικά βήματα με την αρωγή του κ. Χριστοφοράκου και της Siemens».

Εξίσου επιθετικός ήταν ο κ. Τσίπρας προς τον πρόεδρο της ΝΔ και για το δάνειο που πήρε η εφημερίδα Κήρυκας των Χανίων της οικογένειας Μητσοτάκη, ενώ ήταν αιχμηρός και για την επαγγελματική πορεία του αντιπάλου του: «Δεν ξέρω κανένα αυτοδημιούργητο που μόλις έρχεται στην Ελλάδα αποκτά δουλειά στην Εθνική Τράπεζα με 15 χιλιάδες ευρώ το μήνα» επισήμανε.

Σημειωτέον ότι επιθετικός ήταν και με το ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γεννηματά, τόσο για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ, όσο και για τα εσωτερικά του Κινήματος, υποστηρίζοντας ότι την κατεύθυνση τη δίνει ο Ε. Βενιζέλος.

Τα τηλεοπτικά

Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός επιχείρησε να υπερασπιστεί κεντρικές επιλογές της κυβέρνησής του, όπως οι τηλεοπτικές άδειες. Επιτέθηκε με δριμύτητα στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, τον οποίο χαρακτήρισε υπόδικο, που «στέλνει δημοσιογράφους κασκαντέρ στη Ν. Υόρκη για να χρεώνουν ποτά στο δωμάτιο του Υπ. Επικρατείας και να απειλεί ότι όπως έριξε άλλες κυβερνήσεις έτσι θα ρίξει και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛ».

Αμυνόμενος για το θέμα Καλογρίτσα σημείωσε ότι «στον υποτιθέμενο "δικό μας καναλάρχη" συμπεριφερθήκαμε, όπως στο Mega, στο "Ε" και στο κανάλι του κ. Καρατζαφέρη: Μόλις εξέπεσε ένας όρος, έφυγε από τον διαγωνισμό».

Απάντησε ακόμη και στα όσα λέγονται για τον νέο υπερθεματιστή του διαγωνισμού, τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη: «Δεν ξέρω κανέναν λαγό που πληρώνει 20 εκατ. ευρώ και άλλα 40 εκατ. στη συνέχεια. Αν ξέρετε να μας το πείτε να πάμε για κυνήγι να κονομήσουμε σε αυτό τον τόπο» σημείωσε.

Απολογητικός για πλειστηριασμούς

Όταν πάντως η συζήτηση πήγε σε θέματα μείζονος σημασίας της κυβερνητικής πολιτικής ήταν μάλλον απολογητικός. Για παράδειγμα πήρε το λόγο επίμονα για να λειάνει τις εντυπώσεις από την επιφυλακτική απόφαση του eurogroup, ενώ για τους πλειστηριασμούς παρέθεσε στοιχεία, ισχυριζόμενος ότι στο παρελθόν γίνονταν πολλοί περισσότεροι από τους 500 που έχουν γίνει μέχρι τώρα επί της δικής του κυβέρνησης.

Και βεβαίως επιχείρησε να κλείσει την εκλογολογία, απαντώντας και σε σχετικό αίτημα του Κ. Μητσοτάκη: «Εκλογές δεν γίνονται κάθε τρεις και λίγο, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρά μόνο αν υπάρξει ζήτημα κυβερνητικής συνοχής. Εμείς όμως έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αρραγείς και ενωμένοι στα δύσκολα».

Keywords
Τυχαία Θέματα