Μεταξύ συνωμοσιολογίας και ανοησίας

Σπάνια υπήρξαν στην Ελλάδα κυβερνήσεις που έκαναν έναν στοιχειώδη μακροπρόθεσμο προγραμματισμό.

H προχειρότητα και η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι διάφορες καταστάσεις είναι πάγια πρακτική, ενώ συνήθως το κεντρικό κριτήριο των κυβερνητικών αποφάσεων είναι το κομματικό συμφέρον. Η χώρα βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία στη δίνη της οικονομικής κρίσης και στο διάστημα αυτό δεν υπήρξε καμία ουσιαστική και τεκμηριωμένη προσέγγιση των αιτιών που προκάλεσαν την κρίση. Αντίθετα στο διάστημα αυτό δεν έλειψαν οι θεωρίες

συνωμοσίας και ανοησίας.

Οι δανειστές θέτουν τις συντεταγμένες της οικονομικής πολιτικής, οι οποίες αυτομάτως οριοθετούν κι όλους τους άλλους τομείς κυβερνητικής πολιτικής, και η Κυβέρνηση επιχειρεί υπό το πρίσμα των ιδεοληψιών της να ανταποκριθεί στις εντολές των δανειστών, άλλοτε μιλώντας για έντιμο συμβιβασμό κι άλλοτε κραυγάζοντας ότι φταίνε οι προηγούμενοι.

Η περίφημη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Κατράγκουλου έχει αποτύχει παταγωδώς και το ασφαλιστικό στο κοντινό μέλλον θα βρεθεί προ νέου αδιεξόδου. Ωστόσο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πιστεύουν ότι έκαναν το πολιτικό τους καθήκον δίνοντας στο ασφαλιστικό αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεσή του ΟΟΣΑ, οι εισφορές και οι φόροι που βαραίνουν τις αποδοχές των εργαζόμενων στην Ελλάδα παραμένουν υψηλοί γεγονός που ωθεί σε «μαύρη» εργασία. Ο Οργανισμός αναφέρει ότι το χάσμα ανάμεσα στις καθαρές και τις μεικτές απολαβές όλων των εργαζόμενων στην Ελλάδα ισοδυναμούσε με το 40,24% του μισθολογικού κόστους, τέσσερις και πλέον μονάδες πάνω από τον μέσο όρο στον ΟΟΣΑ. Κοινώς το δικαιότερο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ασφαλιστικό σύστημα οδηγεί σε περισσότερη μαύρη εργασία.

Παρά τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών τα καμπανάκια χτυπούν συνεχώς. Η ΒΝΡ Ρaribas στη μηνιαία έκθεση της για την ευρωπαική οικονομία σημειώνει ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της χώρας είναι θετικές, αλλά οι μακροπρόθεσμες είναι αβέβαιες.

Η BNP Paribas σημειώνει ότι δεν γνωρίζει κανείς τον αντίκτυπο που θα έχουν οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις των αγορών για την τόνωση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας. Αντιθέτως, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας, γνωρίζουμε ότι η οικονομική ύφεση κατέστρεψε τις παραγωγικές ικανότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα