Μεθοδεύσεις χωρών για αναβολή των αποφάσεων για το χρέος μετά από ένα χρόνο φοβάται ο Αλ. Τσίπρας
Την ανάγκη συμφωνίας των εταίρων της Ελλάδας για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για το χρέος έως τα τέλη του 2016 εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στη Βραυρώνα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς
Εμμέσως πλην σαφώς μάλιστα αποκάλυψε το φόβο της κυβέρνησης ότι ευρωπαϊκές χώρες μεθοδεύουν τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους στο β' εξάμηνο του 2017 «φωτογραφίζοντας» τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε κινήσεις αποσταθεροποίησης σε μία εύθραυστη περιοχή, όπως αυτή της Ανατ. Μεσογείου (...) Παράλληλα έχουμε μπροστά μας κρίσιμα διλήμματα μετά και την απόφαση των Βρετανών για έξοδο απ' την ΕΕ. Υπάρχουν όμως και κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός τόνισε πως «σε αυτές τις χώρες κανείς δεν θα επιθυμούσε να μετατραπεί η συζήτηση για το ελληνικός χρέος και την ελληνική κρίση σε βασικό πολιτικό επιχείρημα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Και αυτό θα συμβεί», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «εάν δεν τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας. Εάν αναβληθεί η συζήτηση για το χρέος για το β' εξάμηνο του 2017».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «οι πιστωτές οφείλουν να ανταποκριθούν και να να συναινέσουν ως το τέλος της χρονιάς στην ελάφρυνση του χρέους. Να δοθεί το απαραίτητο μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα να έρθει στην Ελλάδα και να εκπληρωθεί ο όρος που έχει θέσει ο κ. Ντράγκι της ΕΚΤ ώστε να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «με αυτές τις προϋποθέσεις η οικονομία μας μπορεί να περάσει ακόμα και τους ήδη υψηλούς προβλεπόμενους στόχους ανάπτυξης του χρόνους». Σημείωσε δε πως έτσι «θα μπουν οι βάσεις για την απόλυτη επιτυχία του τρίτου προγράμματος ενώ τα δύο προηγούμενα προγράμματα είχα αποτύχει πλήρως».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά τηρεί τους όρους της συμφωνίας. «Σήμερα ολοκληρώνεται και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρώσαμε όλα τα προαπαιτούμενα και αναμένεται η αποδεύσμευση των τελευταίων 1,7 δισ ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που θα κατευθυνθεί στην οικονομία, σε αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και όχι για την εξυπηρέτηση του χρέους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Τώρα είναι η ώρα που η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, που αφήνουμε πίσω την ύφεση, για τη μεγάλη στροφή στην ανάκαμψη», επανέλαβε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η κυβέρνηση του σταθεροποίησε την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, βελτίωσε την αποδοτικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αντιμετωπίζει τη διαπλοκή και δίνει μάχη κατά της φοροδιαφυγής με σταθερά αποτελέσματα.
«Τώρα είναι που οι πιστωτές οφείλουν να ανταποκριθούν και να να συναινέσουν ως το τέλος της χρονιάς στην ελάφρυνση του χρέους», είπε ο κ. Τσίπρας.
Εργασιακά
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Δεν μπορεί η ΕΕ από τη μια, σωστά πράττοντας, να καθιστά τις συλλογικές συμβάσεις απαραίτητο στοιχείο της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά και την ίδια στιγμή να αμφισβητεί αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ένα κράτο μέλος, αυτό είναι αδιανόητο», είπε.
Επικρότησε μάλιστα τη στάση των κοινωνικών εταίρων και τη συμφωνία στην οποία προέβησαν που αποτελεί «τον πυρήνα της εθνικής μας θέσης» στη διαπραγμάτευση, τονίζοντας μάλιστα πως «η περυσινή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων δεν πρέπει να παραμείνει ως μια φωτεινή εξαίρεση: Πρέπει να λειτουργήσει ως η πυξίδα για νέα κοινωνική συμφωνία για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αυτή τη νέα κοινωνική συμφωνία έχει ανάγκη ο τόπος», σημείωσε.
Επίθεση στις χώρες του Βίζεγκραντ
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ειδικότερα στις χώρες του Βίζεγκραντ, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη αλά καρτ είναι η επιλογή της μη Ευρώπης».
«Ακούω να γίνεται λόγος για τη λεγόμενη ευέλικτη αλληλεγγύη, που επινόησαν οι χώρες του Βίζεγκραντ για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να εφαρμόσουν κοινές αποφάσεις και την ξενοφοβική τους πολιτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατηγόρησε δε και την ΕΕ για έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης να κλείσει ο δρόμος της λιτότητας, αλλά και στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, για αδυναμία να επιβάλλει τις ίδιες της τις αποφάσεις στα κράτη-μέλη.
Η συνεννόηση του Νότου
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δεύτερη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, αναφερόμενος στην πρώτη, σε επίπεδο αρχηγών κρατών που είχε λάβει χώρα στην Αθήνα.
Τόνισε ότι «είμαστε οι χώρες που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις οικονομικές πολιτικές της λιτότητας. Είμαστε οι χώρες στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουμε δυσανάλογα τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης».
Εκανε λόγο για κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε για κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες, σημειώνοντας ότι δεν κρίνεται απλά η έκβαση μιας κρίσης, κρίνεται η ίδια η συνοχή της Ευρώπης, από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα τις τρεις παράλληλες κρίσεις -οικονομική, προσφυγική και κρίση ασφάλειας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πώς δεν θα αρρωσταίνεις ποτέ
- Γιατί ο Ομπάμα επισκέπτεται την Ελλάδα λίγο πριν το τέλος της θητείας του
- Ηλικιωμένος πυροβόλησε τη σύζυγό του στο κέντρο των Χανίων
- Πτώση αεροσκάφους που μετέφερε αξιωματούχους της Frontex- Πέντε νεκροί
- Τέσσερις τρόποι για να αλλάξεις άμεσα τη ζωή σου
- Τι θα συνέβαινε αν αποχωρούσε η Μέρκελ και Καγκελάριος αναδεικνύονταν ο Σόιμπλε;
- Σύσταση 2.223 θέσεων σε δημοτικά για υποχρεωτικές μετατάξεις καθηγητών
- Θρίλερ με τη συντριβή αεροσκάφους στη Μάλτα - Πραγματοποιούσε αναγνωριστικές αποστολές [εικόνες]
- Θύμα κλοπής έπεσε η μητέρα του Αλέξη Τσίπρα
- Η Samsung επιβεβαιώνει έμμεσα το Note 8
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Ελληνοαμερικανοί, Wall Street και Goldman ψηφίζουν «δαγκωτό» Χίλαρι
- Σε τροχιά διόρθωσης πέρασε η αγορά ελλείψει τζίρου
- Συνεχίζει με άνοδο η Ευρώπη - Σε υψηλό 10 μηνών ο σύνθετος PMI Οκτωβρίου
- Συναγερμός στη Μάλτα: Πέντε νεκροί από συντριβή αεροσκάφους
- Η Γαλλία άρχισε τη διάλυση της «ζούγκλας» του Καλαί
- Στοιχεία φωτιά: 230.000 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς εισόδημα
- Μεθοδεύσεις χωρών για αναβολή των αποφάσεων για το χρέος μετά από ένα χρόνο φοβάται ο Αλ. Τσίπρας
- Κέρδη στο Τόκιο με ώθηση από τις εξαγωγές - Σε υψηλό 9 μηνών το δολάριο
- Βενεζουέλα: Σε δίκη για πραξικόπημα παραπέμπει τον Μαδούρο η Γερουσία
- Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές κάνουν πίσω για να κυβερνήσει ο Ραχόι
- Τελευταία Νέα New Money
- Μεθοδεύσεις χωρών για αναβολή των αποφάσεων για το χρέος μετά από ένα χρόνο φοβάται ο Αλ. Τσίπρας
- Ελληνοαμερικανοί, Wall Street και Goldman ψηφίζουν «δαγκωτό» Χίλαρι
- Σε τροχιά διόρθωσης πέρασε η αγορά ελλείψει τζίρου
- Συναγερμός στη Μάλτα: Πέντε νεκροί από συντριβή αεροσκάφους
- Συνεχίζει με άνοδο η Ευρώπη - Σε υψηλό 10 μηνών ο σύνθετος PMI Οκτωβρίου
- Η Γαλλία άρχισε τη διάλυση της «ζούγκλας» του Καλαί
- Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές κάνουν πίσω για να κυβερνήσει ο Ραχόι
- Βενεζουέλα: Σε δίκη για πραξικόπημα παραπέμπει τον Μαδούρο η Γερουσία
- Στοιχεία φωτιά: 230.000 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς εισόδημα
- Κέρδη στο Τόκιο με ώθηση από τις εξαγωγές - Σε υψηλό 9 μηνών το δολάριο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πώς αμείβεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου
- Τζαβάρας: Η ΝΔ θα πει "ναι" στη συγκρότηση του ΕΣΡ, εάν κριθεί συνταγματικός ο νόμος Παππά
- Νέα μέτρα, πιθανόν και νέο μνημόνιο "βλέπει" ο Δ. Κουτσούμπας
- Συντριβή αεροσκάφους στη Μάλτα - Τουλάχιστον πέντε νεκροί
- Σκουρλέτης: «Αν χωριστεί το υπουργείο δεν θέλω να παραμείνω»
- ΥΠΟΙΚ: Δεν δεχόμαστε μείωση αφορολόγητου
- Σοκ: 230.000 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς εισόδημα!
- Κίνδυνος νέων μειώσεων στις επικουρικές από το νέο έτος
- Bloomberg: Οι τραπεζίτες απειλούν με πρόωρη έξοδο από Βρετανία