Μείωση εισφορών και κεφαλαιοποιητικό πυλώνα ασφάλισης προτείνει το ΙΟΒΕ

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Mείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προτείνει το ΙΟΒΕ, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία συμπληρωματικής σύνταξης.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη του στην ημερίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος «Συντάξεις και Ανάπτυξη» το ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) πρότεινε τη δημιουργία υποχρεωτικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τους νέους συνταξιούχους που θα εγγυάται την καταβολή επικουρικής σύνταξης, ενώ

επεσήμανε ότι η μείωση των εισφορών θα εξασφαλίσει έως 100.000 νέες θέσεις εργασίας σε 5 χρόνια.

Ειδικότερα, η μελέτη προβλέπει να παραμείνουν οι εισφορές 20% υπέρ της κύριας ασφάλισης και οι σημερινές εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης 7% να αντικατασταθούν από εισφορές υποχρεωτικής ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα ύψους 3%.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέτας παραδέχτηκε ότι η αλλαγή αυτή θα δημιουργήσει «χρηματοδοτικό κενό» ύψους 1,8% του ΑΕΠ κατά την πρώτη πενταετία εφαρμογής του. Το κενό αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω της μείωσης των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση, την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων αλλά και από την αύξηση της απασχόλησης, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ή τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, τόνισε ότι η μείωση των εισφορών κατά 6% η οποία εφαρμόστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ δεν έφερε ανάπτυξη αλλά αντίθετα ελλείμματα στα ταμεία και ύφεση. «Η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει τις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες» συμπλήρωσε ενώ επέκρινε την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι η μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα κοστίσει το αστρονομικό ποσό των 120 δισ. ευρώ, από τα οποία 50 δισ. θα χρειαστούν για την καταβολή της νέας επικουρικής σύνταξης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι η ΝΔ δεν έχει σκοπό να «διαλύσει» τον ΕΦΚΑ και ότι θα συνεχίσει να εγγυάται για τις κύριες συντάξεις.

Υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τις εισφορές των υψηλών εισοδημάτων ώστε να δοθεί κίνητρο για το " επιχειρείν" ενώ τάσσεται υπέρ της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στο ασφαλιστικό ( δεύτερο και τρίτο πυλώνα) για την μεγαλύτερη απόδοση και την επένδυση των κεφαλαίων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου υπερασπίστηκε τον συνδυασμό του αναδιανεμητικού με το
κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκειμένου το κράτος να διασφαλίζει τη μίνιμουμ σύνταξη ενώ ο δεύτερος πυλώνας να διασφαλίζει τις συμπληρωματικές παροχές μέσω ενός pension fund με στόχο την επένδυση και τις υψηλότερες αποδόσεις. Ο κ. Σαρρηγεωργίου πρότεινε να μειωθεί ο ύψος των υποχρεωτικών εισφορών προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους επιχειρηματίες ενώ για την αξιοπιστία των ασφαλιστικών εταιριών τόνισε:

«180 χρόνια λειτουργεί η ασφαλιστική αγορά. Τα 'ατυχήματα' με θύματα ασφαλισμένους συνέβησαν γιατί δεν ασκούσε εποπτεία το κράτος. Αυτό έχει αλλάξει. Με το solvency II και την εποπτεία της ΤτΕ , έχουμε πλέον διαβατήριο αξιοπιστίας και διαφάνειας».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας τόνισε ότι οι εργοδοτικοί φορείς και η ΓΣΕΕ μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας , έχουν αποφασίσει τη σύσταση ταμείου για την καταβολή συμπληρωματικών παροχών. Οι φορείς περιμένουν τις αναλογιστικές μελέτες. Το ασφαλιστικό χωρίς κεφαλαιοποιητικό πυλώνα δεν είναι βιώσιμο ενώ για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα" κατέληξε ο κ. Φέσσας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος επέκρινε το ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, τονίζοντας ότι η αφαίμαξη του κράτους με τους φόρους και κυρίως τις εισφορές φτάνει στο 60% της αμοιβής. Τόνισε επίσης ότι ο νόμος είναι άδικος με τους υψηλόμισθους καθώς ασφαλισμένος μόνο 15 έτη, λαμβάνει ως σύνταξη το 78% του μισθού του ενώ ο υψηλόμισθος δεν παίρνει ούτε το 40%.

Keywords
Τυχαία Θέματα