Μεταρρυθμίσεις και χρέη στο «μενού» Ρέγκλινγκ με Μητσοτάκη-Σταϊκούρα

Τα χρέη της πανδημίας, τις προοπτικές ανάπτυξης και τα ευρωπαϊκά δάνεια για την επανεκκίνηση της αγοράς και της ελληνικής  οικονομίας, θα συζητήσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Λίγο νωρίτερα και κατά την παραμονή του στη χώρα μας ως ομιλητής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Κ.Ρέγκλινγκ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η έλευση στο υπουργείο Οικονομικών του επικεφαλής

του «μεγάλου πιστωτή» της χώρας μας, συνδυάζεται με τρία κρίσιμα γεγονότα:

· την ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγησης των θεσμών, που θα παρουσιαστεί στις 26 Μαΐου και θα ανοίξει το δρόμο για εκταμίευση 650-700 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας, στο Eurogroup του Ιουνίου. Παρά τα εύσημα για την πρόοδο της χώρας, το έλλειμμα – ρεκόρ λόγω πανδημίας και η σταδιακή επιστροφή στα πλεονάσματα αποτελούν ζητούμενο για την μετά-Covid εποχή.

Γνωστές είναι επίσης πια και οι απαιτήσεις του επικεφαλής του ESM για ταχεία αποπληρωμή των εκκρεμών συντάξεων και των άλλων ληξιπροθέσμων οφειλών του Κράτους σε ιδιώτες.

· την σταδιακή απόσυρση και κατάργηση των οριζόντιων μέτρων στήριξης, όσο προχωρά το άνοιγμα της αγοράς. Και πέρυσι τέτοιο καιρό ο κ.Ρέγκλινγκ είχε συστήσει την υποκατάστασή τους στοχευμένα μόνο μέτρα.

Μεγάλο μέρος τους θα αποτελέσουν και τα ευρωπαϊκά δάνεια για μέτρα κατά της ανεργίας από πρόγραμμα SURE. Τέλος Μαΐου θα προστεθούν και άλλα 2,5 δισ. στα κρατικά ταμεία, που θα αποπληρωθούν όμως με ομόλογα μηδενικού επιτοκίου και 15ετούς –πιθανότατα- διάρκειας.

Επιπλέον, λόγω πανδημίας επί ένα χρόνο έχει συσσωρευθεί και ένα τεράστιο χρέος ιδιωτών προς δημόσιο και τράπεζες, το οποίο σταδιακά θα «ξεπαγώνει» -με αβέβαιες τότε συνέπειες όμως για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί και το νέο Πτωχευτικό σύστημα, όπου ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο ESM ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στη σύστασης του φορέα που θα αγοράζει και θα επαναμισθώνει για 12 χρόνια στους ευάλωτους οφειλέτες  τα σπίτια τους, αν τα χάσουν στον πλειστηριασμό.

· την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με τα 32 δισ. από το Ταμείο

Ανάκαμψη,ς αλλά και μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να φέρουν Ανάπτυξη που θα μειώσει το χρέος της χώρας, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Εκτός από μία πλειάδα των μεταρρυθμίσεων που συνοδεύουν το Ταμείο ανάκαμψης, η επίσκεψη Ρέγκλινγκ συμπίπτει και με αλλαγές στα εργασιακά, που θα βρεθούν στην ατζέντα των ρυθμίσεων για την επόμενη μέρα.

Στόχος σε όλην την Ευρώπη είναι μεταρρυθμίσεις που θα προσδίδουν ευελιξία στην αγορά και στις επιχειρήσεις, χωρίς να επιβαρύνουν πλέον άλλο το Κράτος και το δημόσιο χρέος.

Διαβάστε ακόμη

Το «χρυσό αγόρι» που… αναθέτει απευθείας αναθέσεις του Δημοσίου, η… ανάσταση της μούμιας και τα ακίνητα Γκερέκου στην πλατεία Λιστόν

Πλειστηριασμοί: Τέλος στο οριζόντιο «πάγωμα» – Ποιοι δανειολήπτες είναι πρώτοι στη λίστα τραπεζών και servicers

Αυτός είναι ο Έλληνας που μήνυσε την Apple (pics)

Keywords
Τυχαία Θέματα