Μερική αμνηστία υπόσχεται ο Τρ. Αλεξιάδης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων απ' το εξωτερικό

Η Ελλάδα καλεί τους πολίτες της να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια που έχουν κρυμμένα στην Ελβετία και σε άλλους ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς υποσχόμενη μερική αμνηστία.

Καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να διορθώσει το ταλαιπωρημένο τραπεζικό σύστημα και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, προετοιμάζει νομοσχέδιο που θα παρέχει κίνητρα για την εθελοντική δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων στο εξωτερικό. Η νομοθεσία θα απαλλάσσει από πρόστιμα και κάποιες χρεώσεις αυτούς που σπεύσουν να δηλώσουν τα εισοδήματα. Αν και

δεν θα παρέχει πλήρη αμνηστία, μπορούν να συμπεριληφθούν κίνητρα όπως η απαλλαγή απ' τις ποινικές κυρώσεις, λέει σε συνέντευξη του ο αναπλ. Υπ. Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Το νομοσχέδιο είναι υπό διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και πιθανόν να κατατεθεί σύντομα στη βουλή, λέει ο ίδιος.

«Δεν θα διαγράψουμε κάθε ευθύνη, αλλά θα δώσουμε κίνητρα ώστε να ανταποκριθεί ο κόσμος», δηλώνει ο κ. Αλεξιάδης, προσθέτοντας πως τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν θα φορολογηθούν με συντελεστή ανάλογο με το εισόδημα του φορολογουμένου την περίοδο που τα απέκτησε. «εάν κάποιος είχε δηλώσει εισόδημα, για παράδειγμα, 200.000 ευρώ σε μία δεδομένο χρονιά, αλλά εμφανίσει καταθέσεις 500.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά. Οι προτάσεις για φορολόγηση 10% με 15% δεν είναι σοβαρές, ο συντελεστής θα είναι υψηλότερος».

Καθώς η Αθήνα ετοιμάζεται για ακόμα ένα γύρο μέτρων λιτότητας συνδεδεμένο με το πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης, η φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο δημιουργούν μία υστέρηση 15 ως 20 δισ ευρώ ετησίως σύμφωνα με τον Αλεξιάδη. Η χώρα επίσης προσπαθεί να πείσει τους δανειστές της μετά τις αμφιβολίες που υπήρξαν για τη θέση της στην Ευρωζώνη, γεγονός που ώθησε τους καταθέτες να τραβήξουν σχεδόν τις μισές καταθέσεις απ' τους τραπεζικούς λογαριασμούς απ' την έναρξη της κρίσης. Τα περισσότερα κεφάλαια εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Αλεξιάδη, η Ελλα΄δα έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικά ύψους 200 εκατ. ευρώ ως σήμερα σε κατηγορούμενους για φοροδιαφυγής στην αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ, μία λίστα με καταθέσεις στη θυγατρική της HSBC στη Γενεύη.

Η λίστα Λαγκάρντ

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργού οι Αρχές σήμερα εξετάζουν περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενους. Οι έλεγχοι είναι αποτέλεσμα συνδυασμού όλων «των υφιστάμενων λιστών», οι οποίες έχουν παραδοθεί από αντίστοιχες Αρχές άλλων χωρών στην Ελλάδα.

Αν και η φοροδιαφυγή καλά κρατεί, η είσπραξη φορολογικών εσόδων φέτος είναι εντός του στόχου του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη. Η κυβέρνηση θα αυξήσει το φόρο εισοδήματος και τους φόρους στα εισοδήματα από ενοίκια, όπως έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές απ' το προηγούμενο καλοκαίρι, λέει.

Ο υπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιους άλλους φόρους θα προωθήσει η κυβέρνηση ώστε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, ή να σχολιάσει δημοσιεύματα για σχέδια αύξησης της φορολογίας επί των τραπεζικών συναλλαγών.

Αισιοδοξία

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά, και τα πράγματα βαίνουν καλώς», είπε ενόψει του νέου γύρου συζητήσεων με τους αξιωματούχους που εκπροσωπούν την ΕΚΤ, τον ESM, την Κομισιόν και το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα»

«Θα υπάρξουν κάποια μέτρα που θα επιβαρύνουν κάποιους φορολογούμενους, γιατί πρέπει να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό», λέει ο κ. Αλεξιάδης. «Δεν καταλαβαίνω αυτούς που επικρίνουν την κυβέρνηση για την εφαρμογή των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία με τους πιστωτές ενώ αποδέχονται πλήρως τη συμφωνία».

Τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν πει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις πάνω στην αξιολόγηση που εκκρεμεί αυτό το μήνα. Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει χρηματοδοτικά στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος, ο κ. Αλεξιάδης δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει άμεσο ταμειακό πρόβλημα.

«Θα υπάρξει κινδυνολογία, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα τότε, και δεν θα υπάρξει πρόβλημα και τώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα