Μετά την απώλεια του Ρονάλντο το ισπανικό ποδόσφαιρο ετοιμάζει αντεπίθεση

Μπορεί να έχασε δυο από τα μεγαλύτερα αστέρια του, όπως τον Ρονάλντο που πήγε Ιταλία, αλλά και τον Νεϊμάρ που την... έκανε αλά γαλλικά, ωστόσο το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου δεν προτίθεται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια και βάζει πλώρη για παγκόσμια προβολή και έσοδα εκτός γηπέδων.

Η La Liga προσπαθεί να προμοτάρει τον εαυτό της και εκτός συνόρων, ανοίγοντας γραφεία μάρκετινγκ στην Άπω Ανατολή και προσλαμβάνοντας ένα πρώην στέλεχος του Netflix ως νέο επικεφαλής

επικοινωνίας.

Μετά την απώλεια των Ρονάλντο και Νεϊμάρ, ο πρόεδρος της Liga, Javier Tebas, σκέφτεται να πάει τα ματς σε άλλη χώρα, στα πρότυπα του NFL και του NBA στο Λονδίνο. Οι ΗΠΑ δείχνουν ως ένας πιθανός προορισμός.

«Θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό μια ή δυο φορές τη σεζόν», ανέφερε ο Tebas σε συνέντευξή του από το γραφείο του στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τις επόμενες σεζόν θα παίξουμε εκτός Ισπανίας. Δεν είναι εύκολο γιατί έχουμε οπαδούς στην Ισπανία, ελπίζω ωστόσο ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε εντός ενός ή δύο ετών».

Παρ΄΄ολη την υπεροχή των κορυφαίων συλλόγων της – οι ισπανικές ομάδες έχουν κερδίσει στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ εννέα φορές στις δέκα την τελευταία 5ετία – η Ισπανία «παίζει δεύτερη» πίσω από την Αγγλία όταν αφορά την αποκόμιση χρήματος. Τα έσοδα από τα δικαιώματα μετάδοσης ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ στον τελευταίο ετήσιο απολογισμό από την εταιρεία συμβούλων Deloitte, δηλαδή περίπου τα μισά από αυτά που αποκόμισε η αγγλική λίγκα.

Πάντως τα έσοδα του ισπανικού πρωταθλήματος αυξάνονται. Όταν ο Tebas ανέλαβε το 2013, τα δικαιώματα μετάδοσης ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης από μεμονωμένους συλλόγους. Τώρα τα τηλεοπτικά ντιλς γίνονται σε κεντρικό επίπεδο από τη λίγκα. Η Ισπανία έχει ξεπεράσει τη γερμανική μπουντεσλίγκα σε παραγωγή εσόδων μετά την Premier League.

Στον τελευταίο γύρο προσφορών, η Telefonica SA ξεπέρασε τον βασικό της αντίπαλο Mediapro τον Ιούνιο, για να πάρει τη μερίδα του λέοντος στα δικαιώματα μετάδοσης, καταβάλλοντας 2,9 δισ.ευρώ για τρεις σεζόν.

Η τιμή έπεσε στην πιο πρόσφατη συμφωνία της Premier League με τον Tebas να αναφέρει ότι «καλύπτουμε το κενό».

Το εργατικό δυναμικό της La Liga, που ανέρχεται σε περίπου 400 άτομα, εργάζεται εντατικά για το μπραντ La Liga, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τη διαφήμιση σε διάφορα γραφεία μάρκετινγκ παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, της Σιγκαπούρης και της Κίνας.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι ανάπτυξης, εκτός από το να παίζεις στο εξωτερικό, όπως ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη μάρκα La Liga και τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με μεγάλα δεδομένα», δήλωσε ο Tebas. «Ο κόσμος είναι τόσο μεγάλος κι εμείς έχουμε πολλά να κάνουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα