Μετακόμισαν στους προορισμούς των ονείρων τους (και στην Ελλάδα) λόγω πανδημίας – Πώς είναι έναν χρόνο μετά

Οι περισσότεροι από εμάς μετά από χρόνια, πιθανότατα να θυμόμαστε, το 2020 ως το έτος που για το μεγαλύτερο μέρος του … μείναμε σπίτι. Υπήρξαν όμως, και ορισμένοι που χωρίς δεύτερη σκέψη, ετοίμασαν τις βαλίτσες τους και αποφάσισαν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Χάρη στο καθεστώς της τηλεργασίας, μάλιστα, βρήκαν την ευκαιρία εν μέσω πανδημίας, να μετακομίσουν στους προορισμούς των ονείρων τους. Πώς αισθάνονται έναν χρόνο μετά, για αυτή την απόφασή 3 ψηφιακοί νομάδες;

Από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα

Πέτρος Δεσποτόπουλος

Στη

Νέα Υόρκη, ο Πέτρος Δεσποτόπουλος ήταν αντιπρόεδρος και υψηλόβαθμο στέλεχος σε μία εταιρεία με ξύλινα κουφώματα, όταν αποφάσισε να μετακομίσει στην Ελλάδα γιατί όπως δηλώνει, μέχρι τότε ήταν «πραγματικά δυστυχισμένος εκεί». 

«Πάντα ένιωθα κουρασμένος και εξαντλημένος. Μισούσα τη δουλειά μου και τον κλάδο στον οποίο δούλευα. Και το κυριότερο; Αντιλήφθηκα ότι στη Νέα Υόρκη το κόστος ζωής δεν αντιστοιχούσε με την ποιότητά της. Πνιγόμουν στα χρέη γιατί ό,τι μου άρεσε να κάνω ήταν ακριβό – παιχνίδια των Νικς, καλό φαγητό, συναυλίες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Νέα Υόρκη είναι μια πολύ ακριβή πυκνοκατοικημένη πόλη, χωρίς φυσική ομορφιά και κυρίως με περιορισμένες επιλογές για μικρές και καθημερινές απολαύσεις. Αυτό όμως, ήταν κάτι που οι περισσότεροι το αντιλήφθηκαν με την έλευση της πανδημίας σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Έλληνας ομογενής. Στη Νέα Υόρκη, ο Δεσποτόπουλος νοίκιαζε ένα διαμέρισμα με μόλις ένα υπνοδωμάτιο στον τελευταίο όροφο ενός νέου, πολυτελούς κτιρίου στην Αστόρια. Όταν μετακόμισε στην Ελλάδα, νοίκιασε ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων σε ένα μοντέρνο κτίριο στη Βούλα. «Έχω πισίνα και μπορώ να πηγαίνω στην παραλία με τα πόδια» αναφέρει.

Το κόστος ζωής στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνότερο σε σύγκριση με της Νέας Υόρκης. Στην Αμερική, τα μηνιαία έξοδά του ανέρχονταν στα 4.500 δολάρια εκ των οποίων τα 2.500 αφορούσαν στο ενοίκιο ενώ 680 δολάρια πήγαιναν στα έξοδα του αυτοκινήτου. Και αυτά, χωρίς να υπολογίζει το κινητό, η ασφάλεια υγείας και η βενζίνη, τα οποία τα φρόντιζε η εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Σήμερα, το διαμέρισμά του στην Αθήνα κοστίζει μόλις 1.300 ευρώ τον μήνα (1.520 δολάρια) και τα πάγια έξοδά του έχουν μειωθεί στο μισό.

Το μόνο αρνητικό στην Ελλάδα, είναι σύμφωνα με τον Δεσποτόπουλο, η τιμή της βενζίνης, η οποία είναι διπλάσια σε σχέση με τη Νέα Υόρκη. Πλέον, δουλεύει εξ αποστάσεως ως διευθυντής marketing σε μία αμερικανική ιστοσελίδα επίπλων και όπως λέει, η δουλειά του είναι λιγότερο αγχωτική. Λόγω της διαφοράς ώρας με τις ΗΠΑ, ξεκινά να εργάζεται στις 3 το μεσημέρι και συνήθως τελειώνει στις 10 το βράδυ. Όμως, αυτό δεν τον πειράζει καθόλου καθώς σύμφωνα με τον ίδιο στην Ελλάδα, όλοι είναι έξω μέχρι αργά. Πριν από τη δουλειά του, πηγαίνει στην παραλία και τα βράδια, απολαμβάνει τα καλά εστιατόρια και τη νυχτερινή ζωή της πόλης. Αντικατέστησε τους αγώνες των Νικς με εκείνους του Παναθηναϊκού και τα Σαββατοκύριακα επισκέπτεται κοντινά νησιά. «Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, πιστεύω ότι πήρα την πιο σωστή απόφαση. Εάν βγάζεις καλά χρήματα στην Ελλάδα, αυτό το μέρος είναι παράδεισος», υποστηρίζει στο CNBC.

Από τη Βοστώνη στην Κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνια

Ίαν Ο’ Ράιλι 

Πριν από την πανδημία, ο Ίαν Ο’ Ράιλι εργαζόταν ως υπεύθυνος ποτών στη Βοστώνη. Το εστιατόριο όπου δούλευε όμως, έκλεισε τον Μάρτιο του 2020 και εκείνος απολύθηκε. Τότε συνειδητοποίησε, πως δεν ήθελε να δουλεύει πλέον στο χώρο της εστίασης. Άρχισε να σκέφτεται, τότε σοβαρά την πιθανότητα, να μετακομίσει στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνια, για να ασχοληθεί εκεί με τις επιχειρήσεις κρασιού.

«Για πρώτη φορά στη ζωή μου δούλεψα αποκλειστικά από το σπίτι» αναφέρει. Τον περασμένο Απρίλιο, έπιασε δουλειά ως διαχειριστής logistics σε μια νεοσύστατη εταιρεία κρασιού στο Sonoma. «Δουλεύω λιγότερες ώρες και διασκεδάζω περισσότερο» υποστηρίζει ο Ο’ Ράιλι. Επιπλέον, τονίζει πως το κόστος ζωής στη Νάπα είναι μικρότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο στη Βοστώνη. «Σε αυτό το σημείο, δεν έχω σκοπό να φύγω. Είμαι πλέον ένας ψηφιακός νομάς» δηλώνει.

Από τη νότια Αγγλία στην Κόστα Ρίκα και το Μεξικό

Άλιστερ Γκρέι 

Τον Οκτώβριο του 2020, ο Άλιστερ Γκρέι και η σύζυγός του πήραν χωρίς να το σκεφτούν ιδιαίτερα, την απόφαση να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο όπου ζούσαν με την 5χρονη κόρη τους και να ανακαλύψουν νέα μέρη. «Ξέραμε ότι είχαμε τη δυνατότητα να εργαστούμε από οπουδήποτε στον κόσμο, υπό την προϋπόθεση ότι είχαμε καλό Wi-Fi» δηλώνει ο Γκρέι ο οποίος στην Αγγλία είχε τη δική του επιχείρηση.

«Ετοιμαζόμασταν να βγάλουμε βίζες για την Αμερική και να μετακομίσουμε στην Καλιφόρνια όταν ξέσπασε η πανδημία. Αποφασίσαμε ότι η νέα αυτή κατάσταση δεν θα στεκόταν εμπόδιο στα σχέδιά μας» αναφέρει. Και έτσι, η οικογένεια από το Ηνωμένο Βασίλειο μετακόμισε στην Κόστα Ρίκα. «Βρήκαμε ένα ονειρεμένο σπίτι με θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό» παραδέχεται. Έζησαν έξι μήνες στην Κόστα Ρίκα ωστόσο, το σχολείο της κόρης τους δεν λειτούργησε ποτέ αυτούς τους μήνες εξαιτίας της πανδημίας και έτσι, αποφάσισαν στη συνέχεια, να εγκατασταθούν στο Μεξικό. Η Κόστα Ρίκα ήταν αρκετά ακριβή. «Τα έξοδά μας έχουν μειωθεί σημαντικά στο Μεξικό, περίπου κατά 40-50%. Το να μετακομίσουμε ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχουμε πάρει ποτέ» υποστηρίζει ο Γκρέι.

Διαβάστε ακόμη:

Ζητείται οδηγός νταλίκας: Η απόγνωση της Βρετανίας θα μπορούσε να μεταδοθεί και στην Ευρώπη

Παντελερία: Αυτό είναι το σπίτι του Giorgio Armani στο μαύρο μαργαριτάρι της Μεσογείου (vid)

Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο από τις αρχές του 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα