«Μεσόγειος»: Μπαίνει και στην αποθήκευση με έργα 168 MW

Στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας εισέρχεται η Μεσόγειος, μέσω της θυγατρικής της MES Ενεργειακή, η οποία με αποφάσεις της ΡΑΕ στις 4 Νοεμβρίου, απέκτησε 6 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 168 MW.

Οι σχετικές αιτήσεις της MES Ενεργειακή υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ στις 30 Ιουνίου και αφορούν τρία έργα ισχύος 50

MW έκαστο και τρία έργα 6 MW έκαστο. Συγκεκριμένα οι άδειες παραγωγής (με διάρκεια 35 ετών) για τα έργα των 50 MW αφορούν στις περιοχές της Αχαΐας (θέση «Θέκρα» της Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας), της Κοζάνης (θέση «Μεσσιανή» της Δημοτικής Ενότητας Σερβίων) και της Φωκίδας (θέση «Παλιοδραγάτσα» της Δημοτικής Ενότητας Άμφισσας).

Αντίστοιχα, τα μικρότερα έργα των 6 MW θα αναπτυχθούν στις περιοχές Πύργου (θέση «Βουρλίτσα» της Δημοτικής Ενότητας Ιαρδάνου), Εύβοιας (θέση «Καλαμάκι-Λαχανάς» της Δημοτικής Ενότητας Ιστιαίας) και Αχαΐας (θέση «Σκάλα» της Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας).

Η MES Ενεργειακή, -με επικεφαλής τους Διονύση Γεωργόπουλο και Κωνσταντίνο Τερζή-,  είναι ο θυγατρικός βραχίονας του ομίλου Μεσόγειος (ελέγχει το 51%) που ασχολείται με τις ενεργειακές εφαρμογές. Δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά της εταιρίας C Energy ΕΠΕ, μιας κατασκευαστικής και συμβουλευτικής εταιρίας του χώρου των ΑΠΕ με πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία στα ενεργειακά θέματα.

Η εταιρεία επενδύει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη δραστηριοποίησή της στο χώρο των ΑΠΕ, εστιάζοντας στην ανάπτυξη ιδιόκτητων αιολικών πάρκων, Μικρών Υβριδικών Σταθμών με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες και μονάδων παραγωγής ενέργειας από απόβλητα και βιομάζα με την μέθοδο της αεριοποίησης και της αναερόβιας χώνευσης. Έχει ήδη διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων που περιλαμβάνει αιολικά, φωτοβολταικά, σταθμούς βιοαερίου και βιομάζας.

Η εταιρεία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, όπως φαίνεται και από τις οικονομικές επιδόσεις της. Έτσι, το 2020, πέτυχε να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών στα 1.711.541 ευρώ έναντι 875.156 ευρώ το 2019, ενώ πενταπλασίασε τα καθαρά κέρδη σε 162.770 ευρώ, από 30.182 ευρώ το 2019.

Ο «συνεταιρισμός» με τη ΔΕΠΑ στη North Solar

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις άλλες δραστηριότητές της η MES Ενεργειακή είναι μέτοχος της North Solar AE, η οποία όπως έχει ανακοινωθεί, έχει στην κατοχή της έργα ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 500 MW.

Στη ίδια εταιρεία απέκτησε στρατηγική συμμετοχή και η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η North Solar συστάθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 2021 και ελέγχεται από ένα πολυμετοχικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι αδερφοί Χρήστος και Παναγιώτης Πετρόχειλος (ιδρυτές της Kiefer που αναπτύσσεται σε έργα ΑΠΕ), η ΜES Eνεργειακή και 14 ακόμη φυσικά πρόσωπα.

Η North Solar θα δραστηριοποιηθεί στην κατασκευή, την εγκατάσταση και λειτουργία έργων από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά), στην διάθεση και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, στην αντιπροσώπευση μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού για ενεργειακά έργα, στην εκπόνηση σχετικών μελετών αλλά ταυτόχρονα και στη κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία έργων επεξεργασίας υδάτων αλλά και στην διαχείριση ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα